Ο Μακρόν «διαλύει» τη δεξιά και ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, αν και χάνει από αριστερά: Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προηγείται για τη Γαλλική προεδρία

File Photo: Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρτ Φιλίπ. EPA,IAN LANGSDON




Σύμφωνα με το δεύτερο βαρόμετρο της Ipsos -La Tribune Dimanche, ο Emmanuel Macron, καταγράφει απότομη πτώση στα αριστερά, που οφείλονται αναμφίβολα στις παραχωρήσεις που έγιναν στον περιβαλλοντικό τομέα κατά τη διάρκεια της αγροτικής κρίσης και μια ισχυρή άνοδο προς τα δεξιά, καθώς κερδίζει 15 μονάδες μεταξύ των υποστηρικτών του LR, φθάνοντας το 46% των ευνοϊκών κρίσεων.

Το ίδιο και για τον πρωθυπουργό, Gabriel Attal, καθώς κερδίζει 10 μονάδες μεταξύ των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων (LR) , με ποσοστό 63%.

«Η προσωπικότητα, ο λόγος του Gabriel Attal, η γραμμή του ταιριάζουν πολύ καλά στους Ρεπουμπλικάνους. Τους αρέσει η κυβέρνηση. Το εγχείρημα του Emmanuel Macron λειτούργησε», αναφέρει ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ipsos, Brice Teinturier, κρίνοντας ωστόσο, ότι «αυτό δεν προμηνύεται καλό για το LR ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.»

  • Σημειώνει επίσης, ότι μεταξύ των υποστηρικτών της πλειοψηφίας, ο Πρωθυπουργός λαμβάνει περισσότερες ψήφους από τον αρχηγό του κράτους (86% έναντι 84% των ευνοϊκών απόψεων), ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πρέπει να σημειωθεί πτώση και αύξηση.

Ο Jean-Luc Mélenchon συνεχίζει να υποχωρεί, καθώς, αν και παραμένει πρώτος αντίπαλος αριστερά και άκρα αριστερά, χάνει 4 μονάδες σε ένα μήνα, ενώ μόνο το 15% των Γάλλων θα ήθελε να τον δει στην Προεδρία, το 2027, έναντι 66% (+3%), ποσοστό ρεκόρ.

Ο Jordan Bardella συνεχίζει να ανεβαίνει, κερδίζοντας 3 μονάδες στη λίστα καλύτερων αντιπάλων δεξιά και ακροδεξιά. Με 35% είναι δεύτερος, πίσω από τη Marine Le Pen, με ποσοστό 41%. Το 31% των ερωτηθέντων θα ήταν ικανοποιημένο, εάν ο Jordan Bardella, επικεφαλής της λίστας του κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» (RN) για τις ευρωπαϊκές εκλογές, καταλάμβανε το Μέγαρο Ηλυσίων σε τρία χρόνια. «Μεταξύ της Marine Le Pen και του Jordan Bardella, το χάσμα μειώνεται. Η συμπληρωματικότητά τους, όπου ο καθένας υποτίθεται ότι απευθύνεται σε διαφορετικά τμήματα του εκλογικού σώματος, μπορεί να στραφεί εναντίον τους. Η Marine Le Pen έχει βάλει σε τροχιά μια προσωπικότητα, που υπογραμμίζει σιωπηρά τις αδυναμίες του», σημειώνει ο Brice Teinturier.

Τέλος, αυτόν το μήνα, ο πρώην πρωθυπουργός Édouard Philippe βρίσκεται στην κορυφή του βαρόμετρου των πιθανών διαδόχων του Emmanuel Macron και είναι ο μόνος με τον Gérald Darmanin, που βλέπει το επίπεδο ικανοποίησης, σε περίπτωση που κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές, να αυξάνεται.

Les Echos [Baromètre Ipsos – La Tribune Dimanche : Macron et Attal gagnent du terrain à droite]

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες η υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν για 2η θητεία στην Κομισιόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: