Ιδρυτική Συνδιάσκεψη Νέας Αριστεράς στο ΣΕΦ: «Η πολιτική επιστρέφει» – Οργανωτική και πολιτική προετοιμασία για τις ευρωεκλογές

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου στο τέλος της πρώτης μέρας της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα της Ιδρυτικής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς στο ΣΕΦ.

«Η πολιτική επιστρέφει» είναι το βασικό σύνθημα της συνδιάσκεψης, η οποία ξεκίνησε χθες με ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Τα θέματα που απασχολούν τις εργασίες της συνδιάσκεψης είναι η Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Αριστεράς, η οργανωτική και πολιτική προετοιμασία για τις ευρωεκλογές, η συγκρότηση του Μεταβατικού Συντονιστικού Οργάνου στην πορεία προς το 1ο Συνέδριο, που τοποθετείται στο τέλος του έτους.

Αύριο, Κυριακή, πέρα από τις ομιλίες των συνέδρων, θα ακολουθήσουν η παρουσίαση του τελικού σχεδίου ιδρυτικής διακήρυξης, η πρόταση για μεταβατική Κεντρική Επιτροπή και η πολιτική απόφαση της συνδιάσκεψης που θα τεθεί υπό έγκριση στο σώμα.

Σύνεδροι χειροκροτούν στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς στον συνεδριακό χώρο “Μελίνα Μερκούρη” του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

«Δεν αρκούν τα συνθήματα, αλλά απαιτείται σχέδιο και πρόγραμμα» σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος κατέθεσε προς συζήτηση ένα άμεσο σχέδιο δράσης για τα προβλήματα της χώρας.

Τα 7 σημεία του «άμεσου σχεδίου δράσης»:

1) Μας αξίζει μια ζωή δίχως ακρίβεια. Αυτό σημαίνει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, σε όλη την αλυσίδα αξίας, μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης, πλαφόν στην κερδοφορία επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν. Σημαίνει επίσης αύξηση μισθών και συντάξεων. Σημαίνει τέλος να πληρώσουν την κρίση αυτοί που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται μέσα στην κρίση, με ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.

2) Μας αξίζει μια χώρα που το κράτος είναι σύμμαχος του πολίτη και έχει ρόλο αναπτυξιακό. Όχι στην Ελλάδα του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, της τουριστικής ανάπτυξης δίχως κανόνες, της επιστροφής στο μοντέλο που μας οδήγησε στη μεγάλη οικονομική κρίση.

Τα λεφτά των εξοπλισμών να γίνουν τώρα δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες υποδομές. Θέλουμε ένα κράτος που θα έχει την ικανότητα να σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές. Να μεριμνά για την οχύρωση της χώρας από την κλιματική κρίση.

Να στηρίζει την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Να επενδύει στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Να διασφαλίζει και να διευρύνει τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινών αγαθών. Το νερό, τις παραλίες, τις συγκοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές. Να έχει ισχυρή παρουσία στο τραπεζικό σύστημα.

Να επενδύει στο κράτος πρόνοιας που θα στηρίζει το παιδί από την πρώτη του μέρα, τον ηλικιωμένο και την οικογένεια σε όλες της τις μορφές που σήμερα ανθίζουν. Ένα κράτος που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

3) Μας αξίζει μια οικονομία που λειτουργεί προς όφελος των πολλών. Αυτών που παράγουν και δημιουργούν και δεν απολαμβάνουν τα αποτελέσματα του κόπου τους. Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3. Θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να αμείβεται για την προσπάθειά του και να δουλεύει με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας.

4) Μας αξίζει μια ουσιαστική κλιματική μετάβαση. Με κοινωνικό πρόσημο όμως, όχι με όρους κερδοσκοπίας μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αυτό σημαίνει γενναίες δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση της παρουσίας του δημοσίου στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

5) Μας αξίζει μια κοινωνία με ένα σπίτι για όλους. Και αυτό σημαίνει αυστηρό πλαίσιο κανόνων στη λειτουργία των funds, σημαίνει κατάργηση της Golden Visa, σημαίνει περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, σημαίνει επενδύσεις και προγράμματα που θα απευθύνονται σε ευάλωτους, νέους, χαμηλόμισθους, σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια σε προσιτές τιμές και ενοίκια.

6) Μας αξίζει μια Ελλάδα σταθερότητας και ειρήνης. Και αυτό σημαίνει ανάδειξη του διαμεσολαβητικού ρόλου που η χώρα μας αντικειμενικά μπορεί να παίξει σε όλα τα ανοικτά μέτωπα στην γειτονιά μας και στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων χωρίς αστερίσκους.

Σημαίνει σαφή θέση υπέρ της ειρήνης και σαφή θέση για το σταμάτημα του άδικου πολέμου στην Ουκρανία. Σημαίνει σαφή θέση για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και να γίνει επιτέλους πράξη το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ελευθερία.

7) Μας αξίζει μια χώρα με δικαιώματα και δημοκρατία. Όχι η Δημοκρατία ως ταμπέλα. Δημοκρατία σημαίνει κράτος δικαίου. Δημοκρατία σημαίνει ανεξαρτησία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση Τσίπρα μετά την παραίτησή του: «Στην Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες η διαχείρισή μας ήταν ατυχής» [δείτε live]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: