Εγκαίνια του Ε65 στο τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα, από τον πρωθυπουργό: Τα διόδια και οι προορισμοί που εξυπηρετεί [video]

File Photo Το εργοτάξιο του Νότιου Τμήματος Λαμία – Ξυνιάδα, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ




Ένας σημαντικός οδικός άξονας, ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε 65 στο τμημα από τη Λαμία ως την Καλαμπάκα δίνεται σήμερα στην κυκλοφορία, επιταχύνοντας τις μετακινήσεις στην περιοχή. Απομένει μόνον το κομμάτι από την Καλαμπάκα ως την Εγνατία, που θα παραδοθεί στο τέλος του 2025.

To ενιαίο τμήμα 136 χλμ. παραδίδεται στην κυκλοφορία το βράδυ της Τρίτης, αφού θα έχουν προηγηθεί το πρωί τα εγκαίνια, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Έτσι, με την παράδοση των δύο νέων τμημάτων του Ε65, σε κυκλοφορία τίθενται συνολικά 136 χλμ. σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, από τον κόμβο Καρπενησίου έξω από τη Λαμία έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλαμπάκας, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο της διαδρομής από την πρωτεύουσα μέχρι και τα Μετέωρα.

Σημαντικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, το Καρπενήσι, τα Τρίκαλα είναι πλέον προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια, ενώ μια νέα αναπτυξιακή δυναμική θα δοθεί στον κορμό της χώρας.

Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, πρόκειται για ένα έργο, το οποίο κατασκευάζει η εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Έχει συνολικό μήκος 182,1 χλμ. και είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ ευρώ περίπου.




Διαθέτει, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, την αναγκαία χωρητικότητα, ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, συνδέοντας ουσιαστικά την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Οδού, ότι υπό κατασκευή βρίσκονται και τα τελευταία 46 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που θα ξεκινούν από τον ανισόπεδο κόμβο Καλαμπάκας και θα φτάνουν έως και την Εγνατία Οδό, Δυτικά των Γρεβενών.

Στα 136 χλμ. στη διάθεση κάθε οδηγού βρίσκονται υπηρεσίες οδικής ασφάλειας της Κεντρικής Οδού όπως:

  • 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας
  • 4ψήφιος αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργίας, 1075
  • Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίηση
  • Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 801 700 7000

Τα σημεία και το κόστος των μετωπικών σταθμών διοδίων

Στον Ε65 θα λειτουργούν άμεσα 3 μετωπικοί σταθμοί διοδίων.

  • Λιανοκλαδίου στο 17,1 χλμ. με κόστος διέλευσης για τα ΙΧ στα 1,85 ευρώ
  • Σοφάδων στο 66,2 χλμ. με κόστος 3,40 ευρώ και
  • Τρικάλων στο 105,7 χλμ με κόστος 2,95 ευρώ
  • Το σύνολο δηλαδή για έναν οδηγό που θα εισέλθει στην αρχή του Ε65 και θέλει να φθάσει έως την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα είναι 8,2 ευρώ.

Ο τέταρτος μετωπικός σταθμός διοδίων που θα λειτουργήσει μελλοντικά με την ολοκλήρωση του Ε65 είναι στην Οξύνεια στο 151,9 χλμ.

Σε λειτουργία είναι επίσης οι πλευρικοί σταθμοί Ανάβρας (2 ευρώ), Προαστίου (1,15 ευρώ), Τρικάλων (0,80 ευρώ) και Καλαμπάκας (0,90 ευρώ).

Όταν ολοκληρωθεί ο Ε65 η διαδρομή από την Λαμία έως την Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά που χρειάζονταν πριν την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: Τα στοιχεία και οι καταθέσεις που «έδεσαν» τους «σκληρούς χούλιγκαν» και οι κατηγορίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: