Διεθνής κατακραυγή για το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίων αμάχων στην Μόσχα: Τίποτε δεν δικαιολογεί μια τέτοια πράξη βίας…

epa11238438 People mourn and bring flowers to the Crocus City Hall concert venue following a terrorist attack in Krasnogorsk, outside Moscow, Russia, 23 March 2024. On 22 March evening, a group of up to five gunmen attacked the Crocus City Hall in the Moscow region, Russian emergency services said. At least 115 people were killed and more than 100 others were hospitalized, the Investigative Committee confirmed. The head of the Russian FSB, Alexander Bortnikov, reported to Russian President Vladimir Putin on 23 March on the arrest of 11 people, including all four terrorists directly involved in the terrorist attack. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Καταδίκη και δηλώσεις στήριξης φτάνουν στη Μόσχα από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, μετά την τρομοκρατική επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανάλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Καταδικάζω τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Η απώλεια αθώων ζωών οπουδήποτε είναι μια ανθρώπινη τραγωδία και τα συλλυπητήριά μου είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτηση του στο “Χ”.


Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς
καταδίκασε “την τρομερή τρομοκρατική επίθεση κατά αθώων θεατών σε συναυλία στη Μόσχα”, που στοίχισε τη ζωή σε 115 ανθρώπους, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των ρωσικών αρχών.

“Σκεφτόμαστε τις οικογένειες των θυμάτων και όλους τους τραυματίες”, πρόσθεσε ο Σολτς σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε επίσης τη “δειλή και απάνθρωπη τρομοκρατία, όπου κι αν βρίσκεται”, δηλώνοντας ότι είναι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων.

“Αθώοι άνθρωποι που ήθελαν απλώς να πάνε σε μια ροκ συναυλία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ”, ανέφερε σε ανάρτησή της στο X. “Είμαστε με όλη την καρδιά μας με τους κατοίκους της Ρωσίας”.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε επίσης τα “συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους”, και ζήτησε “να ριφθεί γρήγορα φως στο πλαίσιο” αυτής της επίθεσης.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας καταδίκασε σήμερα με τον εντονότερο τρόπο “τη φονική τρομοκρατική επίθεση” που διαπράχθηκε κοντά στη Μόσχα.

“Η Βρετανία καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο την φονική τρομοκρατική επίθεση”, σημείωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε ανάρτησή του επίσης στην πλατφόρμα X.

“Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια (…) στις οικογένειες των πολλών θυμάτων. Τίποτε δεν δικαιολογεί μια τέτοια πράξη βίας”, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση. Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση» κοντά στη Μόσχα και «εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν, καθώς επίσης στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη καταδικάζουν απερίφραστα «την αποτρόπαια και άνανδρη, τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ». Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, αντιπροσωπεύει μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς», ζητώντας να προσαχθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τα «συλλυπητήριά» του στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Κίνα καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση και υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας» στη Ρωσία, ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε «την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι «η Ινδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση και τον λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυτήν την στιγμή πένθους», πρόσθεσε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε δήλωσή της σημείωσε: «Η φρίκη της σφαγής άμαχων, αθώων πολιτών στην Μόσχα, είναι απαράδεκτη. Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο τη βάρβαρη αυτή τρομοκρατική πράξη. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στα θύματα και στους συγγενείς τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε για τους πολλούς νεκρούς και τραυματίες από επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα σήμερα το βράδυ (22 Μαρτίου). Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων πολιτών. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στον ρωσικό λαό και τη ρωσική κυβέρνηση».

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, στο πλαίσιο της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP), στην Άγκυρα.

«Εκ μέρους της χώρας και του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μας στη ρωσική κυβέρνηση για την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα χθες. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που στόχευσε αθώους πολίτες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη από όπου κι αν προέρχεται, όποιος κι αν είναι ο δράστης. Ως χώρα που γνωρίζει πολύ καλά το αιματηρό και προδοτικό πρόσωπο της τρομοκρατίας, μοιραζόμαστε τον πόνο του ρωσικού λαού ως έθνος, ως κράτος. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, του κοινού εχθρού της ανθρωπότητας».

Ελλάδα

«Η κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το μακελειό στα περίχωρα της Μόσχας.

«Όπως σταθερά αντιστεκόμαστε στην επιθετικότητα και στον αυταρχισμό κρατών και ηγετών, έτσι μένουμε απέναντι και στην ωμή βία η οποία εκδηλώνεται με πρόσχημα θρησκευτικές ή φυλετικές διαφορές. Είμαστε με την ελευθερία, τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό. Και η σκέψη μας με τις οικογένειες των θυμάτων και τον λαό της Ρωσίας που θρηνεί τα παιδιά του», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην δήλωσή της σημειώνει: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και καταδικάζω απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον πολιτών στη Μόσχα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τον αποτροπιασμό του και την βαθιά του οδύνη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωση του.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες βάρβαρες ενέργειες, που βυθίζουν ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή στο φόβο, την απόγνωση και την αστάθεια και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον ρωσικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών», αναφέρει και προσθέτει: «Η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας αποτελεί πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για όλη την διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην αναζωπυρωθεί ο εφιάλτης του εξτρεμισμού και της τυφλής βίας».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, που προκαλεί αποτροπιασμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και με τους τραυματίες, που δίνουν μάχη για τη ζωή τους» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «X» ο Δημήτρης Μάντζος βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταδικάζει την αποτρόπαια, εγκληματική επίθεση στην Μόσχα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη πολιτών.

«Τα ερωτήματα είναι πολλά. Η αναγκαία αναζήτηση, σύλληψη και τιμωρία των ενόχων δεν μπορεί να μειώσει τη σημασία του ερωτήματος “ποιος όπλισε το χέρι των δολοφόνων” και ποιος είναι ο στόχος τους, στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών που πληρώνουν οι λαοί με τη ζωή τους» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος.

 

«Νέα Αριστερά»

«Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε τα τραγικά γεγονότα στο Crocus City Hall στη Μόσχα», αναφέρει η «Νέα Αριστερά» σε ανακοίνωση της.

Σημειώνει ότι «η καταδίκη ενάντια σε κάθε τρομοκρατική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και στοχοποιεί αμάχους είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη από κάθε δημοκράτη πολίτη και από κάθε χώρα». Η «Νέα Αριστερά» εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα 

Σκηνικό ενοχοποίησης της Ουκρανίας στήνει η Μόσχα: Η απάντηση του Κιέβου και η προειδοποίηση που αγνόησε ο Πούτιν* Στους 115 οι νεκροί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: