Ανησυχία στην Ιαπωνία μετά τη ραγδαία και ανεξήγητη από τους επιστήμονες εξάπλωση λοίμωξης στρεπτόκοκκου

Pedestrians walk on crosswalk at Shinjuku in Tokyo, Japan, EPA, KIMIMASA MAYAMA




Μία θανατηφόρα μόλυνση εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ιαπωνία, με τους ειδικούς να μην έχουν ακόμη καταφέρει να αιτιολογήσουν τη μετάδοση.

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι γνωστός για την πρόκληση φαρυγγίτιδας στα παιδιά. Όμως μια πιο σοβαρή μορφή του βακτηρίου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως στο σύνδρομο τοξικού σοκ (STSS).

Ο αριθμός των κρουσμάτων της πιο σοβαρής μορφής του στρεπτόκοκκου έφτασε σε υψηλά επίπεδα πέρυσι στην Ιαπωνία, με 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τους Japan Times.

Ωστόσο, κρίνοντας από τον φετινό αριθμό των κρουσμάτων, είναι βέβαιο ότι θα καταρριφθεί το περσινό αρνητικό ρεκόρ, με 378 κρούσματα να καταγράφονται ήδη τους δύο πρώτους μήνες του 2024.

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α μεταδίδονται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και των πληγών.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τα βακτήρια στο σώμα τους αλλά είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο μπορούν ακόμα να τα μεταδώσουν.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID) είπε στον Guardian: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σοβαρή και ξαφνική μορφή στρεπτόκοκκου και δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τους εξηγήσουμε».

Πού οφείλεται η εξάπλωση στην Ιαπωνία;

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την άρση των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Covid-19 υποβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία βαρύτητας με την εποχική γρίπη τον Μάιο του 2023, γεγονός που οδήγησε τον άλλοτε άγρυπνο πληθυσμό να γίνει πιο χαλαρός, είπε στον Guardian ο Ken Kikuchi, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Γυναικείο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Με πληροφορίες από Independent 

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια: Εξαιτίας της κατάχρησης αντιβιοτικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: