Ο Χριστοδουλίδης το ξεκαθαρίζει πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις: Δεν θα φέρω σχέδιο λύσης με το οποίο δεν θα συμφωνώ, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη για τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




«Δεν θα φέρω ενώπιον του λαού σχέδιο (λύσης του Κυπριακού) με το οποίο δεν θα συμφωνώ», δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης για τον απολογισμό του πρώτου έτους της διακυβέρνησής του.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ετοιμότητα να προχωρήσει σε συνομιλίες στο συμφωνημένο πλαίσιο που περιλαμβάνει τις προτάσεις Γκουτέρες, όπως κατατέθηκαν στο Κραν Μοντανά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι επιλογή ούτε καν συζήτησης «τα δύο κράτη» και σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να φέρει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο λύσης του οποίου «δεν θα είμαι θιασώτης».

Είπε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε δύο κράτη, ούτε αναγνώριση άλλου κράτους στα κατεχόμενα που θα σήμαινε αμέσως αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

  • «Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν ήμασταν και δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, ο ομφαλός της γης, όπως κάποιοι θεωρούσαν στο παρελθόν. Όταν είσαι ένα μικρό κράτος υπό κατοχή, θα πρέπει μέσα από ενέργειές σου εσωτερικά αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο να αναδείξεις την προστιθέμενη αξία σου. «Μόνο έτσι θα δημιουργήσεις ενδιαφέρον και για το δικό σου θέμα», επεσήμανε.

Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες και να είμαστε μονοθεματικοί, σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για τον ανθρωπιστικό διάλογο προς την Γάζα, που ο πρώτιστος στόχος είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν πραγματικά, αλλά την ίδια στιγμή αυτό, όπως είπε, αναδεικνύει και τη σημασία της χώρας μας. «Χαίρομαι όταν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ΗΠΑ βλέπουν αυτό τον ρόλο τη ΚΔ», ανέφερε.

Τέτοιες δράσεις, είπε, «θα τις αξιοποιήσουμε και για το δικό μας πρόβλημα, το κυπριακό». Μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, συνέχισε, θα προκύψουν οφέλη για όλους, όχι μόνο για την Κύπρ και τον κυπριακό λαό, αλλά και για την ΕΕ, την περιοχή, για την Τουρκία, είπε.

Στο παρελθόν θεωρούσαμε ότι θα λυθεί το Κυπριακό, γιατί θα αναγνωριστεί το παράνομο της κατοχής, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε. «Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο μέσα από τη δική σου δράση θα πρέπει να αναδείξεις την προστιθέμενη αξία ώστε να μπορείς να πάρεις και τη βοήθεια που χρειάζεσαι από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και από άλλα κράτη».

Ερωτηθείς για το τί εννοεί με τον όρο δικαίωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δικαίωση είναι ο κάθε Κύπριος πολίτης, είτε Ε/κ είτε Τ/κ, να μπορεί να επιλέξει πού θα πάει να ζήσει. Μπορεί να έχει κάποια άλλα δικαιώματα που δεν θα μπορεί να ασκεί εκεί που θα ζει, αλλά στην ΚΔ, κράτος μέλος της ΕΕ, δεν γίνει ένα πολίτης από τη Γερμανία να μπορεί να επιλέξει που θα μείνει, κι ένας Τ/κ ή ένας Ε/κ να έχει περιορισμό μέσα στην ίδια του την πατρίδα, επεσήμανε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι στην ιστορία, κάθε σχέδιο ή πρωτοβουλία ήταν χειρότερη από την προηγουμένη. Αυτό, είπε, άλλαξε το 2004 με την ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ. Όμως, σημείωσε, η πάροδος του χρόνου δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα κι αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει σε αυτή τη χώρα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει.

Στην ερώτηση ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να πούμε στον κυπριακό λαό ποιες είναι οι πραγματικές επιλογές που προσφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αν τον ανησυχεί να σφραγιστεί το αδιέξοδο επι δικής του θητείας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «φυσικά και με ανησυχεί. Και σίγουρα δεν θα σφραγιστεί αδιέξοδο λόγω δικής μου υπαιτιότητας. Δεν θα είμαι χαρούμενος αν κατά την διάρκεια της θητείας μου δεν θα υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού». Η πατρίδα, είπε, είναι πάνω από όλους και επανέλαβε ότι καθημερινά βιώνουμε τετελεσμένα και πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την λύση».

Το πιο σημαντικό που έχουμε, είπε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ.Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ούτε δύο κράτη, ούτε αναγνώριση άλλου κράτους στα κατεχόμενα που θα σήμαινε αμέσως αποαναγνώριση της ΚΔ.

Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, ούτε παγωμένες διενέξεις, παραπέμποντας στο τί γίνεται στην Γάζα.

  • Αποστολή Ολγκίν

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, αλλά την ίδια στιγμή «δεν είναι αορίστου χρόνου. Δεν θα συζητούμε επ’ άπειρον. Γι’ αυτό πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Και είμαι εδώ. Ξέρω τις δυσκολίες, ξέρω τα προβλήματα. Ξέρω την ίδια στιγμή ότι αυτή η κατάσταση – και το βιώνουμε καθημερινά – δεν είναι στάσιμη», είπε.

Βλέπουμε τι γίνεται καθημερινά στη νεκρή ζώνη και δεν θέλω να κινδυνολογώ, είπε, σημειώνοντας ότι είναι εδώ για να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επιλυθεί το Κυπριακό. «Αν δεν πίστευα ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό, δεν θα επένδυα τόσο χρόνο στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Πραγματικά πιστεύω ότι η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, είναι εφικτή», επεσήμανε.

  • Σχέσεις με Ελλάδα και ελληνοτουρκικά

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι εξαιρετικές, σημειώνοντας ότι από την ίδρυση της ΚΔ το 1960 έγινε τώρα η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου – Ελλάδας. Για τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι υπάρχει ένας διάλογος που όμως δεν έχει επιλύσει τις διαφορές, αλλά αν φέρει θετικές εξελίξεις θα βοηθήσει και το Κυπριακό.

Γνωρίζω πολύ καλά τι λέει και τι πράττει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, και παρέπεμψε στην αναφορά στην εισαγωγική του ομιλία στην στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ώστε η Τουρκία να κερδίσει αυτά που επιθυμεί, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.

Λαμβάνοντας υπόψην την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ της ΚΔ, συνέχισε, θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στα ευρωτουρκικά. Δήλωσε δε έτοιμος να δει πρόοδο στα ευρωτουρκικά, ειδικότερα στα θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία, «αν δω πρόοδο προς την κατεύθυνση επίλυσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και όχι της λύσης δύο κρατών». Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ούτε και σχέδιο Β σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

  • Απεσταλμένος της ΕΕ

Σε ερώτηση για το θέμα του απεσταλμένου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παραμένει στόχος ένας τέτοιος διορισμός και «υπάρχει και συγκεκριμένη προσωπικότητα, δεν είναι η κ. Μέρκελ. Δεν μπορώ να αποκαλύψω δημόσια». Γνωρίζει όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε σημειώνοντας ότι η ΕΕ εργάστηκε «με απόλυτη ειλικρίνεια» για τον διορισμό της κ. Ολγκίν. Επεσήμανε πως κάποια ισχυρά κράτη – μέλη της ΕΕ αντιδρούσαν στον διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ, όχι γιατί δεν έβλεπαν ρόλο σε μια πολιτική προσωπικότητα, αλλά θεωρούσαν ότι έπρεπε πρώτα να διοριστεί πρώτα απεσταλμένος του ΟΗΕ.

«Είμαι σε συζήτηση με τους θεσμούς, ειδικότερα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναλόγως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με την προσπάθεια της κ. Ολγκίν», επεσήμανε. Δεν έχει εγκαταλείψει τον στόχο για διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ αλλά ούτε και με βεβαιότητα μπορεί να πει απόψε ότι θα επιτευχθεί, ούτε όμως και τον αποτρέπει αυτό από το να θέτει «τέτοιου είδους υψηλούς στόχους», ανέφερε.

  • Κυπριακό και συγκυβερνώντα κόμματα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι γνωστό από την προεκλογική περίοδο πως δεν συμφωνεί με τα συγκυβερνώντα κόμματα στο Κυπριακό. Η ιστορική στιγμή για τον ίδιο, ανέφερε, είναι να προχωρήσει, ανεξαρτήτως των οποίων αντιδράσεων. Ανέφερε επίσης ότι καλωσορίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το Κυπριακό, είτε από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, είτε από την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ νωρίτερα, εφόσον αποσκοπούν στην επανέναρξη των συνομιλίων και στην επίλυση του Κυπριακού.

Στην ερώτηση αν θα μετρήσει την πραγματική βούληση του λαού για τη λύση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θα θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο που δεν υποστηρίζει. «Θα αναλάβω προσωπικά την ευθύνη όποια κι αν είναι αυτή, όποιες κι αν είναι οι επιπτώσεις σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά για να θέσω ένα σχέδιο ενώπιον του κυπριακού λαού, εγώ θα είμαι θιασώτης αυτού του σχεδίου», επεσήμανε.

  • Σφετερισμός ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Το βασικό όπλο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση των πωλήσεων ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ανέφερε ο Προέδρος Χριστοδουλίδης είναι τα νομικά μέτρα που επεξεργάζονται και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο που καλύπτουν όλες τις κατεχόμενες περιοχές. Αξιοποιούν, πρόσθεσε, και πολιτικά μέσα και έφερε ως παράδειγμα ότι έθεσε στο υψηλότερο επίπεδο στην ισραηλινή Κυβέρνηση – ακόμα και τώρα – το θέμα του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος από Ισραηλινούς στα κατεχόμενα. Ζήτησαν,είπε, τη λήψη μέτρων.

  • Ριζοκάρπασο

Για τα όσα έγιναν με τα βιβλία στα παιδιά των σχολείων στο Ριζοκάρπασο και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως το καθεστώς στα κατεχόμενα μπορεί να μην επιτρέψει του χρόνου την αποστολή βιβλίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν αποκλείει τίποτε από το κατοχικό καθεστώς. Είδε, ανέφερε, γιατί απέκλεισαν τα βιβλία και πρόκειται για «δικαιολογίες που δεν στέκουν σε καμία απολύτως λογική».

Η μεγαλύτερη εικόνα, συνέχισε, είναι ότι γνωρίζουν (οι Τ/κ) πως η κυριαρχική ισότητα που επιδιώκουν δεν μπορεί να επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθούν να το επιτύχουν αυτό μέσω της αμφισβήτησης της ΚΔ. Και οι παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, είπε, είναι για να αμφισβητήσουν τον ρόλο που η ΚΔ έδωσε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέσω του ψηφίσματος 186 του 1964 μετά την αποχώρηση των Τ/κ από την τότε Κυβέρνηση και καθορίζει την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης. Με αυτό τον τρόπο, είπε, θέλουν να δείξουν ότι έχουν κι αυτοί ρόλο και λόγο στην παρουσία των ΗΕ στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο απολογισμός του Νίκου Χριστοδουλίδη: Στόχος μας η επανένωση της πατρίδας μας χωρίς κατοχικά στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: