Το τραγούδι της φάλαινας: Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο των απόκοσμων ήχων που εκπέμπουν τα τεράστια θηλαστικά [videos]

FILE PHOTO: Φάλαινες σε σχηματισμό… καρδιάς στα ύδατα της Αυστραλίας. EPA/WA DBCA HANDOUT NO ARCHIVING, EDITORIAL USE ONLY HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Πώς άραγε μπορούν οι τεράστιες φάλαινες να παράγουν ήχους που μοιάζουν με απόκοσμα τραγούδια; Οι επιστήμονες έψαξαν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο  μερικές από τις μεγαλύτερες φάλαινες των ωκεανών φτιάχνουν αυτές τις ιδιαίτερες «συνθέσεις» τους.

Οι φάλαινες- Καμπούρες και άλλες φάλαινες του είδους Μπαλίν έχουν αναπτύξει ένα ειδικό «φωνητικό κουτί» που τους επιτρέπει να τραγουδούν κάτω από το νερό.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, αποκάλυψε επίσης τον λόγο που ο θόρυβος που προκαλείται από ανθρώπινη δραστηριότητα στον ωκεανό είναι τόσο ενοχλητικός για αυτούς τους γίγαντες των ωκεανών.

Το τραγούδι των φαλαινών περιορίζεται σε μια χαμηλή συχνότητα που επικαλύπτεται από τον θόρυβο που παράγουν τα πλοία.

  • «Ο ήχος είναι απολύτως κρίσιμος για την επιβίωσή τους, γιατί είναι ο μόνος τρόπος που μπορούν να βρουν ταίρι για να ζευγαρώσουν στον ωκεανό», εξήγησε ο καθηγητής Κοέν Έλεμανς, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«[Πρόκειται για μερικά] από τα πιο αινιγματικά ζώα που έζησαν ποτέ στον πλανήτη», είπε στο BBC News. «Είναι από τα μεγαλύτερα ζώα, είναι έξυπνα και είναι πολύ κοινωνικά».

 

 

Οι φάλαινες Μπαλίν είναι μια ομάδα 14 ειδών, συμπεριλαμβανομένης της Μπλε, της Καμπούρας, της Σωστής, της Minke και της Γκρίζας φάλαινας. Αντί για δόντια, τα ζώα έχουν πλάκες από αυτό που ονομάζεται μπαλαίνα, μέσω των οποίων μασούν τεράστιες μπουκιές μικροσκοπικών πλασμάτων της θάλασσας.

Το πώς ακριβώς παράγουν σύνθετα, συχνά απόκοσμα τραγούδια, ήταν μέχρι τώρα ένα μυστήριο.

Ο καθηγητής Έλεμανς είπε ότι ήταν “υπερ-συναρπαστικό” όταν το κατάλαβε.

  • Αυτός και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν πειράματα χρησιμοποιώντας λάρυγγες, ή «φωνητικά κουτιά», που είχαν αφαιρεθεί προσεκτικά από πτώματα φαλαινών. Στη συνέχεια φύσηξαν αέρα μέσα από τις ογκώδεις δομές για να παράξουν τον ήχο.

Στον άνθρωπο, ο ήχος της φωνής προέρχεται από δονήσεις καθώς ο αέρας περνά πάνω από τομές που ονομάζονται φωνητικές πτυχές, μέσα στο λαιμό μας.

Οι φάλαινες Μπαλίν, αντίθετα, έχουν μια μεγάλη δομή σε σχήμα U με ένα “μαξιλαράκι” λίπους στην κορυφή του λάρυγγα.
Αυτή η φωνητική ανατομία επιτρέπει στα ζώα να τραγουδούν ανακυκλώνοντας τον αέρα και εμποδίζοντας ταυτόχρονα την εισπνοή νερού.

Οι ερευνητές έφτιαξαν χρησιμοποιώντας υπολογιστές, μοντέλα των ήχων και απέδειξαν ότι  ότι το τραγούδι των φαλαινών περιορίζεται σε μια χαμηλή συχνότητα που επικαλύπτεται από τον θόρυβο που παράγεται από τα πλοία.

«Δεν μπορούν απλώς να επιλέξουν, για παράδειγμα, να τραγουδήσουν ψηλότερα για να αποφύγουν τον θόρυβο που κάνουμε στον ωκεανό», εξήγησε ο καθηγητής Έλεμανς.

Η μελέτη έδειξε πώς ο θόρυβος στους ωκεανούς μπορεί να εμποδίσει τις φάλαινες να επικοινωνούν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των μεγάλων φαλαινών όπως οι καμπούρες, οι μπλε κλπ.

Παρέχει επίσης πληροφορίες για ερωτήματα που είχαν οι ερευνητές εδώ και  δεκαετίες σχετικά με αυτά τα απόκοσμα τραγούδια, τα οποία κάποιοι ναυτικοί συνήθιζαν να αποδίδουν σε φαντάσματα ή μυθικά θαλάσσια πλάσματα.

Η έρευνα παρουσιάζει επίσης μια εξελικτική εικόνα – του πώς οι πρόγονοι των φαλαινών επέστρεψαν στους ωκεανούς από τη στεριά και τις προσαρμογές που κατέστησαν δυνατή την υποβρύχια επικοινωνία.

Ο τρόπος με τον οποίο οι λεγόμενες Οδοντωτές φάλαινες παράγουν ήχο είναι καλύτερα κατανοητός, επειδή τα κήτη αυτά είναι πιο εύκολο να μελετηθούν. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά, που περιλαμβάνουν δελφίνια, όρκες, σπερματοφάλαινες και φώκαινες, φυσούν αέρα μέσω μιας ειδικής δομής στις ρινικές διόδους τους.

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Τα εκπληκτικά εργαλεία των Νεάντερταλ: Με υψηλό επίπεδο γνώσης και τεχνικής τα έφτιαχναν με χρήση super κόλλας από ώχρα και φυσική άσφαλτο [videos, photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: