Perfect Days: Έρχεται η νέα ταινία του Βιμ Βέντερς * Αποθεώθηκε στις Κάννες, υποψήφια για Όσκαρ *Ο μαγικός σκηνοθέτης κάνει ποίηση ξεκινώντας από μια τουαλέτα [photos, videos]

epa10654783 German film director Wim Wenders (L) and Japanese actor Koji Yakusho attend the photocall for ‘Perfect Days’ during the 76th annual Cannes Film Festival, in Cannes, France, 26 May 2023. The movie is presented in the Official Competition of the festival which runs from 16 to 27 May. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO




Στις 22 Φεβρουαρίου βγαίνει στις αθηναϊκές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Perfect Days» του γνωστού σε όλους μας Γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, η οποία χαιρετίστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών ως το μεγαλύτερο πρόσφατο αριστούργημά του.

Η ταινία βρίσκεται και στον κατάλογο υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ 2024.

Το 2018, το The Nippon Foundation εγκαινίασε το πρότζεκτ The Tokyo Toilet (TTT) στο οποίο προσκάλεσε 16 αρχιτέκτονες και δημιουργούς – μεταξύ αυτών ονόματα διεθνούς εμβέλειας όπως οι Toyo Ito, Shigeru Ban και Kengo Kuma – να ανακαινίσουν δημόσιες τουαλέτες στη Shibuya του Τόκιο.

Το εγχείρημα ήθελε να είναι απάντηση στην κοινή αντίληψη ότι οι δημόσιες τουαλέτες είναι σκοτεινά, βρώμικα και επικίνδυνα μέρη αλλά και να ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα, δίνοντας πρόσβαση σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή ειδικών αναγκών.

Τα γοητευτικά τοπόσημα της πρωτεύουσας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου που προέκυψαν βρήκαν τον δρόμο τους στη μεγάλη οθόνη, «πρωταγωνιστώντας» στην ταινία του Βέντερς .

 

View this post on Instagram

 

A post shared by designboom magazine (@designboom)

Στην ταινία, παρακολουθούμε τη φανταστική ζωή του Hirayama, ενός άνδρα που καθαρίζει δημόσιες τουαλέτες στη Shibuya· στον ρόλο, ο καταξιωμένος Ιάπωνας ηθοποιός Koji Yakusho που βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας στις Κάννες. 

Ζώντας μια ήρεμη και ήσυχη ζωή, ο πρωταγωνιστής ξυπνάει κάθε πρωί την ίδια ώρα, ετοιμάζεται ως συνήθως, και πάει στη δουλειά του: να καθαρίσει τις ίδιες τουαλέτες. Αν και η ζωή του μοιάζει μονότονη, καμία μέρα δεν είναι ίδια με την άλλη, μιας και ο ίδιος ξεκινάει την κάθε καινούργια μέρα με μια γαλήνια αισιοδοξία που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μας.

Ωστόσο, σε αυτή τη γαλήνια ύπαρξη, απρόσμενα συμβάντα τελικά ταράζουν τη ζωή του, πηγαίνοντάς τον πίσω στο παρελθόν του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NEON (@neonrated)

Στην «Perfect Days» παρελαύνουν το «χωριό» τουαλετών του Kengo Kuma, οργανωμένο ως πέντε καλύβες μέσα την πυκνή βλάστηση του πάρκου Nabeshima Shoto, κάθε μία από τις οποίες είναι καμουφλαρισμένη με ξύλινες περσίδες· η δημόσια τουαλέτα στο Yoyogi Fukamachi Mini Park για την οποία ο αρχιτέκτονας Shigeru Ban χρησιμοποίησε τελευταία τεχνολογία αιχμής που κάνει αδιαφανείς τις εξωτερικές υάλινες επιφάνειες μόλις κλείσουν οι πόρτες· το αρχιτεκτόνημα του – βραβευμένου με Pritzker Prize – Toyo Ito ως τρία μανιτάρια που έχουν «βλαστήσει» στη δασώδη περιοχή του Yoyogi-Hachiman· η δημόσια τουαλέτα στο Ebisu Park που αποτελείται από 15 διασυνδεόμενους τοίχους, ένα δημιούργημα από τον Masamichi Katayama του Wonderwall που έχει ως αναφορά την Ιαπωνία στη Νεολιθική περίοδο· η εμπνευσμένη από φανάρι τουαλέτα του Takenosuke Sakakura στο Nishihara Itchome Park· η κυλινδρική τουαλέτα του διάσημου Tadao Ando στο Jingu-Dori Park . ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Kαταγράφοντας με τον κινηματογραφικό φακό του αυτές τις μοναδικές τουαλέτες του Τόκιο, ο Βιμ Βέντερς αξιοποιεί μια αποφασιστικής σημασίας κοινωνική διάσταση, «επειδή» όπως ο ίδιος λέει «μια τουαλέτα είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι ίδιοι. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί· δεν υπάρχουν ηλικιωμένοι και νέοι, όλοι είναι μέρος της ανθρωπότητας» ().

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: