Στο δημοψήφισμα αν κέρδιζε το ΝΑΙ, σήμερα ολόκληρη η Κύπρος θα ήταν τουρκικό προτεκτοράτο: Oι προεκτάσεις του λεκτικού ατοπήματος του Χρήστου Στυλιανίδη

FILE PHOTO: O υπουργός Ναυτιλίας και πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μιλάει στο συνέδριο για την προστασία του Υμηττού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η δήλωση του Χρήστου Στυλιανίδη ότι «η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική» απετέλεσε το κύριο θέμα πολλών άρθρων, διαμαρτυριών, δημοσιεύσεων στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εναντίον του, αλλά και πολλά υποστηρικτικά δημοσιεύματα, που προσπαθούσαν να εξηγήσουν το νόημα ολόκληρης της δήλωσής του. Ήθελε, λένε, να εκφράσει την αγωνία του για το μέλλον της Κύπρου, επειδή κάποιοι αρνούνται να αποδεχτούν λύση του Κυπριακού, που θα αποτρέψει την τουρκοποίηση της Κύπρου και τη διχοτόμηση.

Προσωπικά δεν χρεώνω στον Χρήστο Στυλιανίδη με απόλυτη και κατά γράμμα ερμηνεία των λέξεων και της φάσης που χρησιμοποίησε. Γνωρίζω ότι το DNA των απόψεων του είναι διαβρωμένο από την αντίληψη και τις προσπάθειες του να πεισθεί ο κυπριακός λαός να εγκρίνει το σχέδιο Ανάν ως λύση του Κυπριακού.

Μπορεί τη φράση να την υπαγόρευσε και το κάχρι του, επειδή απότυχε η επιβολή του σχεδίου Ανάν, που το απέρριψε το 76% του λαού. Όμως δεν φτάνω στο σημείο να τον καταγγείλω, ότι θέλει να πιστεύει ότι «η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική».

  • Απλώς πιστεύω ότι έχει παγιδευτεί σε ένα γλωσσικό ατόπημα, που προξένησε όλη την συζήτηση. Είμαι βέβαιος, ότι αν επαναλάμβανε τη δήλωσή του στη Βουλή, θα αντικαθιστούσε τη φράση «είναι τουρκική» με την φράση «βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή».

Εκείνο που πιστεύω είναι πώς και η απαράδεκτη δήλωση του Χρήστου Στυλιανίδη και οι παθιασμένες προσπάθειες να τον δικαιολογήσουν και να εξηγήσουν τι ήθελε να πει, ξεκινούν από τη διάχυτη άποψη μιας μειοψηφίας της «κοινωνίας των πολιτών» της κοίτης του Πεδιαίου και μιας απαράδεκτης ελίτ του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Γιώργος Σέρτης, που θεωρούν ότι εμείς, το 76% του κυπριακού λαού είμαστε εναντίον της λύσης και προτιμούμε τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Και είναι ακόμα πιο αγανακτισμένοι, επειδή συνεχίζουμε «τον μακροχρόνιο αγώνα του Μακαρίου», εννοώντας την απλή αντίσταση στα σχέδια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.).

Για να χρησιμοποιήσω πιο ήπιο πολιτικό λόγο, μας λένε ότι πρέπει να συνετιστούμε βλέποντας ότι η μισή Κύπρος έχει καταντήσει τουρκική επαρχία, πρέπει να δούμε την τεράστια οικοδομική ανάπτυξη σε πολλά κατεχόμενα μέρη, πρέπει να δούμε πού οδηγείται η Κύπρος και να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις.

Να κάνουμε συμβιβασμούς και παραχωρήσεις για εξεύρεση λύσης, διαφορετικά η Κύπρος θα γίνει τουρκική και η διχοτόμηση θα οριστικοποιηθεί. Τα ίδια πρέσβευε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε παλαιότερη δήλωσή του είπε ότι πείσθηκε ότι είχε δίκαιο που αγωνίστηκε για να κερδίσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, όταν επισκέφθηκε την Κερύνεια και είδε τον οικοδομικό οργασμό και την τεράστια αλλαγή στην κατεχόμενη περιοχή.

Αλλά και αυτός, ο πατριάρχης του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, συνήλθε από την ουτοπία του, όταν στο Γκράν Μοντανά διαπίστωσε ότι οι Τούρκοι τα ήθελαν όλα και δεν ήταν διατεθειμένοι να κάμουν καμιά παραχώρηση. Είπε μάλιστα, ότι κατενόησε τη θέση του Τάσσου και πρόσθεσε, ότι μόνο όταν είσαι μέσα στο χορό αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα.

Προσωπικά δεν κατηγορώ τον Χρήστο Στυλιανίδη, ότι εκφράζει την επιθυμία του, εκφράζοντας την επίμαχη φάση, ούτε ότι θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο. Πιστεύω πως απλώς εκφράζει την συνιστάμενη άποψη εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν και οι οποίοι μέχρι σήμερα θεωρούν ότι ο Τάσσος είναι καταστροφέας, επειδή «κλαψουρίζοντας» έπεισε τον Κυπριακό λαό να ψηφίσει όχι. ΄

  • Ετσι λένε χάσαμε την ευκαιρία να σώσουμε την Αμμόχωστο και άλλες περιοχές, χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν, να αποφύγουμε τη διχοτόμηση και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, αφήνοντας το κατεχόμενο τμήμα στα χέρια της Τουρκίας.

Φυσικά κάθε ρεαλιστής, που διαβάζει και τις δηλώσεις των Τούρκων, αντιλαμβάνεται ότι όλα είναι απλώς ευσεβοποθισμοί. Οι Τούρκοι επιδιώκουν μόνο να αποδεχτούμε κατάργηση της Κ.Δ. και στην αντικατάστασή της με τα δυο συνιστώντα κράτη.

Αυτή η διευθέτηση, πλαισιωμένη με όλες τις παραχωρήσεις Χριστόφια και Ταλάτ και τις ιδέες του ασαφούς πλαισίου Γκουτέρες θα οριστικοποιήσουν και θα νομιμοποιήσουν τη διχοτόμηση και την κατοχή και θα καταστήσουν νόμιμο τον σφετερισμό των περιουσιών μας και τον εκτουρκισμό της Κύπρου,

Και αν κάποιοι επιστρέψουν θα έχουν την τύχη των Καρπασιτών, που θα παρέμειναν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας της 3ης Βιέννης.

Φυσικά αν στο δημοψήφισμα κέρδιζε το ΝΑΙ, σήμερα «η μισή Κύπρος θα ήταν ήδη τουρκική» και ολόκληρη η Κύπρος θα ήταν τουρκικό προτεκτοράτο. Εμείς θέλουμε βιώσιμη λύση, συνέχεια της Κ.Δ., ειρήνη και προπαντός εγγυημένη ασφάλεια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το παγωτό βοηθάει τη σκέψη, δροσίζει το μυαλό, κάνει καλό… Στο περίφημο παγωτατζίδικο του Βαν Λιούεν στο Ροκφέλερ Σέντερ ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί …πολιτική!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: