Συνέδριο του NRDC-GR για την ασφάλεια των Δημοσιογράφων στην Εμπόλεμη Ζώνη

Στους στόχους του Συνεδρίου μεταξύ άλλων ήταν η εξέταση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν για την παροχή ασφάλειας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Φωτογραφία NRDC-GR




Ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα των Ενόπλων Δυνάμεων συνέδριο διεξήχθη στο NRDC-GR για την ασφάλεια των Δημοσιογράφων στην Εμπόλεμη Ζώνη.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει σε επαφή στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίησή τους στο επιχειρησιακό επίπεδο, κατά τη διαχείριση κρίσεων ή διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων με εμπειρογνώμονες, ειδικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, ώστε να διαμορφωθεί μια πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για το θέμα της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ κατά τη διαχείριση κρίσεων ή τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Στόχος του Συνεδρίου επίσης, ήταν η εξέταση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν για την παροχή ασφάλειας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες που υπηρετούν, αλλά και τις νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους.

Τέλος, επιδίωξη του Συνεδρίου ήταν να κατανοήσουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, αλλά και του ρόλου που διαδραματίζουν σε περίοδο κρίσεων ή διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν επιχειρησιακά και επικοινωνιακά, τις ανάγκες και απαιτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους και να εξασφαλιστεί η επιτυχία των επιχειρήσεων.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος και πρώην Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Διοίκησης του NATO Rapid Deployable Corps – Greece.

Το θέμα της διάλεξης του Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου ήταν: «Military, Conflict and the Press».

Κατά την ομιλία του ο Δρ. Μπαλωμένος, αναφέρθηκε:
– Στις διαφορές μεταξύ της φύσης, των χαρακτηριστικών και των στόχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ΜΜΕ, αλλά και στη σχέση αλληλεξάρτησής τους, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων.
– Στη σπουδαιότητα ύπαρξης καλών σχέσεων μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων και τέλος, παρουσίασε
– Μια στρατηγική για την ανάπτυξη μιας θετικής και συνεργατικής σχέσης μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ειδικοί και εμπειρογνώμονες, αλλά και έμπειροι πολεμικοί ανταποκριτές που κάλυψαν ειδησεογραφικά τις δυο τελευταίες πολεμικές συγκρούσεις της Ουκρανίας και Γάζας.

Το συνέδριο παρακολούθησαν στρατιωτικοί – εκπρόσωποι από σημαντικό αριθμό Στρατηγείων του ΝΑΤΟ, εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, πλήθος φοιτητών και διεθνές ακροατήριο.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι το συνέδριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το NRDC-GR και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αποκομίζοντας πολύ θετικά σχόλια τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Ουδέν σενάριο για την υπαγωγή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ: Οι υγειονομικές υπηρεσίες των Ε.Δ. θα παραμείνουν ανεξάρτητες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: