Σε επιφυλακή στα μπλόκα οι αγρότες * Έκλεισαν για ώρες την Εθνική Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών: «Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους» διαμηνύει ο Μητσοτάκης

Μελισσοκόμοι κουβαλάνε άδεια μελίσσια για να τα στήσουν στον παραλιακό πλακόστρωτο πεζόδρομο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, στην πλατεία Λευκού Πύργου στην Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ




Σε πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών προχώρησαν οι αγρότες με τρακτέρ και φορτηγά, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι και επί 8 ώρες,  αγρότες και μελισσοκόμοι με τρακτέρ και φορτηγά απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στο ύψος των Νέων Μουδανιών.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούσαν συμβολικούς αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, όμως σήμερα θα κορυφωθούν οι διαμαρτυρίες με 8ωρο αποκλεισμό του οδικού άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική.

 

Σε αναμονή αλλά και σε εγρήγορση παραμένουν και οι αγρότες της Καστοριάς, μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των συναδέλφων τους με τον πρωθυπουργό.

«Ευελπιστούμε ότι θα αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας μέσα από ένα θετικό αποτέλεσμα που θα βγεί από την σύσκεψη που θα έχουν οι εκπρόσωποί μας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό » σημειώνει ο Μάνος Θωμάς, μέλος συντονιστικής επιτροπής των αγροτών του νομού.

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς ήρθε μια θεομηνία Daniel για να φέρει στην επιφάνεια παθογένειες τόσων ετών» αναφέρει από την πλευρά του ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πλατυκάμπου.

Μητσοτάκης: Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός, μέσω της εβδομαδιαίας ανασκόπησης  επαναλαβάνει την πρόθεσή του για εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων στήριξης, .

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα. (…) Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’αυτο θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

Σε δήλωσή του δε στη Real News ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει: «Έχουμε πει ξεκάθαρα όμως πως ο ανοιχτός διάλογος προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους και διάθεση συνεννόησης κι όχι εμμονή σε μαξιμαλιστικά αιτήματα. Κι ότι το δικαίωμα κάποιων να προβάλουν τα αιτήματά τους δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αναίρεση του δικαιώματος άλλων πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση. Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τους πόρους που δημιουργεί η ελληνική οικονομία για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή και να μην νιώθουν άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν διαδηλώνουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ ότι αδικούνται».

Στον Βόλο ο Κασσελάκης

Συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης. Σήμερα επισκέπτεται τα αγροτικά μπλόκα του Βόλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ίδρυση ελληνικής τράπεζας αγροτικών πιστώσεων.




Νωρίτερα επισκέφτηκε το μπλόκο του Αλμυρού, το μοναδικό μπλόκο πάνω στην ΠΑθΕ που μπορεί να «κόψει την Ελλάδα στα δύο». «Ρύθμιση χρεών για να έχετε ασφάλεια στις περιουσίες σας. Ταΐζετε τη χώρα» είπε στους συγκεντρωμένους αγρότες ο Στέφανος Κασσελάκης.

Έγινε δεκτός από αγρότη, μέλος της 15μελούς επιτροπής που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την Τρίτη.

Μαφιόζικο χτύπημα εκτιμούν ότι πρόλαβαν οι αρχές: Πού στρέφονται οι έρευνες, τι υποστήριξε ο συλληφθείς των «Πυρήνων»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: