Πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό: Αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση για την εισαγγελική πρόταση απαλλαγής

Κόσμος διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας, σε πορεία διαμαρτυρίας για την πρόταση του Εισαγγελέα, στη δίκη, η οποία αθωώνει τον κστηγορούμενο Ηλία Μίχο για τον βιασμό και την έκδοση της 12χρονης στον Κολωνό, Αθήνα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Για δεύτερο συνεχές εικοσιτετράωρο, πλήθος κόσμου πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήναςκαι της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας οργή για την πρόταση της εισαγγελέως  να απαλλαγεί ο Ηλίας Μίχος από την κατηγορία του βιασμού και της μαστροπείας με θύμα την 12χρονη από τον Κολωνό.

Η εισαγγελική πρόταση ήρθε μετά από τον κατακλυσμό των αποκαλύψεων για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και που είχαν ως αποτέλεσμα να καθίσουν στο εδώλιο συνολικά 25 άτομα, μεταξύ των οποίων η μητέρα του παιδιού και ο Μίχος.

Καθώς η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, τόσο η αποδεικτική διαδικασία, όσο και το σκεπτικό πάνω στο οποίο δόμησε την πρότασή της η εισαγγελέας δεν είναι γνωστά. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί προτού η υπόθεση τελεσιδικήσει.

Παρ’ όλα αυτά, υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Μίχος, απολογούμενος, είχε αποδεχθεί ότι είχε ερωτικές συνευρέσεις με το παιδί, γεγονός που είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς, ότι στα 12 του χρόνια έχει κρίση για να συναινέσει σε ερωτική επαφή -πόσο μάλλον με κάποιον κατά σαράντα χρόνια μεγαλύτερό του.

Πορεία και διαδήλωση στα Σεπόλια

Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, στα Σεπόλια πραγματοποιούνταν διαδήλωση από φοιτητικούς συλλόγους που ελέγχονται από την παράταξη του ΚΚΕ.

Το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησε στις 7μμ από τα Προπύλαια έπειτα από κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη.

Χιλιάδες κόσμου, κόμματα και οργανώσεις της άκρας αριστεράς, φεμινιστικές οργανώσεις και αντιπροσωπείες κομμάτων, έφτασαν με πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

Ανάμεσα στα συνθήματα ξεχωρίζουν αυτά που καταγγέλλουν “συγκάλυψη” και εκείνα που εκφράζουν συμπαράσταση στην μητέρα της 12χρονης που επίσης δικάζεται και έχει ζητηθεί η ενοχή της για μαστροπεία και έκθεση ανηλίκου σε

Ενδεικτικά συνθήματα:

«Έχετε λεφτά έχουμε φωνή / όχι στη συγκάλυψη του κάθε βιαστή», «με τη 12χρονη είμαστε μαζί, έξω η μάνα από τη φυλακή», «μπάτσοι, tv, δικαστική αρχή όλοι μαζί ξεπλένετε τον κάθε βιαστή», «ούτε στον Κολωνό ούτε πουθενά τσακίστε το τράφικινγκ σε κάθε γειτονιά»,  αλλά και «Λιγνάδη, Μίχο, Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ξέρει να συγκαλύπτει»

Γύρω στις 8.30 ομάδα ατόμων προχώρησε μάλιστα και σε καύση της ελληνικής σημαίας μπροστά στη Βουλή.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία αλληλεγγύης στην 12χρονη από τον Κολωνό πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Αντιδράσεις και συγκρούσεις σε πολιτικό επίπεδο

Το γεγονός ότι η πρόταση της εισαγγελέως, , επισύρει μεν ποινές κάθειρξης για τον Μίχο, αλλά «σπάει» τα ισόβια, καθώς και το ότι η κεκλεισμένων των θυρών δίκη αφήνει χώρο για κάθε είδους υποθέσεις, συνεργούν στην δημιουργία έντασης και αντιδράσεων που  εκδηλώνονται τόσο στα social media, όσο και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  αλλά ακόμη και στη βουλή, όπου υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την αντιπολίτευση.

Η αρχή έγινε με τη μετωπική σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.  ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας καταδίκασαν την εισαγγελική πρόταση, ενώ ακολούθησε νέος γύρος διαξιφισμών του κ. Φλωρίδη με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και ότι ο στοιχειώδης σεβασμός στη δικαστική λειτουργία επιτάσσει να περιμένουμε μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ποινή για τον βιασμό ανηλίκων μπορεί να φτάσει τα ισόβια ενώ σημείωσε ότι η απόπειρα βιασμού πήγε στα 20 έτη από τα 8 έτη.




Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τους Ποινικούς Κώδικες που είχε εισάγει το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση Τσίπρα λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές σημειώνοντας ότι οι αρχικές διατάξεις προέβλεπαν την υποβάθμιση του βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα. «Αυτή ήταν η τότε φροντίδα σας και τώρα χύνεται κροκοδείλια δάκρυα. Τότε όμως η αγωνία σας ήταν να αθωώσετε τους βιαστές ανηλίκων» είπε ο κ. Φλωρίδης προκαλώντας την αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που φώναζε από τα έδρανα «ντροπή σου».

 




 

Φλωρίδης για την υπόθεση Κολωνού: Χρειάζεται περισσότερος σεβασμός ειδικά σε δικαστήριο που συγκροτείται από τακτικούς δικαστές και πολίτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: