Το δώσε, χωρίς πάρε, οι τουρκικές πονηριές και τα περίεργα λόγια του Φιντάν: Μήπως στην Ελλάδα έχουμε μάθει να δίνουμε, χωρίς να παίρνουμε;

Ο υπουργός Εξωτερικω΄ν της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στη συνέντευξη του στο κανάλι A Haber. Φωτογραφία Hellas Journal, You Tube, κανάλι A Haber




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

Τα ευτράπελα της εσωτερικής πολιτικής έχουν βγάλει εκτός, τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας.

Πολύ κουβέντα για τον γάμο και τα επακόλουθα των ομοφυλοφίλων, κινητοποιήσεις φοιτητών για ένα ν/σ που ακόμη δεν το είδαμε και τέλος τα τρακτέρ στους μεγάλους δρόμους, που διατηρούν τις κινητοποιήσεις των αγροτών εν εξελίξει.

Μπορεί να πήραν ανάσα το 2023 οι ένοπλες δυνάμεις από την απουσία επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα, μπορεί να ξεκίνησε μια κάποια συνεργασία στο θέμα της διακίνησης παράνομων μεταναστών σε Αιγαίο και Έβρο, όμως τα επιθετικά ενδιαφέροντα της Άγκυρας δεν έχουν αποσυρθεί.

Απλά τα διατυπώνουν πιο κομψά και χωρίς το άκρως επιθετικό προσδιορισμό του πρόσφατου παρελθόντος. Κι αυτό όχι γιατί μας αγάπησαν ξαφνικά, οι εξ ανατολών γείτονές μας. Οι μεγαλύτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν τους έφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

  • Και για να εξηγούμαστε: Η τραγική οικονομική κατάσταση της Τουρκίας επέβαλε στον Ερντογάν και τους συν αυτώ, μια νέα προσέγγιση με την Ευρώπη, μια και καλές είναι οι ενέσεις από το Κατάρ και τη Μόσχα, αλλά δεν επαρκούν για να ανατάξουν την τουρκική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η άμεση ανάγκη αναβάθμισης και προμήθειας νέων F-16, επιβάλουν, παρά τα όσα έχει εκστομίσει στο παρελθόν ο Ερντογάν εναντίον των ΗΠΑ, μια νέα προσέγγιση με την Ουάσιγκτον.

Συνεπώς η ανάγκη ήταν αυτή που έκανε τον λύκο να το παίξει για λίγο αρνάκι. Όμως όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, συζητείται με τον ομόλογό του το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίηση τους και ο εναέριος χώρος.

Σε αυτές τις θέσεις αν προσθέσει κανείς τις επιστολές της Άγκυρας στον ΟΗΕ για την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που δεν έχουν ανακληθεί, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, ότι θα αρχίσουν έρευνες στην περιοχή αυτή, καθώς και τους χάρτες της γαλάζιας πατρίδας που παραμένουν στα κάδρα, και εν ονόματι των οποίων κατασκευάζουν μια πληθώρα πλοίων και αποβατικών, εύκολα  διαπιστώνει κανείς, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα.

Στην ίδια συνέντευξη ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είπε περίπου, ότι σε αυτές τις συνομιλίες με την Αθήνα έχει μπει στην άκρη το Κυπριακό, πράγμα που σημαίνει ότι τα περί κράτους στο κατεχόμενο 38% της Μεγαλονήσου, παραμένουν εν ισχύ.

Με την προσφιλή τακτική τους αφήνουν τα τετελεσμένα παγωμένα και ταυτόχρονα εποικίζουν βάση σχεδίου τον βορρά, με σκοπό την παγίωση του σημερινού status της de facto διχοτόμησης.

  • Όμως, ούτε η Χάγη είναι ορατή, μια και η αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο, ο καθορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης και ο εναέριος χώρος, αν δεν αποσυρθούν και οριοθετηθούν, δεν ανοίγουν το δρόμο, για το Διεθνές Δικαστήριο.

Έτσι η διαφορά για την υφαλοκρηπίδα  και την ΑΟΖ, που θέτει ως μόνο θέμα η ελληνική πλευρά, δεν μπορεί να οδηγηθεί προς επίλυση σε Διεθνές Δικαστήριο.

Και πως θα συμβούν όλα αυτά, όταν η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ούτε το Δίκαιο της Θάλασσας ούτε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

Σε ότι αφορά τον ρόλο των Αμερικανών, που κατάπιαν την άτυπη συμμαχία με τη Ρωσία στο Ουκρανικό, την ανοιχτή υποστήριξη της Χαμάς και των Χούθι και τέλος το πάρε δώσε με τους Αγιαντολάχ του Ιράν, τον Πούτιν και τον Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς, τι να πει κανείς.

Τους επιβραβεύουν με την αναβάθμιση των 79 F-16 και την προμήθεια άλλων 40 αεροπλάνων του ιδίου τύπου. Παράλληλα η φίλη της Άγκυρας υφ. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ η γνωστή στους Κυπρίους Βικτόρια Νούλαντ, άνοιξε και πάλι τον δρόμο για τα  F-35 στην Τουρκία, βάζοντας ως μόνη προϋπόθεση τους S-400, κάτι που απέρριψε ο Φιντάν.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει από την Ελλάδα νέο δρόμο προς την Ανατολική Ευρώπη, μέσω Αλεξανδρούπολης και έχουν παράλληλα επεκτείνει την βάση της Σούδας και έχουν εγκατασταθεί στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη.

Η ένταξη στο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35, δεν γίνεται με το αζημίωτο, και κακώς κάκιστα συνδυάστηκε με τα F-16 thw Τουρκίας, ενώ η αντιπαροχή των λεγόμενων φρεγατών και λοιπών οπλικών συστημάτων, δεν προσθέτουν κάτι σημαντική στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

  • Ο Φιντάν μίλησε για άλλη οπτική γωνία στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες. Το ποια είναι αυτή, δεν μας εξήγησε. Όμως στην Ελλάδα έχουμε μάθει να δίνουμε, χωρίς να παίρνουμε.

Στην Άγκυρα με την διακήρυξη των Αθηνών η Ελλάδα έδωσε ετήσια βίζα σε Τούρκους, για πολλαπλές επισκέψεις σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου. Την «επικοινώνησαν» στο εσωτερικό ως μια κίνηση που θα έχει πολλαπλασιαστική αξία για τον τουρισμό αυτών των νησιών. Τι θα μπορούσαμε να πάρουμε και δεν ζητήσαμε;

Την απευθείας σύνδεση Λήμνου και Σαμοθράκης με Ίμβρο και Τένεδο. Κι αυτό, γιατί η επίσκεψη σε αυτά τα νησιά σήμερα, γίνεται από το Τσανάκκαλε καθιστώντας την πολύ δύσκολη. Κάτι τέτοιο θα έδινε κουράγιο στο εναπομείναν ελληνικό στοιχείο, που πνέει τα λοίσθια…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι δολιοφθορείς στο αύριο της χώρας: Η πολιτική δεν είναι για να λύνουν ορισμένοι το πρόβλημα εργασίας τους, ούτε άλλοι για να θησαυρίζουν… Είναι προσφορά στην Πατρίδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: