Σε λεπτή κλωστή: Πιο κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς, ωρολογιακή βόμβα η Ράφα, 17.000 παιδιά χωρίς τους γονείς τους στη Γάζα

FILE PHOTO: Displaced Palestinians hold empty pots and buckets as they line up to receive food aid provided by a Palestinian youth group, at Rafah refugee camp, southern Gaza Strip, 01 February 2024. Since 07 October 2023, up to 1.9 million people, or more than 85 percent of the population, have been displaced throughout the Gaza Strip, some more than once, according to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), which added that most civilians in Gaza are in ‘desperate need of humanitarian assistance and protection’. EPA/HAITHAM IMAD




Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να πλησιάζουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων εν μέσω προειδοποίησης του ΟΗΕ ότι 17.000 παιδιά στη Γάζα είναι πλέον ασυνόδευτα, όρος που σημαίνει ότι οι γονείς τους είτε είναι νεκροί, είτε αγνοούμενοι, είτε έχουν αποχωριστεί από αυτούς.

Το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανακοίνωσε ότι η Χαμάς έχει δώσει την αρχική της υποστήριξη για μια συμφωνία μετά από εβδομάδες λεπτών και μυστικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, συνεργάτης του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμη λεπτομέρειες για την προτεινόμενη συμφωνία, και άρα δεν έχει δώσει ακόμη την  απάντησή της.

Αξιωματούχος του Κατάρ διευκρίνισε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» και ότι αν και «η Χαμάς βλέπει την πρόταση θετικά», το Κατάρ «περιμένει την απάντησή της».

Ο Ταχέρ αλ-Νόνο, σύμβουλος του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, με έδρα το Κατάρ, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε ούτε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι μηδενικό αλλά δεν μπορούμε να πούμε και ότι καταλήξαμε σε συμφωνία».

Το πλαίσιο της συμφωνίας

Το φερόμενο περίγραμμα της πρότασης προβλέπει μακρά κατάπαυση του πυρός περίπου έξι εβδομάδων κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στην παράκτια περιοχή, ενώ οι όμηροι θα απελευθερωθούν σε τρεις φάσεις με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο, γυναίκες, παιδιά, άρρωστοι και ηλικιωμένοι κρατούμενοι που είναι όμηροι της Χαμάς θα είναι αυτοί που θα απελευθερωθούν πρώτα. Θα υπάρξει επίσης αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ.

Στην τελευταία, και πιο ευαίσθητη φάση, θα απελευθερωθούν άνδρες στρατιώτες και θα παραδοθούν πτώματα νεκρών ομήρων…

Παρά την αισιοδοξία στους κόλπους Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι δύο πλευρές ενδέχεται πράγματι να πλησιάζουν σε συμφωνία, το τελικό της πλαίσιο αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια και από τις δύο πλευρές.

Η Χαμάς φέρεται να ζητά την απελευθέρωση έως και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για κάθε όμηρο, καθώς και την απελευθέρωση υψηλά ιστάμενων προσωπικοτήτων στις τάξεις της, όπως ο Mαρουάν Μπαργκούτι.

Ισραηλινοί υπουργοί έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διάρκεια της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας ότι θα καθιστούσε πιο δύσκολη την επιστροφή του Ισραήλ στις επιθετικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού καναλιού N12, υπουργοί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης αντιτάχθηκαν σε μια κατάπαυση του πυρός μεγαλύτερη του ενός μήνα.

Ωρολογιακή βόμβα η Ράφα

Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του καθώς οι εχθροπραξίες στη Χαν Γιούνις αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να καταφύγουν στη Ράφα, πιο νότια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θέλω να υπογραμμίσω τη βαθιά μας ανησυχία για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Χαν Γιούνις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των εσωτερικά εκτοπισμένων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Ocha.

«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να καταφεύγουν στον νότο, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας (…) Η Ράφα είναι μια ωρολογιακή βόμβα απελπισίας και φοβόμαστε για τα όσα θα ακολουθήσουν», υπογράμμισε.

Οι κάτοικοι της Γάζας πασχίζουν να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους

Ο Χαμζέχ Ταμπάς περπατά κάθε μέρα μέχρι τα σύνορα με την Αίγυπτο από τη σκηνή του στη Γάζα για να ‘πιάσει’ σήμα το κινητό του τηλέφωνο και να μπορέσει να στείλει ηχητικά μηνύματα σε αγαπημένους του, από τους οποίους έχει χωριστεί λόγω του πολέμου, με την ελπίδα ότι θα ακούσει και αυτός τα δικά τους νέα.

«Ένα μήνυμα ξανανιώνει την ψυχή», λέει.

Οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών και χερσαίας επίθεσης και έχουν διασκορπιστεί σε καταυλισμούς όπου για να μάθουν νέα από τους αγαπημένους τους βασίζονται σε ένα διαλυμένο δίκτυο τηλεφωνίας.

Με το τοπικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός λειτουργίας, ιδιαίτερα στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, πολλοί προσπαθούν να συνδεθούν με το αιγυπτιακό δίκτυο πηγαίνοντας δίπλα στα σύνορα.

  • «Μητέρα, τι κάνεις; Ελπίζω να είσαι καλά. Τα πράγματα είναι μια χαρά εδώ. Ήθελα να σε καθησυχάσω. Μην ανησυχείς», δήλωσε ο Ταμπάς, καταγράφοντας το σύντομο ηχητικό του μήνυμα και κρατώντας ψηλά στο αέρα το κινητό του για να μπορέσει να το αποστείλει.

Η οικογένεια είναι από τη Χαν Γιούνις αλλά χωρίστηκε όταν το Ισραήλ άρχισε να εστιάζει την επίθεσή του στην πόλη, τη μεγαλύτερη στον θύλακα, με τον Ταμπάς να κατευθύνεται προς τη Ράφα και τη μητέρα του να μένει στο σπίτι της οικογένειας.

Οι συγκρούσεις και η καταστροφή στη Χαν Γιούνις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και αυτοί που έχουν ακόμα συγγενείς στο σημείο τρέμουν για την ασφάλειά τους.

Εκτός από τον Ταμπάς, σε αυτό το μικρό ύψωμα δίπλα στον πρώτο συνοριακό φράκτη με αγκαθωτό σύρμα με την Αίγυπτο, υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι, καθισμένοι στην άμμο, πληκτρολογώντας γραπτά μηνύματα, και περπατώντας πάνω-κάτω ενώ μιλούν ή κρατούν τα κινητά τους ψηλά στον αέρα αναζητώντας σήμα.

Οι λευκές σκηνές των εκτοπισμένων εκτείνονται από κάτω τους προς τη Ράφα και πιο πέρα, στον κατεστραμμένο θύλακα.

  • Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Χαμάς τις 7 Οκτωβρίου στο νότιο τμήμα της χώρας, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους σε ισραηλινές πόλεις και αρπάζοντας 240 ομήρους που μετέφεραν πίσω στη Γάζα.

Η ισραηλινή επίθεση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 27.000 ανθρώπους σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές εκεί και έχει καταστρέψει ολόκληρες εκτάσεις με κατοικίες και δημόσιες υποδομές, εκτοπίζοντας το 85% του πληθυσμού.

Το δίκτυο τηλεφωνίας της Γάζας, το οποίο διαχειρίζεται ο τοπικός πάροχος Paltel, έχει αναφέρει πάνω από 10 περιπτώσεις ολικής κατάρρευσης της παροχής υπηρεσιών από τις 7 Οκτωβρίου –η πιο πρόσφατη στα τέλη Ιανουαρίου– τις οποίες αποδίδει στην ισραηλινή επίθεση. Ακόμα και όταν το δίκτυό του είναι εν μέρει σε λειτουργία, η εταιρία λέει ότι δυσκολεύεται να παρέχει υπηρεσίες σε πολλές περιοχές λόγω των συγκρούσεων.

Χωρίς επικοινωνία

Καθισμένη δίπλα στον συνοριακό φράκτη, με την αγωνία γραμμένη στο πρόσωπό της, η Μαριάμ Οντέχ είπε ότι και εκείνη είχε χωριστεί από μέλη της οικογένειάς της που παρέμειναν στη Χαν Γιούνις.

«Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τους συγγενείς μας, να τους καθησυχάσουμε και να τους πούμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Τι να πω; Κλαίω για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε.

  • «Κάθε μέρα ερχόμαστε στα σύνορα με την Αίγυπτο για να τηλεφωνήσουμε στους συγγενείς μας διότι όταν τηλεφωνούν εκείνοι δεν υπάρχει σύνδεση, ακόμα και στη Ράφα. Όταν μας τηλεφωνούν δεν μπορούν να συνδεθούν», δήλωσε. «Τους τηλεφωνούμε για να τους καθησυχάσουμε για εμάς, ότι είμαστε ζωντανοί».

Παραδίπλα, ο Άχμεντ Αμπού Ντάκα πληκτρολογεί ένα μήνυμα στο κινητό του. Έχει κάνει μεγάλο δρόμο από τη σκηνή του μέσα στην άμμο και στο ύψωμα αυτό όπου είναι προσβάσιμη η σύνδεση σε αιγυπτιακό δίκτυο.

«Η σύνδεση με το ίντερνετ είναι πραγματικά αδύναμη. Μερικές φορές περιμένεις για ώρες για να στείλεις ένα μήνυμα», δήλωσε.

«Περιμένω πολύ, κάποιες φορές μια ολόκληρη ώρα, αναμένοντας ένα μήνυμα από την οικογένεια και τους συγγενείς που έχουν εγκλωβιστεί στο νοσοκομείο Νάσερ, για να μάθω γι’ αυτούς. Περιμένουμε ώρες για να μάθουμε για αυτούς, να τσεκάρουμε ότι είναι καλά και να μάθουμε για τον κίνδυνο που διατρέχουν», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian, και Reuters, ΑFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και στην Πορτογαλία άνοδος της ακροδεξιάς για τις εκλογές του Μαρτίου-Συνασπίζονται κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: