«Ολονυκτία» στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια: Ποιοι βουλευτές της ΝΔ καταψηφίζουν, ποιοι απέχουν* Την Πέμπτη η τοποθέτηση Σαμαρά [videos]

FILE PHOTO Γενική άποψη από τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Έως τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμένεται να διαρκέσει η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο καθώς φαίνεται ότι το θέμα χωρά πολλή… συζήτηση.

Οι βουλευτές που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών προκειμένου να παρέμβουν ανέρχονται στους 95 ενώ την Πέμπτη θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η ψηφοφορία θα είναι τελικά ονομαστική, μετά το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σύμπραξης Σπαρτιατών και Νίκης. Σημειώνεται πως στο θέμα παρενέβη και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Από την αρχή της συζήτησης διαφάνηκε η πρόθεση αρκετών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, επιλέγοντας είτε την αποχή και είτετο «όχι».

Ο πρώτος που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τη διαφωνία του ήταν ο Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλοντας αποχή από την ψηφοφορία. Ακολούθησε το απόγευμα ο Μίλτος Χρυσομάλλης, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει. Την καταψήφιση του νομοσχεδίου ανακοίνωσαν εξάλλου από βήματος τόσο η Άννα Καραμανλή όσο και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου.

Τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο εξέφρασε και ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής της ΝΔ, από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο οποίος δήλωσε ωστόσο, ότι θα επιλέξει την αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία και όχι την καταψήφιση.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της συζήτησης απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από Ελληνική Λύση, “Σπαρτιάτες” και “Νίκη” εναντίον του νομοσχεδίου.




Μέχρι στιγμής η συζήτηση διεξάγεται με αρκετές αψιμαχίες και ένταση για την αναμενόμενη διαφοροποίηση βουλευτών της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις και από άλλα κόμματα. 

Σκέρτσος: Απόδειξη της προστασίας του δικαιώματος μιας κοινωνίας να εξελίσσεται 

«Σήμερα δεν αποφασίζουμε την αλλαγή ή την εξέλιξη της κοινωνίας, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η κοινωνική αλλαγή, η εξέλιξη, η πρόοδος συμβαίνουν μέσα στην κοινωνία. Έχουν συμβεί μέσα στην κοινωνία. Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται, χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου. Γι΄αυτόν τον λόγο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί αυτή τη θεμελιώδη ελευθερία και χαρά από κανένα συνάδελφό μας», δήλωσε υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος στην απόφαση που καλείται να λάβει η ολομέλεια για την ισότητα στο γάμο.

Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Σκέρτσος, αποτελεί απόδειξη της προστασίας, όχι μόνο των δικαιωμάτων των ομοφύλων αλλά και του ίδιου του δικαιώματος μας κοινωνίας να προοδεύει και να εξελίσσεται. «Δεν είναι ανεκτό, δημοκρατικά, οι συνάνθρωποι μας, με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, να έχουν λιγότερα ατομικά, πολιτικά ή κοινωνικά δικαιώματα, από την πλειονότητα», είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε πως είναι απάνθρωπο να τιμωρούνται και να καταδικάζονται σε μια ζωή στο σκοτάδι και στο περιθώριο, επειδή είναι διαφορετικοί από την πλειονότητα, ενώ δεν βλάπτουν κανέναν, με την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Είναι άδικο να αναγνωρίζουμε μόνο σε μερικούς επιφανείς ομοφυλόφιλους το δικαίωμα στην εκκεντρικότητα, αλλά όχι σε όλους το αναφαίρετο δικαίωμα στην κανονικότητα, είπε ο υπουργός Επικρατείας, που τελικά γεννά ασφάλεια, ευημερία και ευτυχία.

Μίλτος Χρυσομάλλης:  Τοποθετούμαι κατά συνείδηση και όχι απέχοντας

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Χρυσομάλλης είπε: «Η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, παρέμεινε σταθερή στα 50 χρόνια της ιστορίας της διότι κατόρθωσε να ενσωματώσει διαφορετικές απόψεις με επιτυχία γιατί όλοι εμείς προερχόμαστε από διάφορες πολιτικές προσεγγίσεις – φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, κεντρώοι, δεξιοί και συνυπάρχουμε για τα πολλά στα οποία συμφωνούμε, αλλά και γι’ αυτά στα οποία διαφωνούμε και πρώτος τα αναγνωρίζει όλα ο ίδιος ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων.




 

Αυτές τις ανησυχίες φωνάζω κι εγώ σήμερα με την αρνητική ψήφο μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τοποθετούμαι όμως κατά συνείδηση και όχι απέχοντας. Δεν δύναμαι να φανταστώ μια κοινωνία, που ο πατέρας και η μητέρα θα αντικατασταθούν από τον γονέα 1 και τον γονέα 2 και τα παιδιά θα στερούνται τα οφέλη που ο πατέρας και η μητέρα από κοινού προσφέρουν. Κι αυτό για μένα είναι αξιακό. Γιατί έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ότι κληρονομήσαμε, να προστατεύσουμε την κοινωνία και πάνω από όλα τα παιδιά μας».

Άννα Καραμανλή: Αν αυτό είναι πρόοδος, τότε είμαι οπισθοδρομική

«Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά, ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα. Αν αυτό είναι πρόοδος τότε είμαι συντηρητική και οπισθοδρομική. Αν όμως είναι ένα μοιραίο βήμα για την αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, τη διάλυση των δεσμών που ξεκινούν από την οικογένεια και καθορίζουν όλη μας τη ζωή, τότε όχι δεν μπορώ να συναινέσω και γι αυτό καταψηφίζω το νομοσχέδιο», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, ‘Αννα Καραμανλή από την Ολομέλεια.

Η βουλευτής της ΝΔ εξηγώντας το σκεπτικό της διαφωνία της είπε ότι η επίκληση ότι τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα όταν μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς δεν της είναι πειστικό, όπως δεν θα της ήταν πειστικό και το επιχείρημα ότι τα παιδιά που στερούνται τον ένα και τον άλλο γονιό ή εγκαταλείπονται δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. «Δεν μου είναι επίσης καθόλου μα καθόλου πειστική η επιχειρηματολογία για τις παρένθετες μητέρες, τις ενοικιαζόμενες μήτρες δηλαδή ή χειρότερα μέσα από κυκλώματα εκμετάλλευσης γυναικών. Μπορεί στο νομοσχέδιο να απαγορεύεται η παρένθετη μητέρα, καθώς όμως θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει κι η παρένθετη μητέρα με ότι αυτό συνεπάγεται» είπε ακόμη.

Τέλος, η κυρία Καραμανλή καταφέρθηκε εναντίον όσων κατηγορούν τους διαφωνούντες βουλευτές σαν ομοφοβικούς και αναχρονιστικούς και κατήγγειλε συνάδελφό της από το κυβερνών κόμμα, ο οποίος της απέδωσε κίνητρα ψηφοθηρίας, όταν δήλωσε ότι τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου.

Στέλιος Πέτσας: Θα απέχω για λόγους νομικούς, βιοηθικούς και πολιτικούς

Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε ο κ. Πέτσας για τη διαφωνία του, είναι το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για το οποίο υποστήριξε ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση, στην οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την πόρτα – κι αυτό γιατί μετά την ψήφιση του νόμου, παιδί που αποκτάται με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται αυτομάτως στο εσωτερικό.

«Είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλεις να απαγορεύσεις κάτι, και όμως με το σχέδιο νόμου να το επιτρέπεις. Επιπλέον αυτή η αντίφαση είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας στο Ειδικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς το μόνο κριτήριο για την απαγόρευση της παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα θα είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού, κάτι που υπογραμμίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής” ανέφερε συγκεκριμένα.

Εξάλλου, ο κ. Πέτσας δήλωσε, ότι τον προβληματίζει οποιαδήποτε ρωγμή στην πολιτική σταθερότητα, που με τόσο κόπο κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια, με το ενδεχόμενο να καταγραφούν στις Ευρωεκλογές ιστορικά υψηλά επίπεδα αποχής, και την ενίσχυση μέσω αυξημένης ψήφου διαμαρτυρίας, ετερόκλητων και ενδεχομένως αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην επόμενη Ευρωβουλή.

Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι: «Για λόγους νομικούς, βιοηθικούς και πολιτικούς, πιστός στις αρχές και στις αξίες μου, ως σύζυγος πατέρας και πολιτικός δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία. Επειδή όμως στηρίζω τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας, επειδή μια διαφωνία, έστω και σημαντική, δεν μπορεί να θολώσει τις λοιπές πολιτικές μας που κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και επειδή επιθυμώ την ενότητα της παράταξης στην οποία ανήκω από μικρό παιδί, θα απέχω από την ονομαστική ψηφοφορία».

Οι τοποθετήσεις υπέρ και κατά

Το νομοσχέδιο στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ενώ το καταψηφίζουν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε «υπάρχει υπουργός Επικρατείας 1 και υπουργός Επικρατείας 2. Ο υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο υπουργός Επικρατείας 2 ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό».

«Ο τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα» υποστήριξε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.

«Ενώσαμε τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία απέναντι στην Ελληνική Λύση. Είμαστε κεντρικός πόλος απέναντι σας, ό,τι και να κάνετε» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Είναι μια μέρα νίκης ενός κινήματος που έλκει την καταγωγή του από πολύ μακριά, από τις διεκδικήσεις για τη γυναικεία χειραφέτηση» υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.




« Πρόοδος για εμένα, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε τι είναι; Είναι ο Έλληνας να έχει καλές παροχές υγείας που δεν τις έχει.
Είναι να έχει ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο που δεν τον έχει» δήλωσε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης.

«Είναι αδιανόητο να παραβιάζουμε το ιερό δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα, όπως ο Δημιουργός Θεός το προόρισε από τη φύση του» ο βουλευτής της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος.

«Καλέστε τους βουλευτές σας όλους στην ονομαστική ψηφοφορία που έπρεπε να την έχετε ζητήσει εσείς, στην ονομαστική ψηφοφορία που εμείς δεν έχουμε αρκετούς βουλευτές για να τη ζητήσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το απόγευμα της Πέμπτης η ομιλία Σαμαρά

Στην Βουλή θα τοποθετηθεί αύριο Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων.

Η ομιλία του Α. Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε εκφράσει τις διαφωνίες του σχετικά με την οδό της αποχής που υπέδειξε ο πρωθυπουργός στους διαφωνούντες.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Skai, ΝΕΑ

Ο Κασσελάκης προαναγγέλλει συνέπειες, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, για όσους βουλευτές δεν ψηφίσουν τα ομόφυλα ζευγάρια: Πολλάκης και άλλοι 4 «υποψήφιοι»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: