Το λόμπι για τον Τατάρ και τα περί ανέλεγκτου του Γενικού Εισαγγελέα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε ομιλία του, στο Gaziantep University, στην Τουρκία για το κατοχικό καθεστώς. Φωτογραφία Twitter, via Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Το θέμα του ανέλεγκτου των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα, οι προσπάθειες από τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για δημιουργία λόμπι, ώστε να τον βοηθήσει για επίσκεψή του στο Βερολίνο είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι κυπριακές εφημερίδες.

Επίσης προβάλλονται και οι πρώτες παραχωρήσεις υπηκοοτήτων σε παιδιά Τ/κ από μεικτούς γάμους καθώς και τα στοιχεία για τις αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο το 2023.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επί τάπητος ο διπλός ρόλος του γενικού εισαγγελέα», γράφει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται μελέτες και έρευνες, προκειμένου να εξετάσει τι συμβαίνει σε άλλα νομικά συστήματα για τις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, με τη Νομική Υπηρεσία να λέει ότι σύντομα θα ανακοινώσει νέα διαδικασία εσωτερικής επανεξέτασης των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα για δίωξη, μη δίωξη ή διακοπή δίωξης.

Αλλού αναφέρεται στην υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ότι μισθοί, συντάξεις και επιδόματα τρώνε τον προϋπολογισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 28 Μαρτίου θα γίνουν οι αγορεύσεις των δύο πλευρών στο πλαίσιο της θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

O «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Δόθηκαν οι πρώτες 14 υπηκοότητες σε παιδιά Τ/Κ από μεικτούς γάμους» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά τρεις Τ/Κ απευθύνονται με επιστολή τους στα Ηνωμένα Έθνη θέτοντας θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων στο θέμα των υπηκοοτήτων, το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε ήδη τις πρώτες 14 υπηκοότητες σε Τ/Κ, στη βάση των πρόσφατων κριτηρίων.

Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «καταγγελία σοκ», γράφοντας ότι άφησαν σορό γυναίκας σχεδόν να σαπίσει διότι χάλασε το κλιματιστικό στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Αλλού γράφει για καταγγελίες στην Επίτροπο Διοικήσεως από τρεις λειτουργούς του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας για παρενόχληση από προϊστάμενό τους.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Λόμπι για τον Τατάρ» και γράφει ότι λόμπι με Γερμανούς επιχειρηματίες στήνει ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να τον βοηθήσουν να ταξιδέψει στο Βερολίνο εντός Μαρτίου.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι δόθηκε το πράσινο φως για την αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου Βερεγγάρια στον Πρόδρομο. Επίσης αναφέρεται στην θανατική ανάκριση για τον Θανάση Νικολάου, με τον ποινικό ανακριτή Σάββα Μάτσα να εισηγείται την ποινική δίωξη του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού και να κατηγορεί τον επίσης ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους και τη Νομική Υπηρεσία.

Στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Μαγειρεύει’ αλλαγές ο Γ. Εισαγγελέας για να διατηρήσει το ανέλεγκτό του!», η «Χαραυγή» γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελέας προωθεί διεργασία εσωτερικής επανεξέτασης των αποφάσεών του, με τη Βουλή να θεωρεί ότι δεν μπορεί να μείνει ο διττός ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα και το ανέλεγκτο των πράξεών του.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΠΕΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην εθνική απεργία που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα, ένα χρόνο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αλλού προβάλλει τις συναντήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην Κίνα.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ένας αιτητής ασύλου για κάθε 78 πολίτες» γράφει το 2023 η Κύπρος έλαβε μία αίτηση παραχώρησης ασύλου για κάθε 78 πολίτες. Αυτό σημαίνει πως η Κύπρος λαμβάνει πολύ περισσότερες κατά κεφαλήν αιτήσεις από όλες τις χώρες στην Ευρώπη.

Αλλού προβάλλει δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ότι η Βρετανία έσπειρε τη διχόνοια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο πριν από 65 χρόνια σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του Λονδίνου στο νησί.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πορεία της θανατικής ανάκρισης για υπόθεση του Θανάση Νικολάου και τις επικρίσεις που ακούστηκαν περί παραπλάνησης για τα αίτια θανάτου του εθνοφρουρού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ- Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Οι Ρεπόρτερς έκαναν reunion μετά από 35 χρόνια και αποκάλυψαν άγνωστες ιστορίες από τη θρυλική εκπομπή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: