Τα κοχύλια του Captain Cook από το μοιραίο του ταξίδι: Θεωρούνταν χαμένα, αλλά βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων * Εκτίθενται 1η φορά μετά από 100 χρόνια [photos]

FILE PHOTO: Τα κοχύλια που στάλθηκαν πίσω στην Αγγλία από το τρίτο μοιραίο ταξίδι του Κάπτεν Κουκ. Photo via X@EnglishHeritage




Τα κοχύλια που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του  θρυλικού Άγγλου καπετάνιου Τζέιμς Κουκ θα εκτεθούν για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, αφού διασώθηκαν από την καταστροφή, μέσα από έναν κάδο απορριμμάτων.

Αποτελούν μέρος μιας ιστορικής συλλογής που πετάχτηκε κυριολεκτικά στα σκουπίδια  όταν έγινε γενικός καθαρισμός σε ένα γραφείο στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, τη δεκαετία του 1980.

Τα κοχύλια που θεωρούνταν χαμένα για δεκαετίες, επανεμφανίστηκαν όταν η οικογένεια του λέκτορα Δρ Τζον Μπιούκαναν, που φέρεται να τα έσωσε από τα σκουπίδια,  τα δώρισε πρόσφατα στο English Heritage – μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται πάνω από 400 ιστορικά μνημεία, κτίρια και τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συλλογή θα εκτίθεται στο Chesters Roman Fort and Museum κοντά στο Chollerford, από αύριο Τετάρτη.

Η συλλογή που περιγράφεται από το English Heritage ως «αξιοσημείωτη καταγραφή του ρόλου της Βρετανίας στο παγκόσμιο εμπόριο και της αποικιακής της εμβέλειας στα τέλη του 18ου αιώνα», αποτελείται από περισσότερα από 200 εκθέματα.

  • Περιλαμβάνει ένα εξαφανισμένο είδος κοχυλιού και πολλά άλλα που πιστεύεται ότι στάλθηκαν πίσω στην Αγγλία από το μοιραίο τρίτο ταξίδι του Captain Cook.

Η συλλογή ανήκε Μπρίτζετ Άτκινσον, μια γυναίκα η οποία τον 18ο αιών κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 1.200 όστρακα από όλο τον κόσμο, παρόλο που δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Βρετανία.

Ο εγγονός της, Τζον Κλέιτον, κληρονόμησε τα κοχύλια, τα οποία οι ειδικοί λένε ότι ήταν «εξαιρετικά περιζήτητα τον 18ο αιώνα».

Ενώ τα περισσότερα πουλήθηκαν μαζί με την οικογενειακή περιουσία  της εκλιπούσης το 1930, εκατοντάδες εκτέθηκαν στο Chesters Roman Fort προτού δανειστούν στο τμήμα ζωολογίας του Armstrong College, το μετέπειτα Πανεπιστήμιο του Νιουκαστλ.

Η  διάσωση της συλλογής από τον Δρ Μπιουκάναν ήταν αποτέλεσμα της αγάπης του για την συλλογή και συντήρηση αντικειμένων αξίας, και πλέον τα κοχύλια  να επιστρέφουν στο μουσείο για να τα απολαύσουν οι επόμενες γενιές.

Η Δρ. Φράνσις Μάκιντος,  επιμελήτρια συλλογών του English Heritage δήλωσε:: «Πάντα γνωρίζαμε για τη συλλογή της Μπρίτζετ Άτκινσον, αλλά πιστεύαμε ότι είχε χαθεί. Το να ανακαλύψουμε ότι τα όστρακα όχι μόνο έχουν επιζήσει, αλλά έχουν κρατηθεί ασφαλή και προστατευμένα όλο αυτό το διάστημα δεν είναι τίποτα λιγότερο από θαύμα. Η Μπρίτζετ Άτκινσον ήταν μια αξιοθαύμαστη γυναίκα, με πραγματική περιέργεια για τον φυσικό κόσμο».

 

 

Το τρίτο ταξίδι του Captain Cook – Ο ξαφνικός θάνατος

Ο Τζέιμς Κούκ ήταν Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Ήταν ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος. Ήταν επίσης ο πρώτος που καταπολέμησε το σκορβούτο ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως.

Τον Ιούλιο του 1776 ο Κουκ ξεκίνησε για το τρίτο ταξίδι του, με το πλοίο «Resolution». Η αποστολή του ήταν η αναζήτηση του Βορειοδυτικού Περάσματος, της πιθανής βόρειας θαλάσσιας οδού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Το 1778, ο Κουκ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που προσέγγισε τα νησιά της Χαβάης.

Λίγο αργότερα κατά την ίδια χρονιά έπλευσε προς τη βορειοδυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής, και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στο νησί Βανκούβερ στη Βρετανική Κολούμπια. Συνέχισε την παράκτια ναυσιπλοΐα του και μέσω του Βερίγγειου εισήλθε στον Αρκτικό ωκεανό.

Το συμπαγές τείχος πάγου εμπόδισε την περαιτέρω βόρεια προώθηση και έτσι ο Κουκ επέστρεψε στα νησιά της Χαβάης.

Όντας στα νησιά της Χαβάης στις 14 Φεβρουαρίου 1779 ο Τζέιμς Κουκ, προσπάθησε να διερευνήσει την αρπαγή μιας βάρκας στον κόλπο Κιλακέκουα από κάποιον ιθαγενή. Η συνήθης τακτική ήταν να κρατιέται κάποιος όμηρος έως ότου επιστραφούν τα κλεμμένα αντικείμενα.[

Ο Κουκ προσπάθησε να πάρει ως όμηρο τον βασιλιά της Χαβάης. Οι ιθαγενείς τον εμπόδισαν και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει ως την ακτή.

  • Στρέφοντας την πλάτη του για να σπρώξει τις λέμβους στο νερό χτυπήθηκε στο κεφάλι και κατόπιν μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από κάποιον ιθαγενή.

Αργότερα οι ιθαγενείς, κατόπιν έκκλησης του πληρώματος παρέδωσαν το σώμα του κυβερνήτη για να ταφεί στη θάλασσα σύμφωνα με την επίσημη βρετανική ναυτική παράδοση.

 

FILE PHOTO: Τα κοχύλια που στάλθηκαν πίσω στην Αγγλία από το τρίτο μοιραίο ταξίδι του Κάπτεν Κουκ. Photo via X@EnglishHeritage

Με πληροφορίες από BBC

 

Βρέθηκε ένα ασημένιο φυλαχτό σε ανασκαφές στη Βουλγαρία: Το αρχαιότερο χριστιανικό αντικείμενο που έχει βρεθεί ποτέ [εικόνα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: