Θα αποφασίσουμε στα μπλόκα λένε οι αγρότες μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων μας»

FILE PHOTO: Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών αναμένουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στα μπλόκα θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τη συνέχιση ή μη των αγροτικών κινητοποιήσεων σύφωνα με όα δήλωσαν εκπρόσωποι των αγροτών μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μετά τη λήξη της συνάντησης ανέφερε ότι «δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων μας» και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να πάνε στα μπλόκα όπου και θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα όσα συζητήθηκαν.

«Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματά μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής έκανε λόγο για μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση και υπογράμμισε: «Σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε».

«Υπήρξαν δεσμεύσεις, αλλά τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι αγρότες», κατέληξε.




Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Επιτροπής των αγροτών διεξήχθη σε ήπιο κλίμα κατανόησης.

«Είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουνε κάθε χρόνο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως επίσης να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποίοι είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

 Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποίησαν ότι κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 τ

«Η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους.

 

Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας. Η τολμηρή αυτή κίνηση της κυβέρνησης, που έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

«Βαθιά παράνομες πράξεις» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις καταλήψεις και το σαμποτάζ των Διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ στον server του Ιδρύματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: