Δεν το βάζουν κάτω οι Ουκρανοί: Βύθισαν ένα ακόμη ρωσικό πλοίο στην κατεχόμενη Κριμαία * Το «αναβαθμίσαμε σε υποβρύχιο», χλευάζει το Κίεβο * Κόστος $ 65 εκατ. [videos]

Eικόνα από το βίντεο που δημοσίευσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας με την επιχείρηση βύθισης του ρωσικού πλοίου στο στενός Κρετς της Κριμαίας. Scrreenshot via X




Η Ουκρανία βύθισε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο κοντά στο στενό του Κερτς στην κατεχόμενη Κριμαία, σε ένα περαιτέρω πλήγμα κατά της ναυτικής δύναμης της Μόσχας και κατά του ελέγχου της  στη Μαύρη Θάλασσα  – παρά τις απώλειες της Ουκρανίας σε άλλες περιοχές.

Η Ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών HUR  ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε στον Σεργκέι Κοτόφ το βράδυ της Δευτέρας με ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

  • Το σκάφος, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία, υπέστη ζημιές στην πρύμνη, τη δεξιά και την αριστερή πλευρά και στη συνέχεια βυθίστηκε, ανέφερε το πρακτορείο.

Το βίντεο που δημοσιοποίησε η ουκρανική υπηρεσία, δείχνει ουκρανικά drones καμικάζι να πλησιάζουν στο σκάφος κι ένα drone να χτυπά το κύτος του με αποτέλεσμα μια μεγάλη έκρηξη. Στη συνέχεια, περισσότερα drones στοχεύουν στην οδοντωτή οπή που προκλήθηκε από την πρώτη πρόσκρουση. Υπάρχουν και άλλες εκρήξεις, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποίησε η ειδική μονάδα της Ομάδας 13.

 

Ένα δεύτερο βίντεο που δημοσιεύτηκε από κανάλια – ντουντούκες του Κρεμλίνου καταγράφει επίσης μια μεγάλη έκρηξη. Ακούγονται πυροβολισμοί και λάμψεις είναι ορατές καθώς το πλοίο προφανώς ανοίγει πυρ στα drones. Μάρτυρες που επικαλούνται τα κανάλια Telegram ανέφεραν πέντε δυνατές εκρήξεις.

Η τύχη των 60 μελών του πληρώματος του Σεργκέι Κοτίφ είναι άγνωστη.

 

Το HUR είπε ότι πραγματοποίησε την επίθεση σε συνεργασία με τις ναυτικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και το υπουργείο ψηφιακού μετασχηματισμού. «Το κόστος του βυθισμένου πλοίου είναι περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε.

Στην ξηρά, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο ανατολικό μέτωπο και τον περασμένο μήνα κατέλαβαν την εξέχουσα πόλη Αβντιίβκα μετά από επίθεση πέντε μηνών.

  • Στη θάλασσα, ωστόσο, έχουν υποστεί μια σειρά ηττών, καθώς η Ουκρανία χρησιμοποίησε εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώριας παραγωγής για να επιτεθεί σε πολεμικά πλοία.

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία βύθισε ένα πλοίο βαριάς επίθεσης , το Caesar Kuznikov, κοντά στο θέρετρο της Κριμαίας, Αλούσκα. Τα ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Magura V5 που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή του σκάφους χρησιμοποιήθηκαν είναι τα ίδια με αυτά που βύθισαν χθες Δευτέρα το “Σεργκέι Κοτόφ”.

Οι απώλειες ανάγκασαν τη Μόσχα να μεταφέρει μεγάλο μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στο ασφαλέστερο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίρσκ.

 

Οι προπαγανδιστές του Πούτιν εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απώλεια ενός ακόμη πολεμικού πλοίου. «Δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό. Γιατί αν συνεχιστεί αυτό, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα έχει μόνο καταμαράν και λαστιχένιες βάρκες για τους τουρίστες», δημοσίευσε ένας εξ αυτών στο Telegram.

  • Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν με χαρά. Το υπουργείο Άμυνας έγραψε στο Twitter ότι το Σεργκέι Κοτόφ – που εντάχθηκε στον στόλο το 2021 –  αναβαθμίστηκε σε «υποβρύχιο». Έχει «ενωθεί με τη Moskva», την πανίσχυρη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, η οποία ήταν η πρώτη που βυθίστηκε τον Απρίλιο του 2022, στην αρχή της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η ιστορική ταπείνωση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζεται», έγραψε στο Twitter ο Ιλία Πονομαρένκο,  αμυντικός ανταποκριτής της εφημερίδας Kyiv Independent.

Ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της Ουκρανίας είναι να υποβαθμίσει τα στρατιωτικά και ναυτικά μέσα της Ρωσίας στην Κριμαία και να ανατινάξει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Βερολίνο να του δώσει το γερμανικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Taurus. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει κάτι τέτοιο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κρεμλίνο κυκλοφόρησε ένα  τηλεφώνημα που είχε υποκλαπεί κατά τη διάρκεια του οποίου υψηλόβαθμοι Γερμανοί στρατιωτικοί συζήτησαν πώς το Taurus θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή της γέφυρας.

 

 

Mε πληροφορίες από The Guardian/ The Moscow Times

Εντός ρωσικού εδάφους επιθέσεις με ουκρανικά drones: Πυρκαγιές σε αποθήκη πετρελαίου και σιδηροδρομικό σταθμό [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: