Δεν θα παραβρεθεί στην ομιλία Μπάιντεν για την Κατάσταση του Έθνους η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι: Ήταν επίσημη προσκεκλημένη του προέδρου των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Yulia Navalnaya, wife of the late Russian dissident Alexei Navalny, arrives at the Foreign Affairs Council Room of the Europa Building, in Brussels, 19 February 2024. EPA/ALESSANDRO DI MEO




Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε τη Γιούλια Ναβάλναγια, τη χήρα του εκλιπόντος επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνιγια να παραστεί στην ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όμως εκείνη δεν θα μπορέσει να δώσει το «παρών», ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής διοίκησης.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ηλικίας 81 ετών, θα εκφωνήσει την Πέμπτη ενώπιον του Κογκρέσου αυτή τη σημαντική ετήσια ομιλία, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

Ο Λευκός Οίκος προσκαλεί κάθε χρόνο πολίτες και προσωπικότητες, οι οποίοι ενσαρκώνουν τις πολιτικές προτεραιότητες της εκάστοτε εποχής και παρακολουθούν την ομιλία στο πλευρό της Πρώτης Κυρίας, εν προκειμένω στο πλευρό της Τζιλ Μπάιντεν.

Μία από τις προσκεκλημένες φέτος είναι η Τεξανή Κέιτ Κοξ. Αναγκάστηκε να φύγει από την πολιτεία της για να κάνει άμβλωση, αφότου έμαθε πως το έμβρυο που κυοφορούσε δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναδείξει την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση ως κεντρικό θέμα της εκστρατείας επανεκλογής του.

Παρουσιάζεται επίσης ως υπερασπιστής της δημοκρατίας στις ΗΠΑ και στον κόσμο, κυρίως μέσω της στήριξής του στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τη χήρα και την κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι την 23η Φεβρουαρίου στην Καλιφόρνια, και περιέγραψε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ως «υπεύθυνο» για τον θάνατο υπό κράτηση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Η ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους απαντά σε μια αξίωση του αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει πως ο πρόεδρος ενημερώνει κατά διαστήματα το Κογκρέσο.

Αυτή η συνταγματική υποχρέωση έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε ένα σημαντικό και πολύ επίσημο τελετουργικό, που επιτρέπει στον πρόεδρο να εκθέσει τις προτεραιότητές του προτάσσοντας τις επιτυχίες του, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που διαρκεί σε γενικές γραμμές περισσότερο από μία ώρα.

Φέτος, ο Τζο Μπάιντεν θέλει επίσης να επωφεληθεί από την ομιλία του για να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών σε σχέση με την ηλικία του και τις ικανότητές του, όπως εκφράζονται σε πολλές δημοσκοπήσεις.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ 

Νέες από αέρος ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τις ΗΠΑ: 36.000 γεύματα, σε συνεργασία με την Ιορδανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: