Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στην Νέα Δημοκρατία οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» που ανεξαρτοποιήθηκαν, λέει ο Μαρινάκης: Τα σενάρια για κατανομή των εδρών

FILE PHOTO: H κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των “Σπαρτιατών” τον Ιούλιο του 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Μετά την την παραγγελία ποινικής δίωξης από τον Άρειο Πάγο σε βάρος 11 βουλευτών του κόμματος των «Σπαρτιατών» φουτνώνουν τα σενάρια για το πώς θα διαφοροποιηθεί ο “χάρτης” στο ελληνικό κοινοβούλιο, με ορισμένα από αυτά να κάνουν λόγο για ένταξη κάποιων εκ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να εντάσσονται στη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, έσπευσε να διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές των «Σπαρτιατών».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε . «Είδα με πάρα πολύ μεγάλη απορία και λυπήθηκα ειλικρινά κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούσαν να φορτώσουν στη Νέα Δημοκρατία έναν ανεξάρτητο βουλευτή, πρώην των Σπαρτιατών, επειδή καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας».

  • Την άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος 11 βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών, αλλά και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Αντίθετα, η εισαγγελική παραγγελία για δίωξη δεν αφορά τον επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλειο Στίγκα.

 

Τα σενάρια για τις έδρες των Σπαρτιατών

Σημειώνεται ότι η η δίωξη αναμένεται να ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Υπάρχει όμως σε εκκρεμότητα και η απόφαση του Εκλογοδικείου στην οποία έχουν συζητηθεί οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί.

Μένει να γίνει γνωστό αν θα γίνουν δεκτές αυτές οι ενστάσεις που αφορούν την ίδια τη νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος.

Ένα πρώτο σενάριο είναι η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Το ενδεχόμενο να αποβληθεί το κόμμα Σπαρτιάτες από τη Βουλή είναι ένα από τα βασικά σενάρια, γεγονός που θα επιφέρει μία σειρά από ανακατατάξεις στη Σώμα, καθώς οι 12 έδρες θα πρέπει να αναδιανεμηθούν κατ’ αναλογία στα υπόλοιπα κόμματα.

 Σύμφωνα με αυτό το βασικό σενάριο, το κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, θα προσθέσει πέντε έδρες, φτάνοντας συνολικά τις 163. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσθέσει δύο ή τρεις έδρες και το ΠΑΣΟΚ μία ή δύο.

Μία έδρα αναμένεται να πάρουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας διεκδικούν από μία έδρα επίσης.

Ένα άλλο ενδεχόμενο, ακραίο από πρώτης όψεως, είναι μια επαναληπτική  ψηφοφορία στις 12 εκλογικές περιφέρειες. Δηλαδή στις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Γ. Μανούσος & Γ. Δημητροκάλλης

Νωρίτερα οι βουλευτές Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης ανακοίνωσαν ότι ανεξαρτητοποιούνται από τους Σπαρτιάτες. Στους οκτώ ανέρχεται πλέον ο αριθμός των βουλευτών των Σπαρτιατών. Υπάρχει αναμονή από τους υπόλοιπους βουλευτές ενώ γίνονται συνεχείς συσκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews και του δημοσιογράφου Διονύση Μποτώνη, ένα μέρος από τους βουλευτές ζητά τη σύγκληση εκτάκτως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την παρουσία του Βασίλη Στίγκα. Κατά τις ίδιες πηγές αν αυτή τελικά πραγματοποιηθεί θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ δεν αποκλείεται να έχουμε κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις τις επόμενες ώρες.

Στις ανεξαρτητοποιήσεις τους οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες και επιτίθενται προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Βασιλείου Στίγκα, ότι τους έμπλεξε σε μια διαδικασία χωρίς ρόλο αδίκως και δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα πρόσωπο και ένα κόμμα που κάνει αυτές τις ενέργειες.

Για την επόμενη μέρα, νομικοί και πολιτικοί παράγοντες λένε ότι υπάρχουν ένα, μπορεί και δύο, μπορεί και τρία σενάρια.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η απόφαση του δικαστηρίου περί της ποινικής διώξεως των 11 βουλευτών θα επηρεάσει.
σύμφωνα με νομικούς κύκλους, και την απόφαση και Εκλογοδικείου. Η μία απόφαση συνδέεται με την άλλη και επίσης δεν θα έχουμε ασυλία για την άσκηση ποινικής δίωξης από τον αρμόδιο εισαγγελέα διότι για το ίδιο θέμα έχει δώσει ήδη πριν από μερικούς μήνες για τα ίδια πρόσωπα.

Οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλλεται ποινική δίωξη είναι.
1. Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ,
2. Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ
3. Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ,
4. Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ,
5. Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ,
6. Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
7. Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ
8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ
9. Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ
10. Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και
11. Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews.gr

 

Δύο οι ανεξαρτοποιήσεις από τους «Σπαρτιάτες»: Αποχώρησαν Μανούσος – Δημητροκάλλης μετά την ποινική δίωξη κατά 11 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: