Διεθνής σύναξη στη Λευκωσία για το σχέδιο «Αμάλθεια»: Πολλές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος με τον προσωπάρχη του NSC του Λευκού Οίκου, Κέρτις Ρίντ (δεξιά), στη Λευκωσία. Φωτογραφία Constantinos Kombos, @ckombos




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Μια σημαντική σύναξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο του κυπριακού σχεδίου «Αμάλθεια» για μεταφορά μέσω θαλάσσιου διαδρόμου Λάρνακας- Γάζας, ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, θα συνέλθουν εκπρόσωποι από 33 και πλέον χώρες με στόχο το συντονισμό και την αναβάθμιση του σχεδιασμού.

Ο μεγάλος στόχος είναι να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι, που κινδυνεύουν με λιμό. Να βοηθηθεί ένας λαός, που δέχεται συνεχείς επιθέσεις από το Ισραήλ.

Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, θα μετέχουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία,  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Βραζιλία, Δανία, Τσεχία, Ισραήλ, Αυστραλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Σλοβενία, Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Μάλτα, το Κατάρ, η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Ελλάδα.

  • Περαιτέρω θα μετέχουν Διεθνείς Οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Προηγήθηκε,  ως γνωστό, προ μιας περίπου εβδομάδας, τηλεδιάσκεψη υπό τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κόμπο και με τη συμμετοχή ομολόγων του των ΗΠΑ, ΗΑΕ, ΗΠΑ, Κατάρ, Βρετανία και εκπροσώπου της Κομισιόν.

Στη τηλεδιάσκεψη εκφράσθηκε η κοινή δέσμευση τους να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στην προσπάθεια ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς Γάζα μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο. Δεσμεύθηκαν ακόμη να στείλουν ανώτερους αξιωματούχους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η δέσμευση υλοποιείται με τη σημερινή σύναξη.

Η συνάντηση θα αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων κατά τη αναχώρηση, τη μεταφορά αλλά και του δικτύου διανομής, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου. Το ταμείο αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, θα πρέπει να είναι ειδικά στοχοθετημένο καθώς το έργο του θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι μακροπρόθεσμο.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή του πρώτου φορτίου, τα οποία ενσωματώθηκαν στην ανανέωση του περεταίρω σχεδιασμού.

Τα επόμενα βήματα, όπως είπε, θα είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων στο σημείο αναχώρησης, αλλά και σε σχέση με τα μέσα μεταφοράς και η αύξηση της κλίμακας του δικτύου διανομής, καθώς και «η δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου» και «η επιτυχής και αποτελεσματική ενσωμάτωση των ενδιαφερομένων μερών» στη διαδικασία.

Είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαίωσε τη στρατηγική της σημασία. Και την επιβεβαίωσε με δράσεις και πρωτοβουλίες. Κι αυτό είναι σημαντικό καθώς είναι πρόδηλο το διεθνές ενδιαφέρον για μια πρωτοβουλία, που για να γίνει πραγματικότητα έγιναν πολλές κινήσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το παράπονο του Ερντογάν για τον Μπουλέντ Ετζεβίτ και το… ημιτελές 1974: Δεν πρέπει να γίνει δεχτή καμία προσαρμογή στα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: