Φωνή της ελευθερίας στη διάρκεια της ξενοκίνητης δικτατορίας η ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle ιδίως επειδή οι άλλοι σιωπούσαν: Ομιλεί ο Γενικός Διευθυντής, Πέτερ Λίμπουργκ

Ο Γενικός Διευθυντής της Deutsche Welle, Πέτερ Λίμπουργκ και ο επικεφαλής της ελληνικής εκπομπής Σπύρος Μοσκόβου. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων της ελληνικής εκπομπής της Ντόιτσε Βέλε / Deutsche Welle (DW) διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα εκδήλωση στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη Αντρέας Κιντλ.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ και συνεργάτες της ελληνικής εκπομπής με επικεφαλής τον διευθυντή Σπύρο Μοσκόβου.

Ο Πρέσβης τόνισε στον χαιρετισμό του στα ελληνικά (σ.σ είναι αρχαιολόγος και έμαθε άπταιστα νέα ελληνικά μέσω των αρχαίων): «Ημερομηνία σταθμός ήταν το 1965, όταν ο κος Λίμπουργκ μετακόμισε με την οικογένειά του σε αυτό το σπίτι.

Η DW έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη των Ελληνίδων και των Ελλήνων ως η φωνή της ελευθερίας και της δημοκρατίας και παρέμεινε όλα τα χρόνια πιστή στην διεκδίκηση και στο αυτονόητο δικαίωμα για δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο».

Ο Λίμπουργκ είπε: «Χαιρόμαστε με κάθε επιτυχία της Ελλάδας όπως το Euro 2004 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Χαίρομαι όταν διαβάζω τις ειδήσεις, για την ανάπτυξη που είναι μεγαλύτερη από της Γερμανίας, ιδίως μετά τους υπεροπτικούς τόνους στην χώρα μου κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Χαίρομαι διπλά για το ότι οι οικονομικοί δείκτες είναι καλύτεροι από τους δικούς μας».

Με αφορμή την εν λόγω επέτειο ο Πέτερ Λίμπουργκ, γιος του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα επί χούντας, παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην οποία τονίζει πως:

Η Ντόιτσε Βέλε «την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών έπρεπε να παίξει το ρόλο της φωνής της ελευθερίας, ιδίως επειδή πολλοί εταίροι μας στη Δύση μάλλον σιωπούσαν. Η DW πήρε σαφή θέση κατά της Δικτατορίας και θεωρούμε μέχρι σήμερα ότι ήταν σωστή. Είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας στην προάσπιση της δημοκρατίας».

Για την στάση της κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση λέει: «Για την υπεροψία ορισμένων ΜΜΕ μεταδίδαμε, όπως και ανάλογες απόψεις ορισμένων πολιτικών αλλά δεν τις συμμεριζόμασταν». Οι ελληνογερμανικές σχέσεις κατά την προσωπική του γνώμη «έχουν βελτιωθεί». Ως παιδί έζησε την τρομερή εμπειρία της απέλασης του πατέρα του εξ αιτίας του γεγονότος ότι βοήθησε τον Γ. Α. Μαγκάκη να διαφύγει στην Γερμανία. «Κατά τα άλλα έζησα μια όμορφη παιδική ζωή στην Αθήνα», θυμάται.

Τέλος, για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας συγχαίρει τους Έλληνες «διότι με τις δικές τους δυνάμεις αποτίναξαν τη δικτατορία κι επέστρεψαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Πέτερ Λίμπουργκ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Αντώνη Πολυχρονάκη:

  • Κύριε Λίμπουργκ, μπορείτε να κάνετε έναν απολογισμό της 60χρονης ελληνικής εκπομπής της Ντόιτσε Βέλε (Deutsche Welle);

Η ελληνική εκπομπή παίζει ένα σημαντικό ρόλο και εντός της Ντόιτσε Βέλε. Η Ελλάδα, λόγω της ιστορίας, είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για μας. Και μόνο οι πολύπλευροι δεσμοί μας εδώ και πάνω από 150 χρόνια είναι ένας σημαντικός λόγος για την στενή συνεργασία μας.

Θα πρέπει βέβαια να λαμβάνουμε υπόψη μας τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών έπρεπε να παίξει το ρόλο της φωνής της ελευθερίας, ιδίως επειδή πολλοί εταίροι μας στη Δύση μάλλον σιωπούσαν.

Είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας στην προάσπιση της δημοκρατίας και η Ελλάδα αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα. Η Ντόιτσε Βέλε πήρε σαφή θέση κατά της Δικτατορίας και θεωρούμε μέχρι σήμερα ότι αυτή η στάση ήταν σωστή. Μας συνοδεύει μέχρι σήμερα και θα πρέπει να παραμείνουμε το ίδιο αξιόπιστοι στο μέλλον.

  • Πως διαμορφώθηκε η εκπομπή μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα; Ποιο ρόλο παίζει σήμερα;

Είναι σημαντική για μας διότι λαμβάνουμε ειδήσεις από την Ελλάδα ώστε να κατανοούμε αλλήλους καλύτερα. Βλέπουμε και με αφορμή τη τελευταία οικονομική κρίση πόσο σημαντική παραμένει, παρόλο που η Ελλάδα είναι πλέον μια δημοκρατική χώρα, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων.

Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες απαιτείται να εξηγήσουμε ο ένας στον άλλον τις απόψεις μας. Είναι σημαντικό να συζητούμε μεταξύ μας την Ευρώπη. Αυτό ισχύει βέβαια για όλες τις ξενόγλωσσες εκπομπές μας.

Θα πρέπει δε να τονίσω ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στη Γερμανία παραμένει μεγάλο, όχι μόνο για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα αλλά και για τον πολιτισμό ή τον αθλητισμό. Το ενδιαφέρον στην Ελλάδα παραμένει επίσης μεγάλο για ειδήσεις από την Γερμανία.

  • Ποιά είναι η γνώμη σας για την στάση ορισμένων ΜΜΕ στην Γερμανία κατά την οικονομική κρίση; Συνέβαλε η Ντόιτσε Βέλε στην αντικειμενικότερη ενημέρωση;

Νομίζω ναι, δεν ήμουν Γενικός διευθυντής πριν τον Οκτώβριο του 2013 αλλά ο στόχος μας ήταν πάντα η αλληλοκατανόηση και η μετάδοση αντικειμενικών ειδήσεων. Για την υπεροψία ορισμένων ΜΜΕ μεταδίδαμε, όπως και ανάλογες απόψεις ορισμένων πολιτικών αλλά δεν τις συμμεριζόμασταν.

  • Νομίζετε ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εν τω μεταξύ επανέλθει στο πρό κρίσης επίπεδο;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σεισμογράφο των ελληνογερμανικών σχέσεων, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ξεπεράσαμε την κρίση και οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί. Υπάρχουν βέβαια θέματα στα οποία οι κυβερνήσεις μας μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά το σημαντικό είναι ότι αμφότεροι αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως καλούς Ευρωπαίους.

Είμαι αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία των σχέσεών μας. Δεν βλέπω κανένα σημαντικό λόγο για να επιδεινωθούν και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ξεπεράσαμε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

  • Προσεχώς έχουμε ευρωεκλογές. Μπορεί η Ντόιτσε Βέλε να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του λαϊκισμού στην Ευρώπη και πώς;

Εμείς μεταδίδουμε μόνο γεγονότα, κάτι το οποίο οι λαϊκιστές πάσης φύσεως δεν κάνουν γι΄ αυτό και δεν είμαστε φίλοι τους ούτε αυτοί δικοί μας. Την απόφαση όμως και στις ευρωεκλογές την παίρνουν οι ψηφοφόροι, όχι εμείς.

  • Μπορείτε να κάνετε μια πρόγνωση για την ενίσχυσή τους ή μη στις ευρωεκλογές πανευρωπαϊκά και στην Γερμανία;

Είναι δύσκολο να το κάνει κανείς διότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές λ.χ. στην Γαλλία από την Γερμανία όπου η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) κατηγορείται ότι υποστηρίζεται από την Ρωσία και έχει επίσης ανταγωνιστή ένα νέο -αριστερό- λαϊκιστικό κόμμα (σ.σ εννοεί της Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία αποχώρησε από την Αριστερά / Die Linke ) και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα τα πάνε. Ας περιμένουμε.

  • Κύριε Λίμπουργκ, εσείς ως γιος του Γερμανού πρέσβη στην περίοδο της χούντας ζούσατε την Αθήνα. Πείτε μας για την περίοδο εκείνη.

Ως παιδί έζησα τον τρομερή εμπειρία της απέλασης του πατέρα μου εξ αιτίας του γεγονότος ότι βοήθησε τον Γ. Α. Μαγκάκη να διαφύγει στην Γερμανία. Κατά τα άλλα έζησα μια όμορφη παιδική ζωή στην Αθήνα στην κατοικία και του σημερινού πρέσβη αλλά ήταν μια τομή στην ζωή μου.

Έζησα φυσικά και την συνέχεια, όταν ο πατέρας μου ήταν από τους πρώτους τους οποίους προσκάλεσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και του απένειμε παράσημο. Ήταν για μας -και για μένα- πολύ σημαντική στιγμή, ήταν μια ικανοποίηση ότι τελικά κέρδισαν οι δημοκράτες. Η περιπέτεια είχε ένα καλό τέλος, η δημοκρατία είχε αποκατασταθεί στην Ελλάδα.

  • Σήμερα στην πρεσβευτική κατοικία αισθάνεστε δηλαδή κυριολεκτικά σαν στο σπίτι σας…

Πράγματι, αν εξαιρέσει κανείς τα δέντρα του κήπου που δεν υπήρχαν τότε και φυσικά ότι πρόσφατα ανακαινίστηκε εκ βάθρων.

  • Στην Ελλάδα έρχεσθε έκτοτε;

Ναι, επισήμως πριν 10 χρόνια και πριν 5 χρόνια. Έρχομαι πάντα ευχαρίστως ιδιωτικά, κάθε χρόνο για ιστιοπλοϊα τα καλοκαίρια διότι εδώ υπάρχουν θαυμάσιοι άνθρωποι, μια πανέμορφη χώρα και φυσικά διότι πέρασα υπέροχα παιδικά χρόνια.

  • Τι θα λέγατε στους Έλληνες για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας;

Θα τους συνέχαιρα διότι με τις δικές τους δυνάμεις αποτίναξαν τη δικτατορία κι επέστρεψαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και φυσικά τους συγχαίρω για την επέτειο.

Α. Πολυχρονάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ερντογάν προκαλεί τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς με την υποδοχή του Ισμαήλ Χανίγιε στα ανάκτορα: Η Τουρκία θα γίνει η νέα βάση της Χαμάς, μετά το Κατάρ;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: