MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS GAZA CONFLICT
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να εκπονήσει ένα διττό σχέδιο για την εκκένωση αμάχων από τη Ράφα, στη νότια Γάζα και τη συντριβή των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς, την ώρα που η πίεση της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ αυξάνεται.
«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς να εξοντώσουμε τη Χαμάς και να αφήσουμε τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα» και αυτό απαιτεί επίσης «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες», επισημαίνει το γραφείο του Νετανιάχου σε ένα δελτίο τύπου.
Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας που έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα έχει αυξηθεί από τότε που το Ισραήλ απείλησε να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση εναντίον της πόλης, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
BREAKING: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has ordered a plan to evacuate civilians from Rafah.
Follow live updates: https://t.co/e0RnBaZkXD
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/QovURf3KWz
— Sky News (@SkyNews) February 9, 2024
Η Ουάσιγκτον διαμήνυσε χθες ότι δεν θα στηρίξει καμία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η δεινή κατάσταση των αμάχων και ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς ως «υπερβολική».
Έως περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται στη Ράφα, στα νότια της Γάζας η δε Unicef εκτιμά ότι 600.000 από αυτούς είναι παιδιά, με πολλούς ανθρώπους να έχουν ήδη διαφύγει, μετά τους βομβαρδισμούς, βορειότερα.
Η ανταποκρίτρια του SkyNews, Νταϊάνα Μάγκνεϊ (Diana Magnay), εξηγεί ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας τελούν ήδη υπό διαταγές εκκένωσης. «Γι’ αυτό και υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι συγκεντρωμένοι στη Ράφα».
«Είναι μια πολύ μικρή περιοχή, οπότε πιθανότατα θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν βορειότερα, εάν το Ισραήλ πρόκειται να διεξαγάγει την επιχείρησή του εναντίον των τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς που λένε ότι εδρεύουν στη Ράφα», εκτιμά η ίδια και προσθέτει
«Θα πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει όλο αυτό».
«Καμία υποδομή»
«Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για υποδομές στη Γάζα, ειδικά στο βορρά», αναφέρει ακόμη η Μάγκνεϊ.
«Είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθούν προμήθειες εκεί, η πείνα σαρώνει και πραγματικά δεν υπάρχει καμία υποδομή, κανενός είδους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή της Ράφα ζουν σε σκηνές. Είναι μια απελπιστική κατάσταση».
Με πληροφορίες από Reuters, ΑFP, Skynews
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE