Πάλη πολιτικών γραμμών στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προαναγγέλλει μαζικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό- Επιμένουν οι φήμες για απομάκρυνση του αρχιστράτηγου Ζαλούζνι

FILE PHOTO: Ukrainian President Volodymyr Zelensky EPA, SERGEY DOLZHENKO




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι  δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο «επανακτοποίησης» για να αντικαταστήσει αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους, εν μέσω συνεχιζόμενων εικασιών ότι ετοιμάζεται να απολύσει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Είναι ζήτημα των ανθρώπων που θα ηγηθούν της Ουκρανίας. Είναι απαραίτητη μια επανακτοποίηση μιλάω για αντικατάσταση ορισμένων επικεφαλής στον κρατικό τομέα κρατών, όχι μόνο στον τομέα του στρατού», είπε ο Ζελένσκι.

Οι εικασίες έχουν κυριεύσει την Ουκρανία εδώ και εβδομάδες ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να απολύσει τον ιδιαίτερα δημοφιλή διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι. Οι δύο τους είχαν διαφωνίες σχετικά με τη διεξαγωγή της σχεδόν δύο ετών ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι  φωτογραφήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε μια συνάντηση με αντικείμενο την επίθεση της Ρωσίας στο Dnipro τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Ζελένσκι είπε ότι οι όποιες αλλαγές ξεπερνούν την αντικατάσταση ενός και μόνο ατόμου για την αξιοποίηση των προσπαθειών για την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων.

«Όταν μιλάω για ανατροπή, έχω στο μυαλό μου κάτι σοβαρό που δεν αφορά ένα άτομο, αλλά την κατεύθυνση της ηγεσίας της χώρας», είπε ο Ζελένσκι στην ιταλική κρατική τηλεόραση όταν ρωτήθηκε για τον Ζαλούζνι.

Για να κερδίσουμε τον πόλεμο, είπε ο Ζελένσκι, «πρέπει όλοι να πιέσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, δεν μπορούμε να αποθαρρυνόμαστε, πρέπει να έχουμε τη σωστή και θετική ενέργεια, ο αρνητισμός πρέπει να μείνει στο σπίτι».

Οι διαφορές ήρθαν στο προσκήνιο από τότε που μια ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε πέρυσι σημείωσε μόνο περιορισμένα κέρδη κατά των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Σε ένα άρθρο στον Economist τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ζαλούζνι είπε ότι ο πόλεμος είχε εισέλθει σε μια φάση φθοράς. Αυτό προκάλεσε μια επίπληξη από τον πρόεδρο.

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εικασίες για την απόλυσή του εντάθηκαν, εξέθεσε την άποψή του σε ένα σχόλιο για το τηλεοπτικό δίκτυο CNN για νέα ηλεκτρονικά μέσα πολέμου.

Είπε επίσης ότι ορισμένοι ουκρανικοί θεσμοί εμποδίζουν τη χώρα να επιτύχει τους στόχους της, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής μαχητικής δύναμης που θα απαντάει στη ρωσική αριθμητική υπεροχή μέσω «αντιλαϊκών μέτρων», όπως η μαζική επιστράτευση.

Ο Zαλούζνι έχει κερδίσει τον θαυμασμό των Ουκρανών για την επίβλεψη των επιχειρήσεων για την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων που προχωρούσαν κατά του Κιέβου στην αρχή του πολέμου και τις επακόλουθες προόδους με στόχο την ανακατάληψη μεγάλων εκτάσεων εδάφους στα νότια και βορειοανατολικά.

Σε δύο περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εξέδωσαν έναν χείμαρρο από αναφορές ότι η απόλυση του Zαλούζνι ήταν επικείμενη. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο εκπρόσωπος του προέδρου αρνήθηκε ότι ο διοικητής είχε αντικατασταθεί.

Ερωτήματα τέθηκαν επίσης σχετικά με το αν είχε προσφερθεί στον Ζαλούζνι μια εναλλακτική αποστολή, όπως πρεσβευτής, και ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Tρεις νεκροί από πτώση ελικοπτέρου που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση σε λίμνη της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: