Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Αγρότες με τρακτέρ πολιορκούν την έδρα της ΕΕ * Έσπασαν τα οδοφράγματα * Χημικά και ρίψεις νερού από την αστυνομία [videos]

Αγρότες με τρακτέρ στην καρδιά των Βρυξελλών επιχειρούν να σπάσουν τα φράγματα της αστυνομίας κοντά στο κτίριο που συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ. Screenshot via X@disclosetv




Πεδίο μάχης θυμίζει το κέντρο των Βρυξελλών, καθώς χιλιάδες αγρότες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, βάζοντας φωτιά σε σωρούς ελαστικών, σπάζοντας τα φράγματα της αστυνομίας και προκαλώντας τις αστυνομικές δυνάμεις σχεδόν σε σώμα με σώμα αναμέτρηση.

Οι αγρότες απαιτούν  δράση από την ΕΕ σε θέματα που κυμαίνονται από τις φθηνές τιμές των σούπερ μάρκετ έως τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, καθώς οι υπουργοί Γεωργίας επιχειρούν στη σημερινή συνεδρίασή τους να βρουν μια λύση στην κρίση στον αγροτικό κλάδο στην Ευρώπη.

Στο τραπέζι των υπουργών Γεωργίας αναμένεται να βρεθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για απλούστευση ορισμένων διαδικασιών που αφορούν στους αγρότες, αλλά και έναν οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις. Όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, η παρουσία των αγροτών έξω από το Συμβούλιο ασκεί ιδιαίτερη  πίεση στους υπουργούς.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κανονιών νερού καθώς και δακρυγόνων για να παρεμποδίσουν τους αγρότες να προσεγγίσουν ή ακόμη και να εισβάλλουν στο κτίριο της συνεδρίασης.

  • Περίπου 300 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο κέντρο της πόλης και η Rue de la Loi είναι αποκλεισμένη από αγρότες, ενώ πάνω από 100 τρακτέρ είναι παρκαρισμένα γύρω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπλοκάροντας τμήματα των Βρυξελλών, σε μικρή απόσταση από την αποκλεισμένη περιοχή όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί.

“Γεωργία. Ως παιδί την ονειρεύεσαι, ως ενήλικας πεθαίνεις από αυτήν“, φωνάζουν οι αγρότες.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Στις αρχές του μήνα, και συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου, μια παρόμοια διαδήλωση είχε πάρει βίαιη τροπή στις Βρυξέλλες,  καθώς οι αγρότες πυρπόλησαν μπάλες σανού και πέταξαν αυγά και κροτίδες στην αστυνομία κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Οι σημερινές διαμαρτυρίες – σχεδόν ένα μήνα μετά – είναι οι τελευταίες σε μια σειρά από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη.

Mε πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: