Συστράτευση και διαρκής συμπόρευση της Ελλάδας στο πλευρό της Κύπρου για τον τερματισμό της κατοχής: Το μήνυμα του Έλληνα πρέσβη

FILE PHOTO: Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Ιωάννης Παπαμελετίου. Φωτογραφία Εθνική Φρουρά




Το μήνυμα της συστράτευσης και της διαρκούς συμπόρευσης της Ελλάδας στο πλευρό της Κύπρου για τον τερματισμό της κατοχής, για την επανένωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων έστειλε το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου.

Ο κ. Παπαμελετίου σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ελληνική Πρεσβεία, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) για την εορτή των τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Η εκδήλωση διεξήχθη στην αίθουσα τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου με κεντρικό ομιλητή τον Έλληνα Πρέσβη.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος (τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου, Μιχάλης Σπύρου), ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Ξενής Ξενοφώντος και ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΚΕΜ, Ανδρέας Μορφίτης.

Ο κ. Παπαμελετίου είπε ότι «είναι φυσικό στον εορτασμό της κοινής, διαχρονικής πορείας μας στα Γράμματα και στον Πολιτισμό να ανανεώσω και για άλλη μια φορά το μήνυμα της αταλάντευτης συστράτευσης και της διαρκούς συμπόρευσης της Ελλάδας στο πλευρό της Κύπρου για τον τερματισμό της κατοχής, για την επανένωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων».

Πρόσθεσε ότι η επίτευξη των στόχων προϋποθέτει την ύπαρξη υγιούς φρονήματος, λέγοντας ότι θα πρέπει «να ξέρουμε ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι ρίζες μας, από πού προερχόμαστε, να κατανοούμε τη σημασία της Κύπρου ως κιβωτού του ελληνισμού».

Ανέφερε ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο είναι καθοριστική η συμβολή των σχολείων και των πανεπιστημίων στη διαμόρφωση του κατάλληλου μορφωτικού και πολιτιστικού υπόβαθρου, ώστε τα μηνύματα που πρεσβεύει διαχρονικά ο οικουμενικός ελληνισμός να διέπουν πάντοτε τη ζωή όλων και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων.

Ο κ. Παπαμελετίου είπε ότι το 2023 η Πρεσβεία στήριξε τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες στην Κύπρο με 11 συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προβολή της λογοτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφέρθηκε στη διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων σημειώνοντας ότι η κορωνίδα των δράσεων της Πρεσβείας, στον μορφωτικό τομέα, είναι ο ετήσιος διαγωνισμός μαθητικού δοκιμίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος της Κύπρου δήλωσε ότι η Γιορτή των Γραμμάτων είναι ευκαιρία να «εκφράσουμε τον σεβασμό, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους, στους ανθρώπους που υπηρετούν τα ελληνικά γράμματα, στους εκπαιδευτικούς, και τους ακαδημαϊκούς μας δασκάλους, αλλά και στους ποιημένες των ψυχών μας, στους ιεράρχες και στον κλήρο στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Μιλώντας για τους Τρεις Ιεράρχες ο κ. Παπαμελετίου είπε ότι οι τρεις άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής εκκλησίας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο μέγας και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, είχαν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση του τριαδικού δόγματος επισημαίνοντας ότι η σοφία και η δράση τους, τους έδωσε τον τίτλο «των μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος», όπως ψάλλεται και στο απολυτίκιό τους.

Σημείωσε ότι κοινή συνισταμένη των Τριών Ιεραρχών είναι αναμφισβήτητά η ευρυμάθειά τους, καρπός της ελληνορθόδοξης στάσης του νου και της νοοτροπίας. Αναφέρθηκε εκτενώς για το έργο και το βίο των Τριών Ιεραρχών, λέγοντας ότι ειδοποιό και θεμελιώδες χαρακτηριστικό του πλουσιότατου συγγραφικού τους έργου αποτελεί η άριστη σύζευξη της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.

Ο κ. Παπαμελετίου ανέφερε ότι η Γιορτή των Γραμμάτων «είναι ευκαιρία να αναδείξουμε μια κατ’ εξοχήν ελληνική αρετή, τη δίψα για παιδεία. Παιδεία, ως κατάκτηση γνώσης και αρετής». Σημείωσε ότι η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της προβολής, συνέχειας, ανάπτυξης και περαιτέρω ενδυνάμωσης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στο ευρύτερο πλαίσιο των ακατάλυτων αδελφικών σχέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η απόκτηση κριτικής σκέψης 

Η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανέφερε στον δικό της χαιρετισμό ότι όπως έδειξαν με τον λόγο και το υψηλό παράδειγμά τους οι τρεις οικουμενικοί διδάσκαλοι, ως φορείς της πνευματικής αίγλης και δημιουργίας, «έχουμε καθήκον και εμείς να φροντίσουμε την Παιδείας μας».

Ανέφερε ακόμη ότι οι Τρείς Ιεράρχες συνθέτοντας τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν γνώσεις και να τις μεταδώσουν ωφέλημα μέσα από τη διδασκαλία τους.

Επεσήμανε ότι κύρια επιδίωξη των στοχευμένων σχεδιασμών του Υπουργείου Παιδείας είναι η μετάδοση της πολυδιάστατης γνώσης, η ανάδειξη των ιδιαίτερων δεξιοτήτων, η απόκτηση κριτικής σκέψης και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των παιδιών.

Σημείωσε ότι την ίδια στιγμή σε μια εποχή με διαρκές αλλαγές και καθολικές αμφισβητήσεις «επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τους κύριους εκφραστές της πολιτικής μας, τις και τους εκπαιδευτικούς μας, τους ανθρώπους που εργάζονται ακούραστα».

Η κ. Μιχαηλίδου εξήρε τον ρόλο και το έργο των Τριών Ιεραρχών λέγοντας ότι η ποιοτική παιδεία που οραματίστηκαν οι Τρείς Ιεράρχες, «η ποιοτική παιδεία που οραματιζόμαστε και εμείς σήμερα, έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την μόρφωση και την πρόοδό του». Μια παιδεία, συνέχισε, αξιών και ιδανικών που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί μαθητές και δασκάλους.

Σημείωσε ακόμη ότι «θα εργαστούμε με ζήλο και αφοσίωση ώστε η παιδεία μας να συνεχίσει να διαφυλάττει ιδεώδη, αρχές και αξίες που μας κληροδοτήθηκαν» προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται και οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η βασική παιδαγωγική αρχή

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο είναι η απτή παρουσία της μητρός πατρίδος ανάμεσά µας» προσθέτοντας ότι «ο σεβασμός όλων µας και όλων των θεσμών προς το πρόσωπό του πρέπει να ανταποκρίνεται προς τους αγώνες όλων των προγόνων µας που είχαν πάντα στραμμένο το βλέμμα τους προς την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να διστάσουμε να εκφράσουμε τις αιώνιες και μόνιμες αλήθειες του Ευαγγελίου με τη νέα ορολογία της εποχής», παρατηρώντας ότι η χρήση κατάλληλων προσλαμβανουσών παραστάσεων είναι βασική παιδαγωγική αρχή που προβάλλει η Γιορτή των Γραμμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι οι Τρεις Ιεράρχες ήταν φορείς αξιολογικού περιεχομένου που ζούσαν συνειδητά αυτά που κήρυσσαν, κορυφές πανύψηλες της ανθρωπότητας. Σημείωσε ότι ο τρόπος ζωής των Τριών Ιεραρχών αντανακλούσε στα έργα τους υποδεικνύοντας ότι τα έργα τους ήταν μεγαλειώδη, γιατί ο βίος τους ήταν άγιος.

Ακόμη αναφέρθηκε στο έργο των Τριών Ιεραρχών υπογραμμίζοντας ότι «μένει κανείς εκστατικός μπροστά στην πολυμάθεια τους και το εύρος των ενασχολήσεών τους».

Ανέφερε ότι οι Τρεις Ιεράρχες δεν ασχολήθηκαν μόνο με τη θρησκευτική καθοδήγηση του ποιμνίου τους, αλλά επεξέτειναν τις προσπάθειές και τις έρευνές τους σ’ όλο το φάσμα της ανθρώπινης παρατηρητικότητας.

Δημιουργία ενιαίου πολιτιστικού δόγματος Κύπρου-Ελλάδος

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού είπε ότι στην «αιμάσσουσα Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, τη μητρόπολη του Έθνους, υπάρχουν δυνάμεις που υποσκάπτουν εργολαβικά την ανθρωπιστική ελληνική παιδεία, η οποία στηρίζεται στις αιώνιες αξίες που πρωτοδιδάχτηκαν από τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη και τους άλλους πάνσοφους προγόνους μας».

Πρόσθεσε ότι αυτές οι αξίες μεταλαμπαδεύτηκαν αργότερα σε όλη την οικουμένη από τους Τρείς Ιεράρχες.

Σημείωσε ότι οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι νέοι θα πρέπει να γαλουχηθούν με τις αξίες και τα ιδανικά της ελληνικής παιδείας προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να καταστούμε ενεργοί πολίτες».

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι το κράτος και η συντεταγμένη Πολιτεία έχουν χρέος να καταπολεμήσουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, υιοθετώντας ξεκάθαρες πολιτικές ανθρωποκεντρικής αγωγής.

Παράλληλα, ο κ. Ξενοφώντος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να στηρίξουν έμπρακτα την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού για δημιουργία του ενιαίου πολιτιστικού δόγματος Κύπρου-Ελλάδος και Ελληνισμού, η οποία όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Μορφίτης, είπε ότι προσυπογράφει μετά λόγου γνώσεως και ενθουσιασμό τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι οι πανταχού δυνάμεις οι οποίες απεργάζονται τον αφανισμό της Κύπρου ή τη δημιουργία ιδεολογημάτων για το μέλλον του τόπου και του λαού «θα μας βρουν απέναντί τους ως μαχητές του Ελληνισμού».

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε έπαινος και τιμήθηκε η Ομάδα Πρωτοβουλίας για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που αγωνίστηκε τη δεκαετία του 1980 για την καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του Πανεπιστημίου.

Μετά την απονομή ακολούθησε παρέμβαση από τον τέως Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, που υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της Ομάδας Πρωτοβουλίας.

Η εκδήλωση περιελάβανε επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από μαθήτριες και μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου υπό τη διεύθυνση της Γλυκερίας Ανδρέου, ενώ έγινε και παρέμβαση από τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού για την ελληνική γλώσσα και παιδεία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Ζήνωνας Σωκράτους
Λευκωσία, Κύπρος

Σημαντική η απόφαση του Πρωθυπουργού να συναντήσει την νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Κύπρο: Ερώτημα αν θα πράξει το ίδιο και ο Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: