Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε τις καταδίκες του μεγιστάνα του Χόλιγουντ Χάρβει Γουάνστιν για σεξουαλικά εγκλήματα: Πλήγμα στο κίνημα #MeToo στις ΗΠΑ

FILE PHOTO: Former film producer Harvey Weinstein appears in court at the Clara Shortridge Foltz Criminal Justice Center in Los Angeles, California, USA, 04 October 2022. EPA, ETIENNE LAURENT




ο Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη που είχε επιβάλει το 2020 σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλικά εγκλήματα. Η καταδίκη του παραγωγού του Χόλιγουντ και μεγιστάνα της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια σύμβολο του κινήματος #MeToo στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι  New York Times και το CNN αναφέρουν ότι  με ψήφους 4-3, το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του Γουάινστιν είχε κάνει ένα κρίσιμο λάθος, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο κ. Γουάινστιν τους είχε επιτεθεί – αλλά των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών εναντίον του.

Σύμφωνα με την απόφαση, αυτό σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος δικάστηκε με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά του και όχι αποκλειστικά με βάση τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Στο πλαίσιο αυτό, εναπόκειται πλέον στον εισαγγελέα του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, να αποφασίσει αν θα ζητήσει την επανάληψη της δίκης του Γουάινστιν.

Πάντως, ο Γουάινστιν παραμένει στη φυλακή καθώς πέρσι, καταδικάστηκε στο Λος Αντζελες σε 16 χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γουάινστιν καταδικάστηκε το 2020 για εγκληματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού και βιασμό τρίτου βαθμού και καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση . Οι κατηγορίες που κατέληξαν σε καταδίκες βασίστηκαν στη μαρτυρία της Miriam Haley και της Jessica Mann . Επιπλέον, τρεις άλλες γυναίκες κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης ως μάρτυρες « προηγούμενων κακών πράξεων », καθώς οι εισαγγελείς προσπάθησαν να δείξουν ότι ο Γουάινστιν είχε ένα πρότυπο κακοποίησης.

 

Με πληροφορίες από New York Times/CNN

 

Τι συμβαίνει με την επίσκεψη Ερντογάν στο Λευκό Οίκο: Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν – Η φιλοκυβερνητική Hurriyet λέει ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: