Λιγοστεύουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα* Για απόπειρα συγκάλυψης έκθεσης του ΟΗΕ για ομαδικούς βιασμούς από τη Χαμάς εγκαλείται ο Γκουτέρες [video]

File Photo A Palestinian man with two children walks among the rubble of a destroyed house following Israeli air strikes in Al Nusairat refugee camp, Gaza Strip, 04 March 2024. EPA/MOHAMMED SABER




Στο Κάιρο έχουν εναποτεθεί οι λιγοστές ελπίδες για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δύο γεγονότα, δυσχεραίνουν κατά πολύ τις όποιες ελπίδες για εξεύρεση συμφωνίας.

Αρχικά, μία δήλωση υψηλόβαθμου στέλεχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει να οδηγεί σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις. Το στέλεχος της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης δήλωσε πως η Χαμάς αγνοεί ποιοι από τους ομήρους που κρατούνται στη είναι ζωντανοί και ποιοι είναι νεκροί.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί ή νεκροί, αν σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα ή αν πέθαναν από την πείνα», είπε ο Μπάσεμ Ναΐμ. «Οι αιχμάλωτοι κρατούνται από διάφορες ομάδες, σε διαφορετικές τοποθεσίες», εξήγησε.

Το θέμα των ομήρων είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κάιρο με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Οι μεσολαβήτριες χώρες (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ) επιδιώκουν να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους που φέτος ξεκινά στις 10 ή 11 Μαρτίου.

Η έκθεση της οργής 

Την ίδια στιγμή σάλος έχει προκληθεί από έκθεση που δημοσιοποίησαν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Αυτοί απεφάνθησαν ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» ότι περιστατικά σεξουαλικής βίας -συμπεριλαμβανομένων ομαδικών βιασμών- σημειώθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε ένοπλες συρράξεις, Πραμίλα Πάτεν, βρέθηκε στο Ισραήλ από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου, με στόχο να συλλέξει, να αναλύσει και να επαληθεύσει πληροφορίες σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής βίας που συνδέονται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανέφεραν επίσης ότι συγκέντρωσαν πληροφορίες για «σεξουαλική βία εναντίον Παλαιστινίων ανδρών και γυναικών σε κέντρα κράτησης, σε σπίτια όπου έγιναν έφοδοι και σε σημεία ελέγχου», μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ενημέρωσαν σχετικά το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης και τον γενικό στρατιωτικό εισαγγελέα, που ανέφεραν ότι δεν είχαν καταγγελθεί περιστατικά σεξουαλικής βίας από μέλη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Το Ισραήλ έχει επικρίνει την αντίδραση του ΟΗΕ στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και σήμερα το υπουργείο εξωτερικών της χώρας έσπευσε να χαιρετίσει τα συμπεράσματα της έκθεσης: «Για πρώτη φορά, ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ αναγνωρίζει ρητά τη διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στις 7 Οκτωβρίου. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσης ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές και επισημαίνει ένα μοτίβο βιασμού, βασανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Ισραέλ Κατς, ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή Ερντάν για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας τον ΟΗΕ για προσπάθεια αποσιώπησης της έκθεσης.

Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις, ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες, δεν προσπάθησε «για κανέναν λόγο» να αποσιωπήσει έκθεση για περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Το έργο της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε ένοπλες συρράξεις Πραμίλα Πάτεν, της οποίας η έκθεση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα “συντάχθηκε σχολαστικά και με επιμέλεια. Για κανέναν λόγο ο γενικός γραμματέας δεν έκανε οτιδήποτε για να κρατήσει αυτή την έκθεση αποσιωπημένη”, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε κατηγορίες του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Times of Israel, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Χαμάς αγνοεί ποιοι από τους ομήρους ειναι νεκροί: Ομολογία από κορυφαίο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: