Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές 10 χρονια μετά το θάνατό του μιλάει πάλι για τη γυναίκα και τον έρωτα: Ανέκδοτο βιβλίο «Θα τα πούμε τον Αύγουστο» [videos]

FILE PHOTO A picture made available on 01 May 2014 showing a poster of Colombia’s Culture Ministery of an image of Gabriel Garcia Marquez, EPA/LEONARDO MUNOZ




Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, στις 17 Απριλίου 2014, το μυθιστόρημα, το οποίο παρέμενε αδημοσίευτο και το οποίο ο νομπελίστας Λογοτεχνίας του 1982 ήθελε να καταστραφεί πλέον εκδίδεται

Τα παιδιά του συγγραφέα του Εκατό Χρόνια Μοναξιά, Rodrigo και Gonzalo García Barcha, το λένε στον πρόλογο του «Θα τα πούμε τον Αύγουστο» που έφτασε στα βιβλιοπωλεία στις 6 Μαρτίου 2024, στα γενέθλια του Κολομβιανού συγγραφέα, γνωστού με το παρατσούκλι. Γκάμπο, που γεννήθηκε το 1927.

Για άλλη μια φορά ο Γκάμπο μας εκπλήσσει, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικό τρόπο. Με την ιστορία μιας 46χρονης παντρεμένης, με δύο όμορφα χρυσά μάτια, που κάθε χρόνο, στις 16 Αυγούστου, πηγαίνει σε ένα νησί της Καραϊβικής για να αποθέσει μια ανθοδέσμη. από φρέσκες γλαδιόλες στον τάφο της μητέρας.

Σ΄αυτό το ταξίδι συναντά, για πρώτη φορά απροσδόκητα  έναν νέο εραστή και ανακαλύπτει ότι είναι διαφορετική από το πώς τη φαντάζονται οι άλλοι και η ίδια βλέπει τον εαυτό της. Μια εξερεύνηση επιθυμίας και αγάπης σε έναν ενδιαφέροντα καθρέφτη, με ένα τέλος που δεν είναι καθόλου προφανές.

“Εκείνη την εποχή, γνωρίζαμε μόνο την τελευταία πρόταση του Γκάμπο: “Αυτό το βιβλίο δεν λειτουργεί. Πρέπει να καταστραφεί”. Δεν το καταστρέψαμε, αλλά το αφήσαμε στην άκρη, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα αποφάσιζε τι να κάνουμε. Διαβάζοντάς το για άλλη μια φορά σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, ανακαλύψαμε ότι το κείμενο είχε πολλά πλεονεκτήματα που μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε», λένε οι Rodrigo και Gonzalo García Barcha που αναγνωρίζουν επίσης ορισμένες ατέλειες στο βιβλίο.

Ωστόσο, η μεγάλη ικανότητα για επινόηση και η ποίηση της γλώσσας του συγγραφέα παραμένει ανέπαφη και αποκαλύπτεται μια νέα ματιά προς τη γυναίκα και την ελευθερία της.

Ο  Γκαρσία Μαρκές εργάστηκε στο «Θα τα πούμε τον Αύγουστο» από το 2003 έως το τέλος του 2004, όταν η μνήμη του άρχισε να τον προδίδει με την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, για το οποίο έγινε συζήτηση επίσημα το 2012, δύο χρόνια πριν πεθάνει .

Υπάρχουν πέντε αριθμημένες εκδοχές του μυθιστορήματος που βρέθηκαν ανάμεσα στα χαρτιά του συγγραφέα που φυλάσσονται στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, όπως εξηγεί ο Κριστόμπαλ Πέρα στο τελευταίο σημείωμα. Αναφέρθηκε πάνω απ ‘όλα στην έκδοση με αριθμό 5, με ημερομηνία 5 Ιουλίου 2004, στην οποία ο Γκάμπο έγραψε: «Τέλειο το τελικό, εντάξει».

Το «Θα τα πούμε τον Αύγουστο» είναι επομένως κάτι περισσότερο από ένα πολύτιμο αδημοσίευτο μυθιστόρημα γιατί σε αυτό το σύντομο αλλά έντονο μυθιστόρημα υπάρχει επίσης όλη η δύναμη του Γκαρσία Μαρκές, να αντιμετωπίσει την προοδευτική απώλεια μνήμης. «Είναι ο καρπός της τελευταίας του προσπάθειας να συνεχίσει να δημιουργεί ενάντια σε όλες τις αντίξοες συνθήκες», όπως λένε τα παιδιά του.

Σε αυτό το τελευταίο βιβλίο του αφηγείται την ιστορία της Ana Magdalena Bach, η οποία μεγάλωσε σε μια οικογένεια μουσικών, παντρεμένη για 27 χρόνια με τον μοναδικό άντρα με τον οποίο συνδέθηκε, έναν μαέστρο για τον οποίο δεν τελείωσε το σχολείο.

Μαζί του απέκτησε έναν γιο, πρώτο βιολοντσέλο, και μια κόρη που έχει το ταλέντο να μαθαίνει οποιοδήποτε όργανο, αλλά αποφασισμένη, προς δυσαρέσκεια των γονιών της, να γίνει μοναχή.

Χωρίς να το έχει προβλέψει στα ταξίδια της για να φτάσει στον τάφο της μητέρας της, σε ένα φτωχικό νεκροταφείο, την ίδια πύρινη μέρα του Αυγούστου, η Ana Magdalena βρίσκεται «πανέμορφη παραδομένη στο ιερό μείγμα μουσικής με τζιν» στην αγκαλιά ενός άλλου και μετά ενός άλλου άντρα.

Σε κάθε ταξίδι της συνοδεύεται από ένα βιβλίο, από τον Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ μέχρι τα Αρειανά Χρονικά του Ρέι Μπράντμπερι. Και ως σάουντρακ υπάρχει πολλή διαφορετική μουσική από το Contrasts για πιάνο και σαξόφωνο του Béla Bartók μέχρι το Moonlight του Debussy σε μια διασκευή για μπολερό.

Στις σχέσεις της με αυτούς τους άντρες της μιας νύχτας, η Magdalena μπαίνει σε μια απρόσμενη δίνη, βιώνει ταπείνωση, θυμό, χαρά, ακόμη και διασκέδαση.

Εμβαθύνει στον εαυτό της, ανοίγει τα μάτια της για τον γάμο της,  για τον τρόπο που βιώνει το σεξ που περιγράφει επίσης λεπτομερώς ο Γκαρσία Μαρκές, σκέφτεται την προδοσία και αρχίζει να αμφιβάλλει για την πίστη του συζύγου της. Κάθε χρόνο επιστρέφει διαφορετική σε ένα ασταμάτητο κύμα μεταμόρφωσης που αλλάζει τα πάντα.

Ο συγγραφέας, ο μεγαλύτερος εκφραστής του μαγικού ρεαλισμού που σε όλα του τα βιβλία έχει κάνει τον έρωτα κύριο θέμα, εδώ δίνει με έναν άλλο τρόπο φωνή στις γυναίκες.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

«The Hope Brigade»: Γυναίκες που πρωτοστατούν και εμπνέουν με το έργο και τη δράση τους, πρωταγωνιστούν στο Μετρό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: