Η επιβολή πράσινης φορολογίας και η αναστολή δίωξης του Κιουρσάτ δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

FILE PHOTO: Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, για την επιβολή πράσινης φορολογίας, είναι το κύριο θέμα στον κυπριακό Τύπο του Σαββάτου.

Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμη τις αντιδράσεις για την αναστολή δίωξης του Τουρκοκύπριου δικηγόρου, Ακάν Κιουρσάτ, την υπόθεση του ανεξιχνίαστου θανατηφόρου το 2012, την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι, οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

H «Αλήθεια», υπό τον τίτλο, «Πάνε μαζί πράσινη φορολογία-τερματισμός οριζόντιων μέτρων», αναφέρεται στο κύριο θέμα της σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει απροβίβαστη όταν όλη η υφήλιος καλπάζει προς την πράσινη ανάπτυξη.

Σε άλλο θέμα, γράφει ότι σφύριξε λήξη ο Γενικός Εισαγγελέας για την αναστολή δίωξης του Τουρκοκύπριου δικηγόρου, Ακάν Κιουρσάτ, αφού δήλωσε ότι ήταν απόλυτα σαφής και επεξηγηματική η δήλωση που κατατέθηκε στο δικαστήριο για την αναστολή της ποινικής δίωξης του δικηγόρου. Αλλού, γράφει ότι άρπαξαν από γυναίκα ποσό €420.000 σε παραλιακό δρόμο στη Λεμεσό.

«Κλείδωσε ο φόρος άνθρακα στα καύσιμα κίνησης-παραγωγής», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η εφημερίδα «Πολίτης», και γράφει ότι εντός του 2024 θα υιοθετηθεί η πράσινη φορολογία με την επιβολή φόρου άνθρακα 5 σεντ στα καύσιμα κίνησης, 7 σεντ στα καύσιμα παραγωγής και 1 σεντ στην κατανάλωση νερού, συν ΦΠΑ, και €2.5 ανά διανυκτέρευση.

Αλλού αναφέρεται σε ερωτήματα και επικρίσεις για την ποινική δίωξη μόνο κατά ανακριτή που διερεύνησε την υπόθεση του ανεξιχνίαστου θανατηφόρου το 2012. Σε τρεις νέες μαρτυρίες για παρενόχληση κατά λειτουργού Υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται σε άλλο θέμα η εφημερίδα, και γράφει ότι προέκυψαν από τη διερεύνηση της πρώτης καταγγελίας.

Στην πράσινη φορολογία αναφέρεται στο κύριο θέμα του και η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «100 εκ. για το 2024 οι πράσινοι φόροι», σημειώνοντας πως δεν έγινε καμιά αναφορά σε αντισταθμιστικά μέτρα από την Κυβέρνηση.

Σε άλλο θέμα, γράφει για τη χθεσινή κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι και ότι πλήθος κόσμου, με κόκκινα λουλούδια στο χέρι και το τραγούδι «My Way» αψήφησε τις απειλές από το Κρεμλίνο. Αλλού, η εφημερίδα αναγγέλλει την αυριανή «μεγάλη» έρευνά της, για το πως αξιολογεί η κοινή γνώμη τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, και το έργο της Κυβέρνησης.

«’Φοροκαταιγίδα’ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση», τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η «Χαραυγή», γράφοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νέες φορολογίες, οι οποίες ξεπερνούν τα €100 εκατομμύρια και ότι το πιο βαρύ τίμημα θα το πληρώσουν οι τομείς της μεταποίησης, των μεταφορών και της γεωργοκτηνοτροφίας.

Αλλού γράφει για «πουρμπουάρ» αντί για φορολογία, όπως ισχύει σε άλλες χώρες, σε εταιρείες με υπερκέρδη εκατομμυρίων. Σε άλλο θέμα γράφει για σημαντική κερδοφορία αλλά και τεχνολογικές πρωτιές για τη CYTA.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της, «Κεραυνός: η πράσινη φορολογία δεν θα βλάψει», και αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι η πράσνη φορολογία πρέπει να επιβληθεί και πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορές.

Αλλού, αναφέρεται στα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας και γράφει ότι τα επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο είναι εξαιρετικά χαμηλά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Τράπεζα της Ελλάδος υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Εύη Ανδρέου
Λευκωσία, Κύπρος

Το υπουργείο Εξωτερικών διαφωνεί με την απόφαση του Εισαγγελέα: Δεν επηρεάζει την προσέγγιση της Κύπρου η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για τον Τούρκο δικηγόρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: