Mαγική στιγμή και μεγάλη μέρα για τον Μάικ Τζέιμς: Εγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague εκθρονίζοντας τον Βασίλη Σπανούλη [videos]

Mike James (C) of AS Monaco and Nikola Milutinov (L) of Olympiacos Piraeus in action during the Euroleague Basketball match between AS Monaco and Olympiacos Piraeus at the Louis II stadium, in Monaco, 30 November 2023. EPA/SEBASTIEN NOGIER




Ιστορική βραδιά ήταν σημερινή, 7 Μαρτίου 2024, για τον Μάικ Τζέιμς.

Ο Αμερικανός γκαρντ της Μονακό ήθελε 12 πόντους για να «πατήσει» στην πρώτη θέση των καλύτερων σκόρερ όλων των εποχών της Euroleague και να αφήσει πίσω του, τον Βασίλη Σπανούλη.

Και το έπραξε, στην 2η περίοδο του αγώνα.

Έχοντας 11 πόντους έψαχνε έναν… ακόμα για να φτάσει το «μαγικό» νούμερο που θα τον έγραφε στην ιστορία της διοργάνωσης.

Τελικά ευστόχησε σε δύσκολο τζαμπ σουτ από τα έξι μέτρα και έφτασε σε αυτό το μοναδικό ορόσημο.

Αμέσως συμπαίκτες και αντίπαλοι (Ερυθρός Αστέρας) σταμάτησαν τον αγωνα και συνεχάρησαν τον Τζέιμς σε ένα εξαιρετικό κλίμα αθλητικού πολιτισμού.

 

Ο Τζειμς, ένας γκαρντ ύψους 1,85 μέτρων που σπούδασε και έπαιξε σε μικρά πανεπιστήμια, δεν τράβηξε την προσοχή των ομάδων του NBA παρά το γεγονός ότι σημείωσε 52 πόντους σε ένα παιχνίδι.

Έτσι έπρεπε-όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «Marca»- να διασχίσει τον Ατλαντικό για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στο Ζάγκρεμπ, πριν περάσει από την Χαποέλ, τη Γ΄ κατηγορία της Ιταλίας και τον Κολοσσό της Ρόδου.

 

Από εκεί συστήθηκε στον Αλφρέντο Σαλαζάρ, τον πήρε το 2014 και του άλλαξε τη ζωή. Ήταν εκείνη τη σεζόν από τα σημεία αναφοράς τόσο στην Endesa League όσο και στην Euroleague.

«Στη Βιτόρια έγινε το αστέρι που είναι σήμερα. Αργότερα το απέδειξε σε Παναθηναϊκό, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ και τώρα στην Μονακό», σημειώνει χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα.

Μία παρουσία που «ανάγκασε»χθες τον προπονητή της Μονακό Σάσα Ομπράντοβιτς να τον συγκρίνει με το Ντράζεν Πέτροβιτς («Είναι, όπως κι αυτός, εργασιομανής. Δουλεύει πιο σκληρά από τους άλλους και γι’ αυτό είναι ποιος είναι») και να παραδεχθεί ότι «Δεν υπάρχει άλλος σαν κι αυτό»

Μόνο ο Αλφόνσο Φορντ (22,2) και ο Κάσπαρς Καμπάλα (16,7) ξεπερνούν τον μέσο όρο των 16,5 πόντων σε όλη την καριέρα τους στην EuroLeague. Τα ποσοστά του είναι 49,5% στα σουτ δύο πόντων, 33,8% στα τρίποντα και 80,4%

  • Ο Τζέιμς προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει θέση στο ΝΒΑ. Τη σεζόν 2017-18, μετά την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό, έπαιξε 36 παιχνίδια μεταξύ των Σανς και των Πέλικανς πριν επιστρέψει στην ελληνική ομάδα. Το οικονομικό έτος 2020-21 επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παίξει στους Νετς του φίλου του Κέβιν Ντουράντ. Δεν κατάφερε επίσης να μονιμοποιηθεί. Η καριέρα του στην καλύτερη Λίγκα του κόσμου…σταμάτησε στους 49 αγώνες με μέσους όρους 8,9 πόντους σε 18,8 λεπτά.

Οι κορυφαίοι σκόρερ στην ιστορία της Euroleague, προ του νέου ρεκόρ ήταν οι εξής:

Βασίλης Σπανούλης 4.455 πόντοι

Μάικ Τζέιμς 4.444

Νάντο Ντε Κολό 4.396

Χουάν Κάρλος Ναβάρο 4.152

Σέρχιο Γιουλ 3.872

Σέρχιο Ροντρίγκες 3.731

Γιαν Βέσελι 3.703

Γιώργος Πρίντεζης 3.599

Κώστας Σλούκας 3.489

Νίκολα Μίροτιτς 3.416

Πεπ ή Γιούργκεν: Ποιος θα είναι ο νικητής στην πιθανότατα τελευταία μάχη τους επί βρετανικού εδάφους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: