Ενώ συζητούν για εκεχειρία το Ισραήλ εισέβαλε νύχτα στη Ραμάλα της δυτικής Όχθης: Πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 16χρονο Παλαιστίνιο

Palestinians search for missing people under the rubble after an Israeli air strike at the Rafah camp, southern Gaza Strip, 03 March 2024. EPA/HAITHAM IMAD




Την ώρα κατά την οποία συνεχίζονται στην Αίγυπτο οι συνομιλίες για εκεχειρία με τη Χαμάς, ΄Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη διοικητική πρωτεύουσα των Παλαιστινίων στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας έναν 16χρονο σε προσφυγικό καταυλισμό κατά τη μεγαλύτερη επιδρομή τους στην πόλη για χρόνια, όπως δήλωσαν σήμερα παλαιστινιακές πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ραμάλα δήλωσαν πως ισραηλινές δυνάμεις με δεκάδες οχήματα εισέβαλαν στην πόλη, που είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε πως ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 16χρονο Μουστάφα Αμπού Σάλμπακ, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στον καταυλισμό προσφύγων Αμ’άρι.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως ξέσπασαν συμπλοκές καθώς ισραηλινές δυνάμεις εφόρμησαν στον καταυλισμό «στη διάρκεια της οποίας [εφόδου] πραγματικές σφαίρες εκτοξεύθηκαν εναντίον Παλαιστίνιων νέων», τραυματίζοντας τον Αμπού Σάλμπακ στον λαιμό και στο στήθος.

Η βία αυξήθηκε απότομα σε όλη τη Δυτική Όχθη παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα: τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους, ενώ το Ισραήλ πραγματοποιεί συχνά επιδρομές σε όλη την παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε το 1967.

Ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν κύριο δρόμο στην πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης στη διάρκεια επιδρομής εκεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Το WAFA ανέφερε επίσης πως ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης και ανατίναξαν το σπίτι ενός άνδρα, του Μόαζ αλ Μάσρι, που είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ για την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν στις 7 Απριλίου 2023 μια Βρετανοϊσραηλινή μητέρα, η Λούσι Ντι, 48 ετών, και οι δύο κόρες της, Ρίνα και Μάια, 16 και 20 ετών, που κατοικούσαν στον ισραηλινό οικισμό Εφράτ, κοντά στη Βηθλεέμ.

Ο αλ Μάσρι σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις στη Ναμπλούς τον Μάιο, μαζί με άλλους δύο Παλαιστινίους. Η Χαμάς είχε πει τότε πως οι τρεις άνδρες ήταν μέλη της ένοπλης πτέρυγάς της.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωση ότι εξαπέλυσε «επιχείρηση στην πόλη Ναμπλούς προκειμένου να κατεδαφίσει το σπίτι του τρομοκράτη» Μοάζ Μάσρι.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη συνοικία αλ-Μακφίγια και περικύκλωσε το κτίριο όπου ζούσε η οικογένεια αυτού του μέλους της Χαμάς προτού ανατινάξει το διαμέρισμά του γύρω στις δύο το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Πριν από την καταστροφή του διαμερίσματος, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε πως είχε απομακρύνει πολλούς κατοίκους από το κτίριο, μεταξύ των οποίων παιδιά, και φρόντισε 15 αθρώπους μετά τη ρίψη δακρυγόνων από τις ισραηλινές δυνάμεις

Επίσης, ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 55 Παλαιστινίους σε επιδρομές σε όλη τη Δυτική Όχθη στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την τοπική ΜΚΟ, The Palestinian Prisoners Club.

Προειοδοποίηση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Παράλληλα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, εξέφρασε σήμερα τον φόβο ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να οδηγήσει «σε μια πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη».

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι σε αυτή τη πυριτιδαποθήκη, κάθε σπίθα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει επιπτώσεις για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και άλλες πέραν αυτής».

Στην παραδοσιακή του ομιλία, όπου αναφέρεται στις βασικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, ο Τουρκ επικαλέστηκε δύο παραδείγματα όπου η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Χαμάς έχει ήδη περιφερειακές επιπτώσεις: τον Λίβανο και την Υεμένη.

«Η στρατιωτική κλιμάκωση στον νότιο Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και άλλων ενόπλων οργανώσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε ο Τουρκ, κάνοντας λόγο ήδη για 200 νεκρούς στον Λίβανο.

«Τα περιστατικά κατά τα οποία άμαχοι, κυρίως παιδιά, πληρώματα ασθενοφόρων και δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας», δήλωσε ο ίδιος, θυμίζοντας ότι 80.000 Ισραηλινοί έχουν επίσης εκτοπιστεί από τις συνοριακές περιοχές του Ισραήλ.

«Είναι επιτακτικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε μια πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη», δήλωσε.

Στην Υεμένη, οι αντάρτες Χούθι που στοχοποιούν τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα σε μια κίνηση στήριξης της Χαμάς προκαλούν προβλήματα στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και οδηγούν σε άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, «με ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Τουρκ. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η σύγκρουση να επεκταθεί στην ίδια την Υεμένη, με πιθανόν σοβαρές επιπτώσεις για τον πληθυσμό της Υεμένης, που ήδη υποφέρει από την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από μια δεκαετία πολέμου».

Η άνευ προηγουμένου επίθεση στις 7 Οκτωβρίου της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, προκάλεσε άμεσα μια βίαιη στρατιωτική απάντηση από την πλευρά των Ισραηλινών. Η αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.160 ανθρώπους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Ως αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να εξοντώσει της Χαμάς και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, που διεξάγει χωρίς σταματημό από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν προκαλέσει τον θάνατο άνω των 30.000 ανθρώπων, σύμφωνα με καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Με πληροφορίες από AFP – Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ραμάλα, Παλαιστίνη / Γενεύη, Ελβετία

Νέες γύρος στις διαπραγματεύσεις της Αιγύπτου για εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς: Καταληκτικός στόχος το Ραμαζάνι στις 11 Μαρτίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: