Θεσσαλονίκη: Στους μουσουλμάνους παραχωρείται ως χώρος προσευχής το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι

FILE PHOTO: Tο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης (πρώην αρχαιολογικό μουσείο). ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ




Το Γενί Τζαμί θα παραχωρηθεί για την προσευχή των Μουσουλμάνων της Θεσσαλονίκης που εορτάζουν το Ραμαζάνι.

Το Γενί Τζαμί είχε παραχωρηθεί και το 2013 από τον Γιάννη Μπουτάρη, για την προσευχή μουσουλμάνων και μάλιστα ο τότε δήμαρχος είχε δηλώσει πως «το οθωμανικό μνημείο θα παραχωρείται περιστασιακά για την τέλεση μουσουλμανικών τελετών».

Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων.

Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία σε περιοχές της χώρας στις οποίες δεν λειτουργούν χώροι προσευχής για μουσουλμάνους καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους, προκειμένου να τους παραχωρηθούν περίκλειστοι χώροι που θα εξυπηρετούν την τέλεση της προσευχής κατά την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου την 10η Απριλίου 2024.

Δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υφίσταται ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους Δήμους για την τέλεση της προσευχής κατά την ημέρα αυτή (10η Απριλίου).

Ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης θα δοθεί προς χρήση από τους μουσουλμάνους συμπολίτες και επισκέπτες μας, για την προσευχή της 10ης Απριλίου, το Τέμενος «Σουλεϊμανίγιε» και το Τέμενος «Γενί Τζαμί» αντίστοιχα.

Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών που τυχόν εμπλακούν στην παροχή διευκολύνσεων στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου υπενθυμίζεται ότι κατά τη νηστεία (περίπου από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) και ότι οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα, αλλά διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως τέθηκαν υπ’ όψιν της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων από το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, τους Μουφτήδες της Θράκης και τους Ιμάμηδες Κω και Ρόδου.

Φλωρίδης για την υπόθεση Κολωνού: Χρειάζεται περισσότερος σεβασμός ειδικά σε δικαστήριο που συγκροτείται από τακτικούς δικαστές και πολίτες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: