59% των Ιρανών αποδοκίμασαν στις εκλογές τους μουλάδες -Ιστορικό ρεκόρ αποχής στα 45 χρόνια του καθεστώτος

Iranians wait to vote during the Iranian legislative election at Ershad mosque in northern Tehran, Iran, 01 March 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Οι συντηρητικοί θα ενισχύσουν τον έλεγχό τους στο ιρανικό κοινοβούλιο. Δύο ημέρες μετά τις εκλογές συνεχίστηκε την Κυριακή η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, εν αναμονή της ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ήδη, επίσημα μέσα ενημέρωσης έχουν εκτιμήσει ότι το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές είχε φτάσει περίπου το 41%, μια αποχή ρεκόρ στα 45 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η διπλή ψηφοφορία με στόχο να εκλεγούν 290 βουλευτές και 88 μέλη της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, υπεύθυνα για τον διορισμό του ανώτατου ηγέτη, κινητοποίησε περίπου 25 εκατομμύρια από τα 61 εκατομμύρια ψηφοφόρους, σε μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Δεν υπήρχαν διαθέσιμες ανεξάρτητες εκτιμήσεις.

«Σχέδιο μποϊκοτάζ»

Η συμμετοχή ήταν το κύριο θέμα αυτών των εκλογών, οι οποίες θεωρήθηκαν δοκιμασία για την εξουσία, επειδή είναι οι πρώτες μετά το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλόνισε τη χώρα μετά τον θάνατο της νεαρής Mahsa Amini, τον Σεπτέμβριο του 2022, που συνελήφθη για μη συμμόρφωση. στον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας.

Τα στοιχεία δείχνουν μια αισθητή πτωτική τάση στη συμμετοχή, η οποία ανήλθε σε 42,57% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2020, που διοργανώθηκαν στην αρχή της κρίσης του Covid. Ήταν ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο από την ανακήρυξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

Οι αρχές, ωστόσο, χαιρέτησαν το επίπεδο συμμετοχής, το οποίο απέδειξε ότι «το σχέδιο για μποϊκοτάρισμα των εκλογών που υποκινήθηκε από εχθρούς από το εξωτερικό» δεν είχε αποτέλεσμα. Πρόκειται για «μια νέα ιστορική αποτυχία που επιβλήθηκε στους εχθρούς του Ιράν μετά τις ταραχές» του 2022, διακήρευξε το Σάββατο ο πρόεδρος Ebrahim Raïssi.

Με πληροφορίες σπό lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Θα συνεχίσουμε να βάζουμε στόχο βρετανικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν, απειλούν οι Χούθι: Μετά την βύθιση του Rubymar

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: