Πενήντα χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου: Ο ξεριζωμός έσταξε μεγάλη πίκρα στην καρδιά του λαού, οι πολίτες με καρτερία και αισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ*

Η Κύπρος με την έλευση της Αγγλοκρατίας πίστεψε μάταια ότι ήλθε η στιγμή για να προχωρήσει στην ένωση με την Ελλάδα. Ήταν ένας αγνός πατριωτικός πόθος μακριά από εθνικιστικά πάθη.

Η συνθήκη της Ειρήνης στο Παρίσι το 1919 μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έδειξε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, επεδίωκε άριστες σχέσεις με την Αγγλία. Έτσι απέκλεισε τον αλυτρωτισμό της Κύπρου. Κατά την πρώτη εξέγερση των Ελληνοκυπρίων με τα Οκτωβριανά του 1931, ο Βενιζέλος οργίστηκε με το κίνημα και δήλωσε καθαρά ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να βοηθήσει την Κύπρο.

Μετά το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, η Κύπρος αποφασίζει τον ένοπλο αγώνα κατά των Άγγλων το 1955. Στο πλαίσιο του εθνικού διχασμού οι αριστεροί δεν συμμετέχουν. Οι Άγγλοι ήδη άρχισαν να εμπλέκουν την Τουρκία στο κυπριακό πρόβλημα. Οι Τουρκοκύπριοι ουδέποτε έδειξαν διάθεση για συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. Η εξέγερση καταλήγει στην παγιδευτική συνθήκη της Ζυρίχης όπου δίνονται υπερβολικά δικαιώματα στους Τουρκοκυπρίους.

Το νέο κράτος το 1960 έχει σύντομη ζωή για τρία έτη. Αρχίζουν έντονες διακοινοτικές συγκρούσεις. Το 1964 έρχεται ελληνική μεραρχία με πρωτοβουλία του Γεώργιου Παπανδρέου. Το αμερικανικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού Άτσεσον απορρίπτεται από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

  • Στην Ελλάδα επικρατεί πολιτική αστάθεια που οδηγεί στη χούντα των συνταγματαρχών το 1967. Η χούντα στέλνει στην Κύπρο τον ήρωα του 1955, στρατηγό Γρίβα, που ιδρύει την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄ με στόχο την πρόκληση πολιτικής αστάθειας για την επικείμενη ανατροπή του Μακάριου.

Ο Μακάριος ανατρέπεται το 1974 με στρατιωτικό πραξικόπημα. Το πρόσχημα για την Τουρκία σχεδιάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, σε συνεργασία με την Αγγλία και το ΝΑΤΟ. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 βρίσκει την Κύπρο απροετοίμαστη, προδομένη και ζημιωμένη ανεπανόρθωτα με την κατοχή του 37% του εδάφους της από τα τουρκικά στρατεύματα. Η επιχείρηση κάθε άλλο παρά ειρηνευτική ήταν. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, που ανέλαβε μετά την πτώση της χούντας, βρήκε τον στρατό απροετοίμαστο για πόλεμο.

Οι 3.000 νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι αιχμάλωτοι και οι 200.000 πρόσφυγες συνθέτουν το δράμα ενός μικρού λαού που ζητούσε μόνο ελευθερία.

Το 1983, οι Τουρκοκύπριοι ανακηρύσσουν μονομερώς ανεξάρτητο κράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Το 2004, η Κύπρος εντάσσεται ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2022, η Αμερική αποφασίζει την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο.

Οι συνεχείς συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα προσκρούουν στην αδιαλλαξία της Τουρκίας που επιθυμεί λύση δύο ξεχωριστών κρατών. Η επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους ως πολιτική των αριστερών στοχεύει στη δημιουργία ενιαίου κράτους.

Η παρουσία 40.000 Τούρκων στρατιωτών στον κατεχόμενο βορρά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Η σύναψη συμφωνίας με νέους εγγυητές προσκρούει σε αντιρρήσεις. Η οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δημιουργεί ένταση.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει ελπίδες για στρατηγική αποτροπής. Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει για δεκαετίες η αιτία προστριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ένταξη της Κύπρου στη δυτική σφαίρα επιρροής απομακρύνει κάθε φόβο για ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου.

Πενήντα χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 τιμάται η μνήμη των νεκρών. Ο ξεριζωμός έσταξε μεγάλη πίκρα στην καρδιά του λαού. Ο κόσμος της Κύπρου με καρτερία και αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον. Ο λαός αγωνίζεται με ομοψυχία. Δεν Ξεχνώ.

* Μιχάλης Δαμιανού
Φιλόλογος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κόμματα απελπισμένα έμειναν από… βενζίνη: Προσοχή, δυστυχώς η ακροδεξιά αναρριχάται και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, η ευθύνη στο πολιτικό σύστημα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: