Σχολική αστυνομία συγκροτεί η Γαλλία: Παραιτήθηκε διευθυντής λυκείου λόγω θανατικών απειλών * Ζήτησε από μουσουλμάνα μαθήτρια να βγάλει τη μαντήλα της

FILE PHOTO: Γάλλοι αστυνομικοί . EPA, Sebastien Nogier




Η Γαλλία δημιουργεί μια κινητή δύναμη ασφαλείας ειδικά για τα σχολεία που «βιώνουν δυσκολίες», λίγες μέρες αφότου ο διευθυντής σχολείου στο Παρίσι παραιτήθηκε λόγω θανατικών απειλών σε βάρος του.

Η εκπαιδευτικός κατηγορήθηκε ψευδώς ότι χτύπησε μια μαθήτρια στη διάρκεια διαπληκτισμού επειδή φορούσε  ισλαμική μαντίλα στο σχολείο.

Η υπουργός Παιδείας Νικόλ Μπελουμπέ δήλωσε ότι η κινητή αστυνομική δύναμη έχει σκοπό να καθησυχάσει τους δασκάλους και να ενισχύσει την ασφάλεια.

Υψηλή είναι η ένταση στα γαλλικά σχολεία μετά τη δολοφονία δύο δασκάλων.

Ο Σαμουέλ Πατί αποκεφαλίστηκε μέσα στο δρόμο σε ένα προάστιο του Παρισιού το 2020 και ο Ντομινίκ Μπερνάρ Bernard σκοτώθηκε μέσα στο σχολείο του στο Αράς, πριν από πέντε μήνες. Ισλαμιστές πρώην μαθητές που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί συμμετείχαν και στις δύο δολοφονίες.

«Οι δάσκαλοι δεν είναι μόνοι και όλοι σχηματίζουμε μια ασπίδα γύρω τους, γύρω από τα σχολεία μας», είπε η κ. Μπελουμπέ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Παρασκευή σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μπορντό.

Το υπουργείο Παιδείας είπε ότι η «κινητή σχολική δύναμη» θα αποτελείται από περίπου 20 εκπαιδευτικούς υπαλλήλους που θα μπορούν να αναπτυχθούν εντός 48 ωρών από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, όπου οι τοπικές αρχές χρειαστούν πρόσθετη υποστήριξη.

Η αποστολή της ομάδας θα είναι να παρέχει ασφάλεια σε ένα σχολείο σε «οξεία κρίση», με στόχο την παροχή εσωτερικής ασφάλειας
.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο διευθυντής του Maurice Ravel Lycée στο Παρίσι ζήτησε επίμονα από τη μαθήτριά του να αφαιρέσει το ισλαμικό κάλυμμα του κεφαλιού της – κάτι που προβλέπεται απότη γαλλική νομοθεσία.
Η μαθήτρια ισχυρίστηκε ότι ο διευθυντής την χτύπησε στη διάρκεια έντονης λογομαχίας,  αλλά η αστυνομία δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της.

Ωστόσο, μετά από πολυάριθμες απειλές κατά της ζωής του που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθυντής ανακοίνωσε την παραίτησή του αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι το πράττει “από ανησυχία για τη δική μου ασφάλεια και αυτή του σχολείου”.

Η αστυνομία περιπολεί γύρω από το σχολείο και δύο άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τις απειλές θανάτου. Η αστυνομία λέει ότι δεν έχουν σχέση με το σχολείο.

Οι πολιτικοί τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά του πολιτικού τόξου στη Γαλλία, εξέφρασαν την οργή τους για την κατάσταση του διευθυντή και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η μαθήτρια θα μηνυθεί από το κράτος για την ψευδή κατηγορία.

Βουλευτές και τοπικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση έξω από το σχολείο το πρωί της Παρασκευής για να υποστηρίξουν τον διευθυντή και να απαιτήσουν να παραμείνουν οι κοσμικοί κανόνες στα γαλλικά σχολεία.

Η υπουργός Παιαδείας  ανέστειλε τη λειτουργία του εθνικού συστήματος ψηφιακών μηνυμάτων  ENT, το οποίο χρησιμοποιείται από καθηγητές και μαθητές, λόγω του πολλαπλασιασμού των απειλών.

Εκπαιδευτικοί έχουν αναφέρει περισσότερες από 320 απειλές σε ολόκληρη τη Γαλλία από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, για τις οποίες η υπουργός ανέφερε ότι έγιναν με παραβίαση προσωπικών λογαριασμών μαθητών ή μαθητριών.  Μόνο στο Παρίσι περίπου 50 σχολεία είχαν δεχθεί απειλές για βόμβες μέσω του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το σύστημα ΕΝΤ επιτρέπει στους μαθητές να έχουν πρόσβαση σε διάφορους εκπαιδευτικούς τόπους στο Διαδίκτυο και η υπουργός  είπε ότι ελπίζει πως θα λειτουργήσει ξανά τον επόμενο μήνα μετά τις ανοιξιάτικες διακοπές.

Συλλήψεις

Τρεις έφηβοι συνελήφθησαν στη Γαλλία, σε ξεχωριστές υποθέσεις, επειδή έκαναν φάρσες για τοποθέτηση βόμβας σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας με τον έναν από αυτούς να δηλώνει ότι αστειευόταν και ότι «ήθελε να κάνει όπως και οι άλλοι».

Ένας 16χρονος μαθητής, που φέρεται ότι ήταν εκείνος που διατύπωσε απειλές εναντίον του σχολείου το οποίο επισκέφθηκε σήμερα η υπουργός, τέθηκε υπό κράτηση σήμερα. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ερευνάται για «απειλές θανάτου» και «δημόσια απολογία τρομοκρατικής ενέργειας».

Στην Αλσατία, στην ανατολική Γαλλία, ένας 15χρονος συνελήφθη χθες και παραδέχτηκε ότι έκανε τέσσερις φάρσες για βόμβα σε δύο γυμνάσια στη Μιλούζ και τα περίχωρά της. Στον εισαγγελέα ανηλίκων όπου οδηγήθηκε παραδέχτηκε ότι έκανε τέσσερις τηλεφωνικές φάρσες «για πλάκα» και «για να κάνει όπως οι άλλοι».

Ένας 17χρονος συνελήφθη επίσης την Πέμπτη στα προάστια του Παρισιού.

Με πληροφορίες από BBC

 

Οι καταρρακτώδεις βροχές μετά από μήνες ακραίας ξηρασίας ακύρωσαν τις παραδοσιακές πομπές της Μ.Παρασκευής στην Ισπανία: Δάκρυα και απελπισία στους πιστούς [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: