Στο αυτόφωρο αύριο οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής στα Πανεπιστήμια, λέει ο Μητσοτάκης

Εικόνα από βίντεο του thstival.gr από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ. Screenshot via [email protected]/




Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν τα 49 άτομα που συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, το απόγευμα του Σαββάτου, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός μέσω της εβδομαδιαίας ανάρτησής του τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή για βίαιες και έκνομες πράξεις στα Πανεπιστήμια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου η εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49).

  • Οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση και θα μεταχθούν αύριο, Καθαρά Δευτέρα, εκ νέου στα δικαστήρια για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα τους είναι 31 άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν κατά την ίδια επιχείρηση, όπως ναυτικοί πυρσοί, ξύλινα κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, βαριοπούλα κ.ά., η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των δραστών και σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και φωτοβολίδων.

Στο μεταξύ, έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν από νωρίς άτομα που φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στους 49 συλληφθέντες.

Μητσοτάκης: Καμιά ανοχή στα “πάρτι” βίας και καταστροφής

«Είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Αυτό αφορά και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Δεν μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook.

«Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτι» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί» προσθέτει ο πρωθυπουργός, και καταλήγει:

«Χθες είχαμε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης αυτής μετά από την εκκένωση της κατάληψης. Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμιά μας ανήκουν σε όλους τους φοιτητές. Δεν γίνεται να στερούνται την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση από μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις. Κανένας δεν μπορεί να κλειδώνεται μέσα εκεί, να βανδαλίζει τις δημόσιες υποδομές και ίσως ακόμη και να βιαιοπραγεί στο όνομα μίας διαμαρτυρίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι 49 προσαγωγές από την χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: