Για «μυστική» συνεργασία της Google με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ομιλεί το περιοδικό Time: Χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

File Photo The Google logo is displayed outside the Google booth during the 2024 Consumer Electronics Show (CES) at the Las Vegas Convention Center in Las Vegas, Nevada, USA, EPA/CAROLINE BREHMAN




Φωτιές σχετικά με τις πολιτικο-επιχειρηματικές ισορροπίες του πλανήτη βάζει δημοσίευμα του περιοδικού ΤΙΜΕ που υποστηρίζει πως κατέχει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο αποδεικνύεται η μυστική συνεργασία του υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ με τη Google.

Η είδηση σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό έρχεται στον απόηχο πρόσφατων δημοσιευμάτων σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ο στρατός της χώρας, χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να επιλέξει στόχους κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι ένα τέτοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, για να λειτουργήσει, θα απαιτούσε υποδομή υπολογιστικού νέφους. Στο συμβόλαιο της Google που περιήλθε στην κατοχή του TIME, δεν διευκρινίζεται για ποιες στρατιωτικές εφαρμογές, χρησιμοποιείται το Google Cloud από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, η Goggle «συζήτησε την εμβάθυνση της συνεργασίας (σ.σ. με το Ισραήλ) κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα», ενώ σύμφωνα με το έγγραφο, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ διατηρεί «ζώνη προσγείωσης» το οποίο αποτελεί ασφαλές σημείο εισόδου στο Google Cloud, παρέχοντας τη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων με ταυτόχρονη πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα το δημοσίευμα του TIME αναφέρει ότι η Google έδωσε στο Ισραήλ έκπτωση 15% επί της αρχικής τιμής για την παροχή συμβουλών ως αποτέλεσμα του «προγράμματος Nimbus».

Το πρόγραμμα Nimbus αποτελεί μια αμφιλεγόμενη συμφωνία υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης ύψους 1,2 δισ. δολαρίων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και των εταιρειών Google και Amazon.

«Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο είχαν υποδείξει προηγουμένως ότι η Google και η Amazon απαγορεύεται συμβατικά να εμποδίσουν συγκεκριμένα όπλα του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους στο πλαίσιο του Project Nimbus. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη σύμβασης που δείχνει ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι πελάτης του Google Cloud» σημειώνει το περιοδικό TIME.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δύο εργαζόμενοι της Google παραιτήθηκαν τον τελευταίο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο πρόγραμμα Nimbus.

Με πληροφορίες από Αυγή

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο δέχθηκε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας και προχωρεί σε αντιισραηλινή προπαγάνδα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: