Ηλεκτρονικό μητρώο για το μέλι και ψηφιακή μελισσοκομική ταυτότητα στη μάχη κατά της νοθείας και των «ελληνοποιήσεων»

FILE PHOTO: Μέλισσες εργάτριες εργάζονται πυρετωδώς για τη συλλογή τροφής για τη νέα βασίλισσα που εκκολάπτεται στην κυψέλη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Η πολιτεία έχει πλέον στα «χέρια» της ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» και της νοθείας στο μέλι, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας χθες στη Βουλή.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στον έλεγχο και την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων είναι η πλήρης ψηφιακή αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και η διασύνδεσή της με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο, τόνισε.

«Πλέον είμαστε έτοιμοι στο υπουργείο, χάρη στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα έτη και την οποία συνεχίσαμε. Έχει ήδη δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα και το ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών μελιού, σε συνδυασμό με την ατομική ψηφιακή μελισσοκομική ταυτότητα, παρέχεται η τεχνική δυνατότητα για τη συστηματική εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς μελιού» τόνισε ο υφυπουργός.

«Έχουμε, λοιπόν, στα χέρια μας ένα λειτουργικό καθοριστικό εργαλείο για τη δημιουργία μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση και καταγραφή του ισοζυγίου παραγωγής μελιού», είπε ο κ. Κελέτσης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το υπουργείο προετοιμάζει σχέδιο νόμου για τους ελέγχους στα τρόφιμα, μεταξύ αυτών και το μέλι.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε κληθεί να απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτηση βουλευτή για τις ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι.

Ο τομέας της μελισσοκομίας έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, με ειδικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων τομεακών παρεμβάσεων οι οποίες είναι συγχρηματοδοτούμενες, κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο προϋπολογισμός για τα τομεακά προγράμματα της μελισσοκομίας για την περίοδο 2023-2027 ανέρχεται συνολικά στα 61.626.450 ευρώ, δηλαδή περίπου 12.325.000 ευρώ ετησίως.

Πηγή: ertnews

«Χοντρό» πρόστιμο € 742.000 στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών ΑΙΝΟΣ: Για αθέμιτη κερδοφορία σε 50 προϊόντα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: