Στα άδυτα της Trojan Footprint: Εξουδετέρωση διεθνούς τρομοκράτη, υβριδικές απειλές, σαμποτάζ* Lesson learned με νατοϊκή τεχνογνωσία [photos, videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο της Hellas Journal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Η άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που έγινε στο Λευκαντί της Χαλκίδας συγκέντρωσε πολλά διαφορετικά σενάρια και φάνηκε ότι ο σχεδιασμός προήλθε μέσα από συμπεράσματα πρόσφατων πολεμικών μετώπων, όπου ορισμένα έχουν κλείσει, άλλα παραμένουν ανοικτά ή υποβόσκουν…

Μια από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις αντιμετώπισης υβριδικών κι όχι μόνο απειλών, ήταν το μέτωπο της Ουκρανίας.

Και συγκεκριμένα τότε όπου οι Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν εντός των ανατολικών κυρίως, πόλεών τους, «σαμποτέρ», όπως τους έλεγαν.

Τμήματα Ειδικων Επιχειρήσεων από την Ελλάδα και 9 χώρες της Συμμαχίας πήραν μέρος στην άσκηση στο Λευκαντί της Χαλκίδας. Πηγή εικόνας: ΥΠΕΘΑ

Ήταν τις πρώτες ημέρες του πολέμου ή λίγα 24ωρα πριν. Οι Ρώσσοι εκείνοι ήταν αυτοί που έδιναν στοιχεία βολής, είτε στο πυροβολικό, είτε στα μαχητικά της Ρωσίας, που η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα έχουν φανεί αυτά τα δυο χρόνια του πολέμου.

Υπήρχαν όμως και άλλες περιπτώσεις στη σύγχρονη ιστορία των πολεμικών μετώπων. Έχουν καταγραφεί έρευνες δια ζώσης ώστε να εντοπιστεί το πρόσωπο –  «στόχος». Αυτός που στο όνομά του, «μάρτυρες» ορκίστηκαν ότι θα πράξουν το επιθυμητό…

Μπορεί οι «μάρτυρες» να ήταν ένα μόνο μέρος του στόχου των διωκτικών αρχών, αλλά οι ειδικές μονάδες δεν σταματούσαν ν’ αναζητούν την κεφαλή, τον ιθύνοντα νου των επιθέσεων, τον προμηθευτή όπλων και εκρηκτικών, τον αποσταθεροποιητή, που οδηγούσε τον μάρτυρα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη για να σπείρει θάνατο.

Παράδοση & τεχνολογία…

Ο συνδυασμός «πρακτόρων-συλλογής πληροφοριών», που τους βοηθούν οι παραδοσιακοί τρόποι δράσης, παράλληλα με όλα εκείνα τα ηλεκτρονικά μέσα αντιμετώπισης υβριδικών απειλών και ο ειδικά εκπαιδευμένος εκτελεστικός αμυντικός βραχίονας, που υλοποίησε στο τέλος το σενάριο της προσβολής, έδειξε ότι πολλά μπορεί να επιτευχθούν, όταν η Συμμαχία λειτουργεί συλλογικά.

Το χρονοδιάγραμμα έναρξης των επιχειρήσεων είχε αποσταλεί από την Αμερικάνικη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης.

Σύμφωνα με αυτό, η περιοχή για την οποία η Συμμαχία κρατών είναι υπεύθυνη, δέχεται πίεση μέσω υβριδικών απειλών που εκτοξεύει μια εχθρική χώρα που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση στα κράτη του ΝΑΤΟ και τις φίλιες σε αυτό χώρες.

Το τελευταίο 6μήνο η εχθρική χώρα ανέπτυξε δυνάμεις στα σύνορα της και έχει αυξήσει αισθητά την δραστηριότητα της σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις.

Ταυτόχρονα όμως οι πληροφορίες έδειχναν ότι συνεργάζεται άμεσα με παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς και με το οργανωμένο έγκλημα.

Κύριο στόχος της, είναι η επέμβαση και επιρροή στις χώρες της Συμμαχίας, σε διαφορετικούς τομείς με χρήση στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων, με σκοπό την ανάδειξη της ως «περιφερειακής δύναμης».

  • Η παρακάτω φράση του υπουργού, Εθνικής Αμυνας που παρακολούθησε την άσκηση, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Είχε αποδέκτες, ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται σε διαφορετικές, γεωγραφικά, κατευθύνσεις…

«{…} οποιασδήποτε απόπειρα ρεβανσισμού δεν μπορεί να έχει έδαφος στον 21ο αιώνα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι στόχων όλων είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας για τις κοινωνίες μας.

Λειτουργία αντιτρομοκρατικής

Η «Trojan Footprint 24» σχεδιάστηκε κατόπιν παρακολούθησης των «παράνομων» ενεργειών δυο Στόχων Υψηλής Αξίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Εντοπίστηκαν και τακτοποιήθηκαν. Αλλά για να γίνει αυτό κάποια μέλη Ειδικών Επιχειρήσεων, άφησαν τις φόρμες εκστρατείας, φόρεσαν πολιτικά ρούχα και επιδόθηκαν σε μεθόδους «παλαιάς κοπής», σα να είναι μέλη ενός αντιτρομοκρατικού επιτελείου: 24ωρες παρακολουθήσεις σε αστικό περιβάλλον, ενοικίαση σπιτιών, αυτοκινήτων και πολλά άλλα…

Από την παρακολούθηση εξακριβώθηκε ότι οι δυο στόχοι έκαναν παράνομη μεταφορά αμυντικού υλικού σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που συνδέονται άμεσα με την εχθρική χώρα.

Οι πληροφορίες αυτές φανέρωσαν την επικείμενη εκφόρτωση πυραύλων κι άλλων επικίνδυνων υλικών στον ερημικό προβλήτα που διεξήχθη η άσκηση.
Red Alert…

Στην «Trojan Footprint 24», επί ελληνικού εδάφους, βρίσκονται SOF από 9 χώρες. Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι μέρος της μεγάλης άσκησης που καθιερώθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, «Steadfast Defender 2024» και λαμβάνουν μέρος 90.000 στελέχη από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

 

Μόνον τέσσερα στελέχη, ελεύθεροι σκοπευτές Ειδικών Επιχειρήσεων, από την Ελλάδα και την Ιταλία είχαν φτάσει στην «hot area» παρακολουθώντας τον στόχο τους, ενημερώνοντας την διοίκηση των Νατοϊκών SOF.

Παράλληλα UAV συνέλεγε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε, δίνοντας real time εικόνα από το επικείμενο θέατρο της επιχείρησης.

Το σενάριο ήταν μέρος πραγματικής άσκησης και όχι κάποια επίδειξη κατά την οποία γίνονται πρόβες. Άρα μέσα από το όποιο λάθος, οι ασκούμενοι δεν κρίνονταν αλλά μάθαιναν.

Ένα από τα πολύπαθα ΝΗ-90 με Fast Rope κατέβασε στο κατάστρωμα του πλοίου- «φαντάσματος» το μικτό τμήμα των SOF, για να ακολουθήσει έρευνα, εξουδετέρωση κάθε απειλής, εντοπισμός παράνομου φορτίου αλλά και τον άνθρωπο «κλειδί», τον ενορχηστρωτή της παρανομίας.

  • Η αιώρηση του ελικοπτέρου της Μοίρας Εναέριων Ειδικών Επιχειρήσεων, εύλογο ήταν ότι σήμανε συναγερμό στους παραστρατιωτικούς. Ανταλλαγή πυρών και έναρξη διπλής ενέργειας για τη συνέχεια.

Άλλοι SOF στο πλοίο, άλλοι στην ξηρά. Η εμπλοκή σε ένα ημι-αστικό περιβάλλον ήταν δεδομένη. Το ίδιο και η ενίσχυση των αρχικών δυνάμεων των Νατοϊκών χωρών.

Επιστρατεύτηκαν Chinook που μετέφεραν δυνάμεις με οχήματα ειδικών επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στις συλλήψεις οι SOF όφειλαν μέσω τυποποιημένων διαδικασιών, συνομιλίες με το κέντρο επιχειρήσεων να τακτοποιήσουν τον εγκέφαλο της «γιάφκας».

Το φινάλε της άσκησης εντυπωσιακό καθώς με το AirTep και με τα πολύτιμα Chinook, για τα οποία χρειάζονται άμεσα μέτρα υποστήριξης, απομακρύνθηκαν οι ομάδες έχοντας μαζί τους τον «στόχο» υψηλής αξίας.

Για την Ελλάδα η άσκηση αυτή έχει αξία όταν οι Σύμμαχοι που βρίσκονται στην χώρα μας έχουν συσσωρευμένη γνώση από πραγματικά πεδία κι έχουν οι ίδιοι δράσει.

Στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, έχουν θέσει ως στόχο να παίρνουν το «απόσταγμα» από τους έμπειρους σε τέτοιες επιχειρήσεις. Και οι Έλληνες SOF, είτε από μονάδες της Αττικής, είτε από τα νησιά, ν’ αντλούν πολύτιμες γνώσεις.

Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, είναι ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν απλά δουλέψει σε σενάρια, αλλά έχουν επιδοθεί σε πράξεις και συνεργασίες για έναν κοινό σκοπό, την εξάλειψη της «παγκόσμιας τρομοκρατίας».

 

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: