Μπένι Γκαντς, ο αυτόνομος: Οργή Νετανιάχου με τον κύριο δελφίνο του * Δεν έδωσε άδεια και διπλωματική στήριξη στον «υπουργό πολέμου» για επαφές σε ΗΠΑ και Λονδίνο

FILE PHOTO Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, μπροστά στο αμερικανικό Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον. EPA/MICHAEL REYNOLDS




Όλα δείχνουν πως το “σχίσμα” στην κορυφή της ισραηλινής κυβέρνησης βαθαίνει και ότι επιλεγμένος συνομιλητής των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους είναι ο Μπένι Γκαντζ έναντι του “αδιάλλακτου” Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο για μονοήμερη επίσκεψη, ανέφερε το γραφείο του σήμερα Τετάρτη.

Ο Γκαντς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Γκαντζ να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον δεν είχε εγκριθεί από τον Νετανιάχου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συνοδευόταν από τον Ισραηλινό πρεσβευτή στις συναντήσεις του με κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Το ταξίδι πυροδότησε διαμάχη στο Ισραήλ και προκάλεσε την οργή του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος διατηρεί έτσι κι αλλιώς μια αδύναμη θέση στην ηγεσία της χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ήταν απολύτως λογικό να συναντηθούν με τον Γκαντζ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι θα είναι ο κύριος υποψήφιος για την πρωθυπουργία του Ισραήλ στην μετα-Νετανιάχου εποχή. Οι δημοσκοπήσεις στην χώρα το δείχνουν εξάλλου, με τον Νετανιάχου να υπολείπεται κατά πολύ του Γκαντς στην επιδοκιμασία της κοινής γνώμης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να παρέδωσαν ένα σκληρό μήνυμα στον Γκαντς καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Σημειώνεται πως ο Γκαντς συναντήθηκε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, όσο και με την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις.

  • Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε στο CNN ότι ο Γκαντς εξεπλάγη από το πόσο επικριτικός ήταν ο Λευκός Οίκος για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, ενώ διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την βαθιά και αυξανόμενη δυσπιστία της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τον Νετανιάχου.

΅Στο Ισραήήταν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το ταξίδι του υπουργού πολέμου Μπένι Γκάντς  στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που το γραφείο του πρωθυπουργού έδωσε εντολή στην πρεσβεία στο Λονδίνο να μην βοηθήσει σε καμία πτυχή της επίσκεψης του Γκαντς, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλειά του.

 

Με πληροφορίες από CNN/ The Times of Israel

 

Πιέσεις Μπάιντεν στη Χαμάς για αποδοχή της εκεχειρίας την ώρα που η λιμοκτονία απειλεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Γάζα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: