Υπάρχουν σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα; «Ναι», λέει νέο ερευνητικό ινστιτούτο

Oι μεταστάσεις από τον καρκίνο του προστάτη στον εγκέφαλο επηρέασαν την προφορά του ασθενούς μέχρι το θάνατό του. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Τις αλλαγές στα κύτταρα που επιφέρει σταδιακά ο καρκίνος, πολύ πριν εξελιχθούν σε όγκοι ερευνούν επιστήμονες σε ένα νέο ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο που άνοιξε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Η εκτίμησή τους είναι ότι η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει στο να σχεδιαστούν νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση του καρκίνου, γράφει ο Guardian.

Το Early Cancer Institute, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί με 11 εκατομμύρια λίρες από ανώνυμο δωρητή έχει εστιάσει την έρευνά του στην αναζήτηση τρόπων για την αντιμετώπιση όγκων πριν αυτοί παράξουν συμπτώματα. Η έρευνα θα αξιοποιήσει τις πρόσφατες ανακαλύψεις που έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν προκαρκινικές καταστάσεις που παραμένουν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με της επικεφαλής του ινστιτούτου, καθηγήτρια Ρεμπέκα Φιτζγκέραλντ, ο καρκίνος μπορεί να αναπτύσσεται για χρόνια, ακόμη και για μία ή και δύο δεκαετίες, πριν δείξει τα συμπτώματά του στον ασθενή.

«Τότε οι γιατροί διαπιστώνουν ότι αγωνίζονται να θεραπεύσουν έναν όγκο που, μέχρι τότε, έχει εξαπλωθεί στο σώμα ενός ασθενούς. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση, μια προσέγγιση που να μπορεί να ανιχνεύσει νωρίς ένα άτομο που διατρέχει κίνδυνο καρκίνου χρησιμοποιώντας τεστ που μπορούν να δοθούν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Μία τέτοια προσέγγιση εστιάζει στα δείγματα αίματος. Περίπου 200.000 τέτοια δείγματα από γυναίκες στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο των ωοθηκών θα χρησιμοποιηθούν ως «μαγιά» για την πολύτιμη έρευνα.

Οι καρκίνοι αναπτύσσονται σταδιακά και με τον εντοπισμό εκείνων των πρώτων κυττάρων, μπορεί να είναι δυνατό για τους γιατρους να μπλοκάρουν ή να εμποδίσουν περαιτέρω εξελίξεις. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι σε αυτό το πρώιμο στάδιο υπάρχει χρόνος για τους γιατρούς να αναλάβουν δράση και να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν έναν καρκίνο σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν αυτός έχει ήδη εξαπλωθεί.

Με πληροφορίες από Guardian

Χειρουργεία μέσω «πύργου ελέγχου» χάρη στο Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανατομίας «Asclepius»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: