Εσείς, πώς τη θέλετε την κατσίκα σας; Ενα νησί στην Ιταλία αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριοκάτσικων χαρίζοντάς τα

File Photo Κατσίκια σε βουνό στο Ναύπλιο, Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Έναν πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκε ο δήμαρχος ενός απομακρυσμένου ιταλικού νησιού, για να απαλλαγεί από τα αγριοκάτσικα που το κατακλύζουν: τα χαρίζει σε όποιον είναι πρόθυμος να τα δεχτεί.

Η ιδέα προέκυψε όταν πρόσφατη απογραφή κατέλυξε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των κατσικιών στο νησάκι Αλικούντι στα ανοικτά της Σικελίας, είναι εξαπλάσιος από τον συνολικό πληθυσμό του: όλοι κι όλοι 100 κάτοικοι.

Τα ζώα, συνηθισμένα να ζουν στους απότομους βράχους, συνιστούν τουριστικό αξιοθέατο, όπως και το κοιμισμένο ηφαίστειο της περιοχής.

Ωστόσο, ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια αυξάνεται τόσο ραγδαία που άρχισαν πλέον να κατεβαίνουν στα πεδινά, καταστρέφοντας την καταπράσινη βλάστηση, προκαλώντας όλεθρο σε κήπους και χωράφια, γκρεμίζοντας τις πέτρινες περιφράξεις, ενώ κάποια έφτασαν ακόμη και να περιπλανιούνται μέσα στα σπίτι, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση λύσης.

Η Γκλόρια, ιδιοκτήτρια του Golden Cafe Noir στο λιμάνι του Αλικούντι, είπε ότι τα ζώα έγιναν μη διαχειρίσιμα. «Κυκλοφορούν σε αγέλες και προκαλούν ζημιές, είναι πάρα πολλά». Ερχόταν μια και καθόταν κάτω από το τραπέζι στο μπαρ της. «Στην αρχή ήταν αξιοθέατο, αλλά μετά ανησυχούσες μήπως δαγκώσει κάποιον». Ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία, αμφισβήτησε τη σκοπιμότητά της. Για να φτάσετε στην κορυφή του Αλικούδι, όπου βρίσκεται το χωριό, απαιτείται απότομη ανάβαση. «Πώς θα πάρουν τις κατσίκες; Ίσως θα χρειάζονταν ένα ελικόπτερο για να μεταφέρουν δύο ή τρία τη φορά. Είναι μια ωραία πρόταση, αλλά δεν υπάρχει ακόμη υλικοτεχνική λύση».

Η πρωτοβουλία «υιοθετήστε μία κατσίκα», θεωρήθηκε ως ο τρυφερός τρόπος διαχείρισης του ζητήματος. «Δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν τη σφαγή των ζώων, επομένως ενθαρρύνουμε την ιδέα να τα χαρίσουμε», λέει ο δήμαρχος Riccardo Gullo. «Ο καθένας μπορεί να υποβάλει αίτημα για μια κατσίκα, δεν χρειάζεται να είναι αγρότης και δεν υπάρχουν περιορισμοί στους αριθμούς».

Η πρόσκληση έχει προθεσμία έως τις 10 Απριλίου: «Είχαμε πολλά τηλεφωνήματα, μεταξύ αυτών από έναν αγρότη που θα ήθελε να πάρει αρκετές, καθώς μεταξύ άλλων παράγει τυρί». «Αν κάποιος έχει την ικανότητα να εξημερώσει μια κατσίκα, θα μπορούσε να είναι ένας όμορφος και πιο ανθρώπινος τρόπος για να ελέγξεις το θέμα».

Με πληροφορίες από Guardian

Τι κοινό έχουν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι κάτω των 30; Πλούσιους προγόνους, δείχνει έρευνα και μιλάει για τη «μεγάλη μεταφορά πλούτου» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: