Ζητά κι άλλο ρουσφέτι από το ΝΑΤΟ η Τουρκία ενόψει της επιλογής του νέου Γενικού Γραμματέα: «This is Turkey»! Ο καινούριος πρέπει να υποκύψει στο νεοσουλτάνο

Islamist president Recep Tayyip Erdoğan, who arrived in Egypt to pay an official visit, was welcomed with a ceremony by President Abdel Fattah el-Sisi at Cairo International Airport. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη όσα έχουν μεταδοθεί από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και αφορούν όρους που θέτει η κατοχική Τουρκία, για να δώσει την έγκριση της στην υποψηφιότητα του Ολλανδού απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ. Κι αυτό γιατί «This is Turkey».

Η Τουρκία επιδίδεται σε ανατολίτικο παζάρι από το μικρότερο ζήτημα, που τίθεται ενώπιον της μέχρι και το πιο σημαντικό. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία «προτίθεται να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι είτε ο Ρούτε είτε οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος θα είναι αμερόληπτοι έναντι των συμμαχικών ευρωπαϊκών μελών και κυρίως ότι δεν θα ενδίδουν στην πίεση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος». Η Κύπρος, βέβαια δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

  • Θέτει, λοιπόν, όλα αυτά και τα ζητά και προφανώς ξέρει πως εκείνος που θα επιλεγεί θα έχει πάντα υπόψη του ότι η Τουρκία, που είναι μεγάλος παίκτης στο ΝΑΤΟ, ενοχλείται από την Ελλάδα και την Κύπρο και πως τίποτε δεν θα γίνει που θα θεωρηθεί ότι μπορεί να «αγγίξει» τις τουρκικές αυτές «ευαισθησίες».

Αυτή την προσέγγιση του ανατολίτικου παζαριού και των δώρων προς την Άγκυρα εμείς στην Κύπρο τη βιώνουμε έκπαλαι.  Και τη βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο έχοντας και κόστος.

Ο Ερντογάν, ως γνωστό, «έψησε το ψάρι στα χείλη» στους νατοϊκούς μέχρι να εγκρίνει την ένταξη της Φιλανδίας, κυρίως όμως της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Και τώρα; Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το καθεστώς της κατοχικής δύναμης θέτει πάντα όρους και για όλα. Ξέρει ότι θα έχει κέρδος. Και για αυτό επιμένει.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα έχει αποθρασυνθεί επειδή βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» από Αμερικανούς, Ευρωπαίους, νατοϊκούς, που ικανοποιούν τις αξιώσεις της.

  • Υπενθυμίζεται ότι δύο ολόκληρα χρόνια κράτησε το καψώνι των νατοϊκών για Σουηδία και Φιλανδία.

Η κατοχική πλευρά έχει σκεφθεί προφανώς τα ανταλλάγματα. Είναι η στάση του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά όχι μόνο αυτό. Θέλει κι άλλα. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, όπως έγραψε και η αθηναϊκή «Καθημερινή», θέτει την ένταξη της στη μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία της Ε.Ε., PESCO, όπου η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να μπει.

Η Ολλανδία έχει την «πρωτοκαθεδρία» στην PESCO κι γι αυτό και η Άγκυρα προχωρεί στοχευμένα. Και ενόψει του γεγονότος ότι ο νέος εν δυνάμει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι θα είναι Ολλανδός, σπεύδει να ζητήσει ρουσφέτι από τη χώρα αυτή για να συναινέσει στην επιλογή του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Επειδή η Κύπρος γειτνιάζει με την Τουρκία θεωρείται- κατά το τουρκικό αφήγημα- προέκτασή της! Οι Αττίλες δεν επιθυμούν διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: