«Hurricane»: Το Ισραήλ αποκάλυψε το τελικό τραγούδι του για την Eurovision* Διαγράφηκαν στίχοι με υπονοούμενα για την επίθεση της Χαμάς [video]

H Έντεν Γκολάν ερμηνεύει το Hurricane την αναθεωρημένη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Screenshot via YouTube@Eurovision Song Contest/




Αφού η αρχική απόπειρα συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision  ακυρώθηκε λόγω υφέρπουσας

πολιτικοποίησης, το Τελ Αβίβ παρουσίασε σήμερα την “αναθεωρημένη” εκδοχή του τραγουδιού, το οποίο θα ερμηνεύσει η Έντεν Γκολάν.

Πρόκειται για το  Hurricane [Τυφώνας], μια ξαναγραμμένη εκδοχή του October Rain [Βροχή του Οκτώβρη], που παρέπεμπε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η μπαλάντα έκανε πρεμιέρα στην ισραηλινή τηλεόραση την Κυριακή.Οι στίχοι διηγούνται την ιστορία μιας γυναίκας που βιώνει μια προσωπική κρίση, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ, Kan.

Η European Broadcasting Union (EBU), η οποία διοργανώνει τη Eurovision, απέρριψε το October Rain τον περασμένο μήνα, καθώς στίχοι
όπως «δεν υπάρχει αέρας να αναπνεύσει» και «ήταν όλοι καλά παιδιά, το καθένα τους ξεχωριστά», θεωρήθηκαν ως αναφορές στα θύματα της θανατηφόρας επίθεσης της Χαμάς, η οποία πυροδότησε την τρέχουσα χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο ραδιοσταθμός Kan αρχικά αρνήθηκε να αλλάξει το τραγούδι συμμετοχής, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό – αλλά ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ, ζήτησε στη συνέχεια να γίνουν οι “απαραίτητες προσαρμογές” για να διασφαλιστεί η συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ανακοίνωσε: «Ο πρόεδρος τόνισε ότι ειδικά αυτή τη στιγμή, όταν αυτοί που μας μισούν επιδιώκουν να βάλουν στην άκρη και να μποϊκοτάρουν το κράτος του Ισραήλ από κάθε πεδίο, το Ισραήλ πρέπει να κάνει να ακουστεί τη φωνή του με υπερηφάνεια και με το κεφάλι ψηλά και να σηκώσει τη σημαία του σε κάθε παγκόσμιο φόρουμ, ειδικά φέτος».

Ως μουσική σύνθεση, το Hurricane είναι το ίδιο τραγούδι με το October Rain – αλλά οι στίχοι είναι πλέον πιο γενικοί, με φράσεις όπως “Κάθε μέρα χάνω τον νου μου” και “Είμαι ακόμη συντρίμμια από τον τυφώνα”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η φράση «βροχή του Οκτώβρη» έχει αφαιρεθεί εντελώς.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι η λέξη “λουλούδια” έχει αντικατασταθεί από “εξουσίες”. Σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom, το πρώτο χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει τα θύματα πολέμου του Ισραήλ.

Οι αρχικές αναφορές στον “δηλητηριασμένο αέρα” και τα “νεκρά παιδιά” έχουν αλλάξει με τις πιο γενικές αναφορές, όπως: “Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, μόνο προσευχές. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να το δεις, μένει πάντα ένα μικρό φως.”

Καθώς το τραγούδι αποκαλύφθηκε, η 20χρονη Γκολάν αναφέρθηκε στη δυσκολία να εκπροσωπήσει το Ισραήλ σε μια τόσο ευαίσθητη πολιτικά στιγμή. Συμμετέχω “σε μια όχι απλή χρονιά”, είπε στους Times of Israel. “Αλλά από την άλλη, θέλω ακόμη περισσότερο να εκπροσωπήσω τη χώρα φέτος, λόγω της σημασίας της – έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία. Και μπορούμε να φέρουμε όλα όσα νιώθουμε, και όλα όσα περνά η χώρα, σε αυτά τα τρία λεπτά. Για να μιλήσουμε μέσα από το τραγούδι στον κόσμο.”

Ανθρωπιστικό κόστος

Το Ισραήλ έχει κερδίσει την Euorvision τέσσερις φορές από την πρώτη του εμφάνιση, το 1973.
Όμως η χώρα αντιμετώπισε σοβαρή αντίθεση για τη συμμετοχή της στον φετινό διαγωνισμό, λόγω ανησυχιών για το ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου στη Γάζα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Πολιτισμού του Βελγίου,ζήτησε να απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

«Όπως η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους διαγωνισμούς και τη Eurovision μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, το Ισραήλ θα πρέπει να αποκλειστεί μέχρι να βάλει τέλος στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίες προκαλούν χιλιάδες θύματα, ειδικά παιδιά», έγραψε στο X.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Απολογείται μετά τον σάλο η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον για την «πειραγμένη» φωτογραφία: «Περιστασιακά πειραματίζομαι με το μοντάζ», λέει …

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: