Το μάθημα της ιστορίας από τον πρώην γερουσιαστή Νέλσον στην τελετή υπογραφής των “Συμφωνιών Άρτεμις”: Ο Απόλλωνας και η Άρτεμις, ο Δίας και το ταξίδι στον Άρη με την Ελλάδα…

Secretary Antony J. Blinken, right, listens as NASA Administrator Bill Nelson speaks as President of the Hellenic Space Center Ioannis Daglis (left) and Greek Foreign Minister Giorgos Gerapetritis, (second left) participate in an Artemis Accords Signing Ceremony on the margins of the U.S.-Greece Strategic Dialogue at the Department of State in Washington, D.C., February 9, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Στις 9 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συμφωνίες Άρτεμις. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης υπέγραψε τις Συμφωνίες για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), ο επικεφαλής της NASA, πρώην γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον (Bill Nelson) και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Κέντρου Δρ. Ιωάννης Δαγκλής μίλησαν στην υπογραφή των Συμφωνιών, χαιρετίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στην ειρηνική, ασφαλή και διαφανή εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που υπερασπίζεται τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Ενωμένοι από τις δημοκρατικές αξίες προωθούμε τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και όχι μόνο.

Οι κοινές αξίες των χωρών μας επεκτείνονται σε προσπάθειες πέρα από την αμυντική μας συνεργασία και περιλαμβάνουν μια εταιρική σχέση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση των διμερών επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεσμών. Αυτές οι προσπάθειες διασφαλίζουν ότι η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της διμερούς μας σχέσης και εστιάζει στην προώθηση κοινών προτεραιοτήτων στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας, των ανθρωπιστικών προκλήσεων και της ετοιμότητας για καταστροφές. και δεσμούς ανθρώπων με ανθρώπους.

Οι Συμφωνίες Άρτεμις θεσπίστηκαν το 2020 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επτά άλλες χώρες. Έθεσαν ένα πρακτικό σύνολο αρχών για να καθοδηγήσουν την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η Ελλάδα προσχωρεί μαζί με άλλα 34 κράτη, τα εξής:

Αγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κολομβία, Τσεχία, Ισημερινός, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Πολωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουμανία, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τις αρχές των Συμφωνιών για βιώσιμη αστική διαστημική δραστηριότητα, καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΝΕΛΣΟΝ

Κύριε υπουργέ. Και σας ευχαριστώ για όλα τα μαθήματα εξωτερικής πολιτικής που μου δίδαξατε πριν από πολλά φεγγάρια στη Γερουσία. Κύριε Υπουργέ, κύριε Υπουργέ (Γεραπειτρίτη),  Δρ Δαγκλή, βρισκόμαστε σε μια χρυσή εποχή εξερεύνησης του διαστήματος, και το ποιοι ασχολούμαστε με αυτήν την εξερεύνηση του διαστήματος είναι πολύ σημαντικό.

Πριν από μισό αιώνα στο πρόγραμμα Apollo, η NASA έκανε ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα όταν πατήσαμε το πόδι μας στο φεγγάρι. Αυτό ήταν το πρόγραμμα Apollo, και αν θυμάστε, στην ελληνική μυθολογία, ο Απόλλων είχε μια δίδυμη αδερφή, και αυτή είναι η Άρτεμις. Και ο πατέρας τους ήταν ο Δίας. Ήταν ο βασιλιάς των θεών και η Άρτεμις ήταν η θεά του φεγγαριού και επίσης η θεά του κυνηγιού.

Και τώρα επιστρέφουμε στο φεγγάρι μετά από μισό αιώνα, και το κάνουμε όχι στο πρόγραμμα Apollo αλλά στο Πρόγραμμα Artemis. Και μετά πάμε στο κυνήγι, και το κυνήγι είναι πιο μακριά από το φεγγάρι. Είναι να πάμε στον Άρη με πλήρωμα γύρω στο 2040.

Και όπως σημαίνει αυτή η υπογραφή σήμερα, πάμε με την Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας και τον μακροχρόνιο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι επίσης η τοποθεσία του όρους Όλυμπος, η μυθική κατοικία των θεών και ο θρόνος του Δία. Και τις χώρες μας ενώνουν οι κοινές αρχές της ειρήνης και της ευημερίας. Και τώρα με αυτήν την υπογραφή, μοιραζόμαστε αυτές τις αρχές στον κόσμο.

Σήμερα, η Ελλάδα θα ενταχθεί στις Συμφωνίες Άρτεμις με άλλα 34 έθνη από όλο τον κόσμο και μαζί διασφαλίζουμε ότι το ταξίδι της ανθρωπότητας στη Σελήνη και πέρα θα γίνει ειρηνικά, με ασφάλεια και διαφάνεια. Και αυτό είναι αυτές οι Συμφωνίες Άρτεμις. Είναι κοινές δηλώσεις ότι πάμε με ειρηνικό τρόπο και για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο καθώς εξερευνούμε τον κόσμο.

Θα χαράξουμε ένα μονοπάτι προς τα εμπρός ενωμένο από τις δυνατότητες του διαστήματος και την υπόσχεση καλής θέλησης εδώ στη Γη. Και θυμάμαι, καθώς ο Πρόεδρος Κένεντι ήταν στο στάδιο Ράις, όταν είχε κάνει αυτή την τολμηρή δήλωση το 1961 ότι θα πάμε στο φεγγάρι και θα επιστρέψουμε με ασφάλεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Και θυμάμαι, καθώς πήγε στο Ράις, είπε ότι πάμε όχι επειδή είναι εύκολο, αλλά επειδή είναι δύσκολο. Και είπε κάτι παραπάνω. Ήταν ένας ναυτικός που τόσο συχνά μιλούσε με ναυτικούς όρους, και είπε ότι πάμε ως αστροναυτικοί, ταξιδεύοντας σε μια κοσμική θάλασσα σε μακρινές κοσμικές ακτές. Και εκεί πάμε μαζί, κύριε Διευθυντά, Δρ Δαγκλή. 

Είναι από τις περιπτώσεις που νοιώθεις όμορφα που είσαι Έλληνας: Τον στρατηγικό διάλογο Αθήνας και Ουάσιγκτον ακολούθησαν οι ύμνοι των Αμερικανών για την Ελλάδα μας… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: