Καταδρομέας Γεώργιος Χριστοφή του Χαραλάμπους: Ένας 26χρονος ήρωας του 1974… Στεκόμαστε όρθιοι, γεμάτοι περηφάνια και τιμή που έχουμε το αίμα σου

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Καταδρομέα Γεώργιου Χριστοφή του Χαραλάμπους. Φωτογραφία Facebook via Costas Mavrides Page




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Με πενήντα χρόνια καθυστέρηση, αποχαιρετίσαμε άλλον ένα άξιο της πατρίδας και της πίστης, τον Καταδρομέα Γεώργιο Χριστοφή Χαραλάμπους, από το χωριό Ποταμίτισσα, στην ορεινή Λεμεσό, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος τις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες το μαύρο καλοκαίρι του 1974 απέναντι στις συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του Αττίλα.

Ο για δεκαετίες αγνοούμενος και πλέον ήρωας Γεώργιος Χριστοφή Χαραλάμπους, ήταν 26 χρονών το 1974, νυμφευμένος με την αγαπημένη του Χρυστάλλα και είχαν ήδη ένα παιδί, τον Αντρέα, που ήταν τεσσάρων χρονών. Ωστόσο, προσέτρεξε στο κάλεσμα της πατρίδας το 1974 κι ούτε η υπεροπλία του Αττίλα, ούτε η χουντική προδοσία τον απέτρεψαν.

Κατά την Α’ Φάση της τουρκικής εισβολής, έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες της 32ας Μοίρας Καταδρομών στον Πενταδάκτυλο.

Ανάμεσα στην Α’ και τη Β’ Φάση της εισβολής, δόθηκε μονοήμερη άδεια προς όσους ήταν νυμφευμένοι και ο Γεώργιος Χριστοφή Χαραλάμπους επισκέφτηκε την οικογένειά του.

  • Επέστρεψε αμέσως πίσω στην Μονάδα του, η οποία εγκαταστάθηκε ανατολικά της Κερύνειας και βορείως του Πενταδακτύλου, με ελαφρύ οπλισμό και σκοπό την ανακοπή των υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων που διέθεταν μεταξύ άλλων αεροπορία, άρματα, πυροβολικό και πολλαπλάσιες δυνάμεις.

Στις 14 Αυγούστου 1974, με την έναρξη της Β’ Φάσης της τουρκικής εισβολής, οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς αμύνονταν διατηρώντας τις θέσεις τους στην περιοχή, μέχρι που έσπασε η γραμμή άμυνας στην Μια Μηλιά νοτίως του Πενταδακτύλου και με ορατό πλέον τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Καταδρομέα Γεώργιου Χριστοφή του Χαραλάμπους. Φωτογραφία Facebook via Costas Mavrides Page

Τα ίχνη του έφεδρου Καταδρομέα χάθηκαν στις 15 Αυγούστου 1974 κατά την Β’ Φάση της τουρκικής εισβολής κι εντοπίστηκαν δεκαετίες αργότερα σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του κατεχόμενου Λευκονοίκου. Η οικογένειά του ενημερώθηκε για την ταυτοποίηση των οστών την μέρα των γενεθλίων του.

Τις προάλλες, το Σάββατο 16/3/2024, τον ήρωα προαπάντησαν στην πλατεία του χωριού η οικογένειά του, η σύζυγος και ο γιος του Αντρέας, μαζί τα εγγόνια και δισέγγονα, φίλοι, συμπολεμιστές και πλήθος κόσμου, που με σημαίες και δάφνες συνόδευσαν το μικρό φέρετρο στην εκκλησία.

  • Τις σημαίες κρατούσαν δύο εγγονοί του, οι οποίοι συγκινημένοι εξέφραζαν την περηφάνεια τους για τον 26χρονο ήρωα παππού τους. Απουσίαζαν ο Χαράλαμπος και η Ειρήνη, οι γονιοί του ήρωα που έφυγαν από τη ζωή με μοναδική τους έγνοια το πότε θα επιστρέψει ο Γιώργος τους.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, τον ήρωα αποχαιρέτισαν μεταξύ άλλων, η εγγονή του Μαρία Χαραλάμπους η οποία ανέφερε για τον 26χρονο παππού της ότι ήταν γαλουχημένος με αρχές και αξίες και στάθηκε με θάρρος απέναντι στον εχθρό και μη φοβούμενος έπεσε ηρωικά μαχόμενος για την πατρίδα και τα πιστεύω του.

Και απευθυνόμενη στον ήρωα παππού της, κατέληξε: «Να ξέρεις πως στεκόμαστε όρθιοι, γεμάτοι περηφάνια και τιμή που έχουμε το αίμα σου, το αίμα ενός ήρωα, που από την πρώτη στιγμή δήλωσε παρών στον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη για την επόμενη γενιά».

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η επικράτηση του κατευνασμού, που όμως όλοι απαρνούνται: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις “καλές σχέσεις” με την Αθήνα σαν διαπιστευτήρια για να κερδίζει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: