Κατακραυγή για τη θρασύδειλη ρωσική επίθεση στην Οδησσό: Πέντε νεκροί από το χτύπημα* Στιγμές αγωνίας μετά την έκρηξη [video]

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμι Ζελένσκι κάνοντας δηλώσεις με φόντο έναν κατεστραμμένο ναό. ΦΩΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




Μια οδυνηρή υπόμνηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται αμείωτος και καταστροφικός, συνιστά η επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Οδησσό, την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι.

Η Ελλάδα, επανέλαβε δια του πρωθυπουργού τη στήριξή της στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή ενώ οι διευρυμένες συναντήσεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών

Από τη ρωσική επίθεση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Οδησσού, έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, όπως επιβεβαίωσε αργότερα εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας. Ηταν ένα από τα συνολικά τρία αιματηρά περιστατικά που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην Ουκρανία.

Η Μόσχα παραδέχθηκε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων. «Αποστολή επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.




Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, χτυπήθηκε «ένα υπόστεγο στην εμπορική ζώνη του λιμανιού της Οδησσού, στο οποίο ετοιμάζονταν για μάχη μη επανδρωμένα πλωτά οχήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Σύμφωνα με Ουκρανό ανώτατο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού, η Ρωσία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 880 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περισσότερους από 170 πυραύλους στις υποδομές του λιμανιού της Οδησσού από πέρσι τον Ιούλιο. Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο λιμάνι από τα μέσα Ιουλίου, όταν αποχώρησε από τη συμφωνία με βάση την οποία επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μετέφεραν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

 

Καταδικάζει η Ευρώπη τη ρωσική επίθεση 

Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν καταδίκασαν έντονα την σημερινή επίθεση:

«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».

«Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.




Σημειώνει ότι «αυτό είναι κατακριτέο και για τις τακτικές του Κρεμλίνου».

«Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

«Εκφράζω την σαφέστερη δυνατή καταδίκη μου, για την επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα στην Οδησσό, κατά την συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπογράμμισε, σε γραπτή της δήλωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Η πολλοστή αυτή ρωσική πράξη εκφοβισμού δεν θα παράξει κανένα αποτέλεσμα και δεν θα αποδυναμώσει την ουκρανική αντίσταση, στο πλευρό της οποίας τάσσονται η Ιταλία και η κυβέρνησή της, χωρίς καμία οπισθοχώρηση», πρόσθεσε η Μελόνι.

Μητσοτάκης: Ακούσαμε μία μεγάλη έκρηξη

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης ερωτηθείς σχετικά από Ουκρανό δημοσιογράφο:

«Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο Πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη.




Την ίδια στιγμή, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο διαφορετικά συμβάντα στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, οι πέντε εξ αυτών όταν έπεσαν σε νάρκη και οι άλλοι δύο από βομβαρδισμό. Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε επίσης από βομβαρδισμό σε χωριό έξω από το Χάρκοβο.

Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας. Επηρεάζει, οπως βλέπετε εδώ. Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον Πρόεδρο Zelenskyy με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

H περιγραφή της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ

Τις στιγμές που ακολούθησαν την έκρηξη περιέγραψε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιτζή:

«Κατά τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, και κατά την ξενάγησή του στο λιμάνι της Οδησσού, ξαφνικά ακούστηκαν σειρήνες και στη συνέχεια ένας πολύ δυνατός κρότος. Ήταν η έκρηξη του βαλλιστικού πυραύλου. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Γρήγορα έσπευσαν όλη η αποστολή στην αυτοκινητοπομπή προκειμένου να συνεχίσουν στον επόμενο σταθμό, καθώς όπως μας μετέφεραν σε τέτοιες στιγμές είναι καλύτερο να βρίσκεσαι σε κίνηση από το να είσαι σε ένα σταθερό σημείο” περιγράφει η Γεωργία Σκιτζή.




Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στην ελληνική αποστολή. “Ήταν λίγα μέτρα μακριά, κατά προσέγγιση γύρω στα 200 μέτρα. Ήταν πολύ δυνατή. Η αγωνία και η ένταση ήταν μεγάλη εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, όλα κινήθηκαν γρήγορα. Ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και γρήγορα επιβιβαστήκαμε και πάλι στα οχήματα προκειμένου να είμαστε σε κίνηση” τόνισε η απεσταλμένη του ERTNews.

“Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος κι αυτό είναι καθημερινότητα“. Με αυτά τα λόγια πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα προς όλους. Μάλιστα, ρωτήθηκε στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των κοινών δηλώσεων για το περιστατικό. Αυτό που τόνισε στις απαντήσεις του ο πρωθυπουργός είναι ότι είναι τελείως διαφορετικό να είσαι στην πρώτη γραμμή και να ζεις από κοντά αυτό που συμβαίνει και τελείως διαφορετικό να το ακούς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να στο περιγράφουν.»

Μητσοτάκης προς Ζελένσκι: Η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη στηρίζουν τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: