Στη ΓΑΔΑ για κατάθεση ο ποδοσφαιριστής της Κηφισιάς Ανδρέας Τετέι: Αυτεπάγγελτη διαδικασία για την ρατσιστική επίθεση του Αχιλλέα Μπέου, που τον αποκάλεσε «μαϊμού»

Στιγμιότυπο από το βίντεο τη στιγμή που ο Αχιλλέας Μπέος φαίνεται και ακούγεται να αποκαλεί «μαϊμού» τον ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς




Το θέμα με την ρατσιστική επίθεση του Αχιλλέα Μπέου κατά του ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς Ανδρέα Τετέι θα έχει συνέχεια, καθώς παίρνει τη νομική οδό.

Ο 22χρονος επιθετικός κατήγγειλε αμέσως μετά τον αγώνα πρωταθλήματος της περασμένης Κυριακής με τον Βόλο ότι υπήρξε θύμα ρατσιστικής κακοποίησης από τον δήμαρχο Βόλου και πρόεδρο της θεσσαλικής ομάδας, που βρισκόταν στον πάγκο της.

Το περιστατικό δημοσιοποίησε με βίντεο ο σύλλογος του ποδοσφαιριστή, τη Δευτέρα.

Ο γεννημένος στην Ελλάδα ποδοσφαιριστής, με καταγωγή από την Γκάνα, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης (13/2) στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει για τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε.

Ο Τεττέι κλήθηκε κατόπιν αυτεπάγγελτων ενεργειών του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης. Όταν ο εισαγγελέας του αντιρατσιστικού νόμου κλείσει τη δικογραφία αναμένεται να την κοινοποιήσει στον αρμόδιο ποδοσφαιρικό εισαγγελέα.

Όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι με βάση τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ η Κηφισιά μπορεί να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά, σύμφωνα με το άρθρο 18, λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς αξιωματούχου της αντίπαλης ομάδας. Οι διαδικασίες και σε αυτή την περίπτωση είναι αυτεπάγγελτες, όμως όπως προκύπτει μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί δίωξη από την πλευρά του αθλητικού δικαστή.

Τι ορίζει το άρθρο 18 του Π.Κ της ΕΠΟ:

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Π.Κ. της ΕΠΟ που αναφέρεται στα θέματα ρατσισμού, αν κάποιος αξιωματούχος ομάδας προβεί σε μία τέτοια συμπεριφορά τιμωρείται με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα από τρείς μήνες έως έναν χρόνο, αλλά και πρόστιμο 50 χιλ. ευρώ εφόσον είναι αξιωματούχος ΠΑΕ.

Και συνεχίζει στην δεύτερη παράγραφο τονίζοντας πως αν αυτή η ρατσιστική συμπεριφορά διαπραχθεί από αξιωματούχους ή ποδοσφαιριστές μιας ομάδας, τότε ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η υπαίτια ομάδα τιμωρείται επιπλέον των ποινών της παραγράφου1 και με χρηματική ποινή 20-80.000 ευρώ.

  • Η ΠΑΕ Βόλος επανήλθε στο θέμα που προέκυψε μετά την καταγγελία του ποδοσφαιριστή Ανδρέα Τετέι της Κηφισιάς για ρατσιστική επίθεση εναντίον του, καταγγελία την οποία ακολούθησε η σημερινή κατάθεση του 22χρονου επιθετικού στη ΓΑΔΑ.

Ο θεσσαλικός σύλλογος εξέδωσε νέα ανακοίνωση, ισχυριζόμενος γι΄ άλλη μια φορά ότι ο χαρακτηρισμός «μαϊμού» ουδεμία ρατσιστική χροιά εμπεριείχε, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον τρόπο παιχνιδιού του ποδοσφαιριστή, ο οποίος, κατά τον Βόλο, προσπαθούσε να ξεγελάσει τον διαιτητή.

Η ανακοίνωση:

«Με μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση τις τελευταίες ώρες, στον αθλητικό κυρίως Τύπο, καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος και τιμωρίας σε βάρος της ομάδας μας με “όπλο” τον χαρακτηρισμό “μαϊμού”, που όπως ρητά διευκρινίσαμε δεν είχε καμία ρατσιστική χροιά, δεν απευθύνθηκε προς τον ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την προσπάθειά του να ξεγελάσει τον διαιτητή και να “πάρει” ανύπαρκτα σφυρίγματα υπέρ του.

Όσοι νομίζουν ότι έτσι θα προκαλέσουν την τιμωρία της ομάδας μας πλανώνται πλάνην οικτράν. Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια για μια ακόμη φορά ότι:

Ουδείς χαρακτηρισμός ρατσιστικού χαρακτήρα απευθύνθηκε σε ποδοσφαιριστή, αλλά αντίθετα υπήρξε διαμαρτυρία για τον τρόπο που αγωνιζόταν με την συγκεκριμένη έκφραση που χρησιμοποιείται ευρύτατα για να περιγράψει μια συμπεριφορά σαν ψεύτικη, υποκριτική, κάλπικη κλπ.

Ουδέποτε υπήρξε ανάλογη καταγγελία για οιοδήποτε στέλεχος της ομάδας μας, πολύ δε περισσότερο για τον πρόεδρό μας με την μακρά παρουσία του στον χώρο που έδωσε συνεργασίες με εκατοντάδες ποδοσφαιριστών ανθρώπους από διάφορες χώρες προέλευσης, με διαφορετικό χρώμα, πολιτισμό, έθιμα και επιλογές.

Και το σημαντικότερο. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το επίμαχο βίντεο ότι ο πρόεδρός μας απευθύνεται σε τρίτο πρόσωπο, και συγκεκριμένα τον διαιτητή, και όχι στον ποδοσφαιριστή, ακριβώς γιατί η έκφραση του αφορούσε τον τρόπο παιχνιδιού και όχι το πρόσωπο.

Ας μην ονειρεύονται, συνεπώς, η Κηφισιά και όσοι την πατρονάρουν τιμωρία του Βόλου. Οι διώξεις ασκούνται με βάση τα γεγονότα και όχι τις επιθυμίες αυτών που τις επιζητούν».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Νέα ρατσιστική επίθεση Μπέου, αυτή τη φορά στον Τετέι της Κηφισιάς: «Μόνος του έπεσε, η μαϊμού»* Η αντίδραση του ελληνοαφρικανού παίκτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: